Herkes bir çok şey yazmış ancak bir çoğu yüzeysel veya yanlış.
1) WordPress'de kodlar karmaşık ve kodlar üst üste biniyor denmiş.
Açıklamam: Hayır, WordPress'de kodlar ne karmaşık ne de üst üste biniyor. Aksine, WordPress en temiz kodlamaya sahip CMS denebilir. Kodların üst üste binmesinden kastınızı anlamadım, böyle bir terimi yazılımda duymadım ancak demek istediğinizi anlamış olabilirim.
Hook'lar ve filter'lar.
WordPress çok yoğun olarak hemen her veritabanı ile bağı bulunan fonksiyonunda filter ve hook kullanır. Sebebi ise sistemi eklentilere/modifikasyona uygun hale getirebilmek ve tema/eklenti yapımcılarına kolaylık sağlamak.
Bunun dışında kesinlikle böyle durum söz konusu değil.
2) Optimizasyon meselesi
Bunu hiçbir zaman anlatamadım ve anlatamayacağım sanırım. R10'da WordPress optimizasyonu yanlış biliniyor. Optimizasyon dinamik veriyi statiğe çevirip (cache), css ve js dosyalarını merge-minify etmek değildir. Ya da pagespeed'i yükseltmek değildir.
Optimizasyon query monitor eşliğinde duplicate query'leri, yavaş query'leri süzmek ve tekrar yazmaktır. Yavaş bir WordPress sitesinde problem %90 PHP kodlama kaynaklı değil, kalitesiz manuel SQL sorguları ya da duplicate sorgu kaynaklıdır.
PHP'de ne kadar kalitesiz kod yazarsanız yazın (döngüler hariç) performans farkı çok çok fazla olmayacaktır. Sadece sizden sonra sisteme girecek yazılımcı kirli kodu okurken sinir krizi geçirir.
Keza eğer ki WordPress'in default sorguları (WP Post Query, Comment Query ve niceleri) çok performanslı yazılmış, çok düzgün indekslenmiştir. Sadece bunların kullanıldığı ve bu default sorgularda meta query clause kullanılacaksa bağının doğru kurulduğu temalarda performans sorunu pek yaşanmaz.
Kısacası şunu diyebiliriz, burada da günah WordPress'de değil; veritabanı sorgusu çevirmeyi bilmeyen tema yapımcılarında.
Kısacası, kesinlikle hedefe yönelik bir script, WordPress temasından iyi ve hızlıdır diyemeyiz. Ya da tersini de diyemeyiz.
Burada olay tamamen yazılımcının marifetine kalmış.
Basit bir örnek, satışını yaptığım hype sözlük temasında tam dolu bir sitede anasayfa sorgu sayısı 120-130. Ancak yeni çıkacak hype community temamda her ne kadar anasayfada sunulan veri çeşitliliği çok daha fazla olsa da sorgu sayısı 30-40 arası.
Ve yine bilinir ki PHP ve mySQL stack'de en çok CPU kullanımını yapan şey veritabanı bağlantısıdır.
Fark ne? Hype Sözlük pek çok custom table üzerinden custom query içeriyor. Hata yok, normal bir durum. Ancak yeni temada datayı metalar içine array serialize ederek kayıt ettim ve sorgu performansında ciddi bir artış sağlayabildim.
Bunun gibi ince düşünceler bir temayı üstün kılan etkenlerdir.
3) Litespeed, nginx, redis vs.
Litespeed sadece statik content içeren sitelerde iyidir. Bunlar nedir? Günde 4-5 kez cache sıfırlanan film dizi temaları denebilir. Ancak sosyal medya tipi-sözlük tipi kullanıcıya sürekli canlı veri sunması gereken temalarda aktif cache'leme yöntemleri(dynamic to static --- cache eklentileri) yerine nginx ve redis kombinasyonu çok çok daha iyi performans verecektir ki müşterilerimden yaşanan bir senaryoda litespeed -> nginx,redis geçişinde CPU kullanımı %60'lardan %10'lara inmiştir.
Türkiye'de WordPress tema geliştiriciliği ne yazık ki hala 10 sene geride. Aktif olarak rest API kullanımı bile yapılmıyor ya da bilinmiyor. Hook'lar filterları kullanmak yerine custom kalitesiz fonksiyonlar yazılmaya devam ediliyor.
Bu sebeple sonuç olarak şu söylenmeli: WordPress yavaş değildir. Kötü temalar yavaştır. Ancak çok çok iyi php ve wordpress bilen biri ile çok çok iyi strapi ve vue, node bilen birinin bu iki farklı alt yapı ile 2 sistem geliştirdiğini hayal edelim. Strapi daha iyi performans verecektir. KEZA, bu da WordPress ekosisteminin size sağladığı onbinlerce eklenti, özelleştirme şansını elinizden alınacaktır. WordPress ise bu takası en iyi yapan CMS'dir.