TechnicaL35 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
İşte bu konudaki mesajlar yüzünden konu açıp da bildiklerimi herkesin görebileceği şekilde ücretsiz bir şekilde paylaşmıyorum.

Bunun yerine, bu konuya attığım bu yorum gibi satır aralarında kalmış konulara mesaj olarak yazıyorum.

Benim kendi deneyimleyip, kara listeye aldığım 40+ eklenti var. Ha, bazıları bir takım kodlarda optimize edilebiliyorlar. Misal, Contact Form 7 eklentisi için bkz.

Bu eklentilerin bazıları Cache eklentileri ile çakışabiliyor, çoğu da gereksiz js ve css dosyaları ve kodları barındırıyor. Yine Contact Form üzerinden örnek vereyim;

Bu eklenti, iletişim formu eklentisi ve bu formun çalışması için css dosyasının çalıştırılması gerekiyor. Fakat, bu eklenti css dosyasını bütün alt sayfalarda çalıştırıyor.
Oysa, sadece ''iletişim'' sayfasında çalıştırılsa yeter bile...
Az yukarıda bu eklentinin optimizasyonuna dair verdiğim linkte de tam olarak bunu nasıl yapacağımızı gösteriyor.
Ama ben ''kodlardan anlamam, kesin siteyi bozarım.'' diyorsanız, Code Canyon üzerinden ücretli olarak satılan Wp Plugin Manager Pro eklentisiyle bunu daha kolay yapabilirsiniz.

Keza, siteyi bir diğer yavaşlatan eklentilerden birisi de JetPack eklentisidir.
Bu eklenti, birçok özelliği içinde barındırıyor, hatta bazı özellikleri çok da verimli değil.
Diyelim ki baş ağrınız var. Baş ağrınızı gidermek için bel ağrısı ilacı, romatizma ilacı ve bir de baş ağrısı ilacı mı içersiniz, yoksa sadece baş ağrısını gidermek için olanı mı içersiniz?
Bu eklenti, size gereksiz olan modülleri de adeta ''içiriyor'' ve bu modüller başka bir eklentinizde aktif olarak çalışıyorsa çakışmaya sebebiyet vererek fayda yerine zarar veriyor.

Şöyle de birkaç tane tüyo vereyim, sitenizi yavaşlattığını düşündüğünüz bir eklenti varsa izleyeceğiniz adımlar çok basit;

Google > wordpress x plugin (fast) alternatives > enter tuşu.

''İyi diyorsun da, hangi eklenti ne kadar yavaşlatıyor, nasıl bilebilirim?'' GTMetrix verilerini nasıl yorumlayacağımızı buradan öğrenebilirsiniz.

''Hangi eklenti yavaşlatıyor, ben ne bileyim yahu! Bana balık tutmayı öğretme, balık ver!'' diyorsanız buraya göz atabilirsiniz.

Bunlardan daha ilginç ve trajik olanı ise, sitenizi yavaşlatan ya da yavaşlatmayan her eklenti, eğer siz optimize etmezseniz database'inizde kalıntıları kalacak,
yine de sitenizde bir takım yavaşlatmalara sebebiyet verecektir. Hatta şöyle de bir örnek vereyim;

Sitemdeki gereksiz eklentiler kaldırdım, açılış hızı 3,4 saniyeden 2.3 saniyeye düştü.
Bu eklentilerin database'deki kalıntılarını kaldırdım, 2.3 saniyeden 1.1 saniyeye düştü.

Bu yüzden, mesela daha fazla gereksiz linç yemek istiyorsan @mcatakcin hocam, database'deki gereksiz kalıntıların nasıl kaldırılacağını öğreten bir içerik hazırlayabilirsiniz belki.
aman abi hiç giremem o topa nerden söyledik bu eklentiler yavaşlatıyor. insanlar eklenti değiştirmek yerine kökten wordpresi silelim dediler.
ama veritabanı mevzusuna gireceğim üstadım. baya soru alıyorum. biraz gölgede kalmış konular arasında veritabanları.