Kapitalizm her şeyi öyle bir karıştırır ki, doğru ile yanlış birbirine girer. Sakallı der ki, bir toplumdaki egemen düşünce, o toplumdaki egemen sınıfın düşüncesidir... Yani toplumun düşünce yapısı büyük oranda sermaye sınıfının (burjuvazinin) istediği gibi şekillenir. Kafaları karıştırmak için de ha bire bişeyler uydurup insanların sağlıklı bir bilinçle toplumu anlamasını engellerler.
İdeolojiler öldü derler, sağ/sol ayrımı kalmadı derler, yukarıdaki arkadaşın da dediği gibi kapitalizm ve sosyalizm arasında keskin bir ayrım yok derler, sen memursun işçi değilsin derler... derler... derler...
Mesele işçi sınıfının ve toplumdaki geniş emekçi yığınların ortak bir bilince erişip iktidarı kendi sınıfları adına talep etmesini engellemektir. Bunu yapmak için önce "işçi" kimliğine saldırılar. Çünkü o kimlik sınıfın birleştirici kimliğidir. 1960 sonrası neredeyse tüm yeşilçam filmlerinde yoksul işçi hep iyidir, başroldedir, zengin fabrikatör hep kötüdür. Ağa hep kötü, maraba iyidir... Ama 80 darbesi ile "işçi" kimliğinin üzerinden buldozer gibi geçilince, 90'lardan itibaren ağa dizileri, holding patronlarının dizileri vs çıktı... Tesadüf sanarsanız yanılırsınız... Bu geriye çekilen işçi sınıfı mücadelesinin kültürel üstyapıya yansımasıdır...
Esnaf kendisini "burjuva" görmeyebilir, çünkü burjuva değildir zaten, ortasınıftır... Yanında bir iki işçi çalıştırmakla burjuva olmaz. Sakallı burada belli başlı kriterler üzerinden ayırıyor sınıfları. Üretim araçları ile olan ilişkisi (sahiplik), üretim sürecinde bulunduğu konum, üretimden aldığı pay ve siyasi/ideolojik konumlanış...
Burada bakıp işçi sınıfını ve burjuvaziyi net bir şekilde tarif edebiliriz, diğerleri ara (orta) sınıflardır.
Yaşamak için maaşlı bir işte çalışmak zorunda olan, üretim aracının mülkiyetine sahip olmayan, üretim sürecinde emek gücünü kullanan, ve üretim sonucunda ortaya çıkan değerden ancak yaşamasına yetecek kadar pay alan kişi "işçi sınıfı"nın bir üyesidir.Üretim araçlarına sahip olup da ücretli emek sömürüsü yapanlar ise "burjuva"dır. Tabii bunlar da tek başına yetmez tanımlama için, söz gelimi üretim aracına sahip olmayan ama ortaya çıkan paydan "büyük" paylar alan şirket yöneticileri, CEO'lar, onların aileleri vs de "burjuva" sınıfına mensupturlar.
Esnaf ise ortasınıftır ve siyasi ve ideolojik olarak "kaypak"tır. Burada kişilik özelliğinden bahsetmiyorum yanlış anlaşılmasın, siyasi/ideolojik yaklaşım açısından öyledir...
Dediginiz hakikaten dogru bilmiyorum belki de tesaduf ama dogru oldugu kesin. 80 lerden sonra burjuvaziye ozendiren cok fazla dizi film vs cekildi hala de cekiliyor. Ama benim anlamadigim boyle bir amaclari ve cikarlari neden olsun? Kahvehanedeki cip muhabbetleri gibi bir sey oldugunu sanmiyorum. Yani buyuk sirketler para veriyor boyle diziler ceksinler diye gibi. Mutlaka iki tarafin mantikli ve yasal cikarlari olmali.