Ehli sünnete göre ölünün arkasından kuranı kerim okunması caizdir yani okunabilir. Fakat bu okuma kişinin akrabaları tarafından olmalıdır. Eğer gidip bir hocaya para verip ölen kişiye kuran okur musun diyemezsin bu caiz değildir. Ölünün arkasından kuran okumanın caiz olduğuna dair bazı hadislerde mevcuttur;
"Ölünün başucunda Fatiha suresini, ayakucunda Bakara suresinin sonunu okuyun."
Ey yavrum! Ben öldüğüm zaman, üzerime toprağı biraz tümsekli bir şekilde ört. Sonra Bakara'nın başını ve sonunu, başımın yanında oku. Zira ben Resulullah'tan böyle derken işittim. (Taberani, Mu'cemu'l-Kebir; Heysemi, Mecmau'z-Zevaid)
''Ölülerinize Yasin suresini okuyun.'' (Ebu Davud, Cenâiz, 24; İbni Mâce, Cenaiz, 4; Nesai, Amelü'l-Yevm vel-Leyle, s. 58)
Ayrıca okunan kuranın ölüye bağışlanması konusu diyanet tarafından caiz görülmüştür;
https://kurul.diyanet.gov.tr/Cevap-A...slanabilir-mi-
Bu hadislerde sevabının ölülere gideceği ile ilgili hiç bir bilgi yok. Ayrıca Diyanetin neleri sevap veya günah olarak gördüğünü de geçen günlerde görmüştük.
Ayet olarak bana okudğumuz kuranın veya yaptığımız sevapları ölen kişi adına yapıp sevaplarının ona gideceğine dair kanıt atar mısın