kabul edilen cevabın mantığını anlayamadım. tostu esenyurtta diyince 10 lira oluyorda bağdat caddesinde yiyince neden 40 lira olacak? konum tostun değerini mi arttırıyor tadını mı güzelleştiriyor. tost altı üstü. tamam ekonomi kötü esnaf kan ağlıyor. halk mı ödesin esnafın kirasını ne saçma düşüncelere sahip insanlar var ya

bide kabul edilen cevaba koymuşlar. kime göre neye göre kabul edildi bu cevap
yorumu ben yaptım. Cevabı kabul edilebilir olarak işaretleyen konu sahibi. Onun aklına yatmış demek ki. Ancak sizin aklınıza yatmayan kısmı hangisi bunun? Ekonomi kötü zaten o aklı başında herkesin malumu ama ekonomi kötüyken de, kötüden hallice olduğu zamanlarda da bu ülkede semtler arasında restaurant, cafe gibi işletmelerde kat be kat fiyat farkı vardı, hem de hizmet kalitesinde fark olmasa bile..ve bunu da ben belirlemiyorum maalesef. Sadece yeme içme sektöründe de değil üstelik, bire bir aynı hizmeti aldığınız kuaförde de var mesela aynı fark. Esenyurtta 15 TL'ye saç tıraşı olurken, Bağdat caddesinde 50 TL'ye olursunuz. Aksaray'da kötü bir otelde geceliği 100-200 TL ye kalabilecekken, aynı standartta Ulus'da bir otelde 700-800'den aşağı kalamazsınız.
Siz diyorsunuz ki Türkiye'nin her bölgesinde her tipte restaurantta, aynı yiyeceğin içeceğin fiyatı ortalama olarak fiyatlar aynı olsun. Ben böyle anladım. Böyle bir şey olabilir mi sizce?
Ne zaman ki kiralar aynı olur fiyatlar da anca o zaman aynı ya da benzer olabilir. Tostun ya da kebabın tadı konum ile değişmiyor elbette ancak ilk yorumumda da söylediğim gibi, öncelikli olarak sunumu değişiyor, tostu yemek için oturduğunuz yerin manzarası değişiyor, etrafınızdaki ortam değişiyor ( bunu iyi ya da kötü manada söylemiyorum zira lüks yerlerde yemek yiyip kasılmayı hiç sevmem ben mesela ), çoğu kez servis personelinin size karşı tutumu ve muamelesi değişiyor. Son söylediğim maddede istisnalar oluyordur elbet ama genel olarak aldığınız hizmet değişiyor. Ama hepsinden de önemlisi, mekan işletmecisinin verdiği kira değişiyor. Tabi ki sizden bizden çıkarak. Talep meselesi bu. Eğer binlerce insan günlük olarak şık şıkıdım giyinip cadde cafelerine oturmaya gitmeyi bırakırsa, oradaki kiralar bir süre sonra düşer. O zaman da tostu daha uyguna yiyebiliriz.
Siz şöyle mi diyorsunuz ? --) Esenyurt'da 2500 TL kira veren restauranttaki yemek ile, caddede 40 000 TL kira veren restaurattaki yemek aynı fiyat olsun. Ya da biri 10 TL ise, ikincisi 15-20 TL olsun?
Bence de olsun pek güzel olur.. Ben de daha güzel bir yerde, çok daha ucuz hizmet almak isterim ama mekan sahibi benim için her ay bu kadar zarara girer mi bilemedim.. Kafede bir şey yiyip içmek keyfidir. Keyif yapmak elbette ki dar gelirlilerin de hakkıdır ancak alternatifi çok olan bu tip serbest piyasa mekanlarında alınan hizmetin kalitesi ve konumuna göre bir bedel ödenir. Dünyada her yerde böyle midir bilemiyorum ama Türkiye'de her yerde böyledir ve ben 38 yaşındayım. Ben kendimi bildim bileli böyleydi.
Ancak ekonomi bugün çok kötü, kiralar bugün iyice abartı ama sadece caddede değil, Esenyurt'da da abartı belki semtine göre.. Bunu eleştireceksek birlikte eleştirelim..Kafasına göre evine arabasına dükkanına zam yapanlara, fiyatları şişirdikçe şişirenleri, malına kontrolsüzce istediği fiyatı biçenlere bir dur diyecek kimse olmamasını eleştirelim ama arka planda genel olarak kira fiyatları böyleyken, kaliteli bir tabak çanak takımı fiyatı bir asgari ücretten fazla olmuşken, lüks hizmet veren bir restaurantın fiyatlarını niye eleştiriyoruz ki?
Konu sahibinin spesifik olarak bu konuya istinaden nerede ne yediğini bilmiyorum dolayısıyla da kendisinden özür diliyorum. Belki de gerçekten fırsatçı bir esnafa denk gelmiştir. Yazdıklarım genel olarak konuya bakış açımla ilgili..