Uzun süredir yazmayı planladığım iki konudan birisi
Backlink konusuydu. Daha geniş bir zamanda yazmayı planlıyordum. Ancak durumun önemine binaen şimdi yazmak istedim. Tekrar sorayım
Backlink Konusu Neden Önemli? Çünkü hedeflerimize kısa sürede ulaşmak isteriz. Toplumsal olarak iyi bir konumda olmayı kim istemez? Zira statü çok önemli. Gerek yakın çevrenizde gerekse iş ortamında saygın bir kişilik olarak anılmaz istersiniz.
Neden? Öncelikli amaç her ortamda kabul görebilmek. Çünkü işe gireceksiniz. Yada iş kuracaksınız. Hedefleriniz var. Hayalleriniz düşünceleriniz var. Bunlara ulaşmak için önünüzde bir engel olmamalı.
"İyide bütün bunlarla backlinkin ne ilgisi var Erdal hocam?"
Diyebilirsiniz. Demeyin. İnanın tahmininizden çok ilgisi var. Açıklayayım;
Örneğin uzun süredir hayalini kurduğunuz bir iş için başvuruda bulunacaksınız. Belki yıllardır böyle bir konumda çalışmayı hayal ediyordunuz. Eğitim aldınız, tecrübe edindiniz. Artık hazırsınız. Başvuru yaptınız. Görüşmeye çağrıldınız. Buraya kadar harika. Ancak. Çok önemli bir sorun çıktı. Aklınızdan bile geçmeyen. Fakat tüm hayatınızı etkileyebilecek bir sorun. Devam edelim.
İş Görüşmesine Gittiniz
Çok rahatsınız. Mutlaka kabul edileceğiniz konusunda kendinizi tamamen ikna etmişsiniz. İnsan kaynakları müdürü ile bire bir konuşmaya başladınız. Kendinizden son derece eminsiniz. Müdür konuşmaya başladı ve dedi ki;
.. bey tüm şartlarımızı karşılıyorsunuz. Son derece ideal bir personelsiniz. Ancak maalesef başvurunuzu olumsuz değerlendireceğiz. Yani sizi kabul edemiyoruz. Kusura bakmayın
Ne diyor bu adam. Bu nasıl bir cevap? Oysa siz neler düşünüyordunuz. Bir anda şok oldunuz. Daha sonra şaşkınlığınız geçince
"Neden?" diye sordunuz. İnsan kaynakları müdürü cevapladı sorunuzu. Ve dedi ki;
Evet son derece ideal bir adaydınız. Ancak araştırdık. Çok kötü bir sosyal statünüz var. Nerede karanlık insan varsa sizin arkadaşınız. Çok kötü bir arkadaş çevreniz var. Bir kediye işkence edip videoya çekmişler siz bunu beğenişsiniz. Birileri illegal yazılar yazmış beğenmiş paylaşmışsınız. Şu çevreyle fotoğraflarınız var. Şurada kalabalık bir ortamda bağırıp çağırmışsınız. Vs vs vs.
Cevap veremezsiniz. Teknolojinin zirve yaptığı bir zaman dilimindeyiz. Ve herşey ortada. Artık insanlar hakkında net bilgi edinmek çok kolay. Bütün bunların neye sebep olduğunu gördünüz mü? Peki bunun backlinkle ne ilgisi var? Şimdi onu açıklayayım.
Backlink Sitenizin Sosyal Statü Göstergesidir
Reel hayatta yükselmenize engel olan kötü çevre ve davranışlar web dünyasında da aynıdır.
Google sitenizi buna göre değerlendirir. Siteniz yeni açılmış. Yada 1 yıldır yayında ancak yeterince içerik yok. Çok sayıda eksiği var. Site hitini artırmak için kalite ölçümü yapmadan gelişi güzel backlink alırsanız hata yaparsınız. Üstüne üstlük birde bu backlinkler kalitesiz ise siteniz artık dibe vurur.
Zira backlink son derece hassas bir konu. Hata yaparsanız sitenizin yükselmesini beklerken düşüşe geçtiğini görürsünüz. Neden? Çünkü kötü ve kalitesiz backlink tıpkı iş başvurusu sırasında karşınıza çıkan kötü arkadaş çevresi gibidir. Web sitenize gelebilecek bütün olumlu etkileşimlerin önüne set olacaktır.
Şurada
Analiz ve SEO Yol Haritası çalışması yapıyorum. Gerek R10 da gerekse R10 dışında çalışma yaptığım arkadaşlarımızın çoğu yüzlerce aşırı kalitesiz backlink alımı yapmış. Siteler genelde iyi durumdayken tüm değerler düşmeye başlamış. Düşer. Mutlaka düşer.
Zira bakıyorum 300 küsur kaynaktan gelen 1000 küsur backlink var. İçlerinden sadece 3 5 kaliteli backlink çıkıyor. Onlarında çoğu sosyal medya hesapları.
Unutmayın, eğer örneğin Hürriyet gazetesi web sitesi gibi otoriter konumda değilseniz tek bir kalitesiz backlink bile sitenizi dibe düşürmeye yeter. Sitenizi seviyor, yükselmesini istiyorsanız backlink konusuna çok titiz olmalısınız. Disiplinli ve bilinçli olarak çalışmalısınız.
Bu günde site boş kalmasın bişeyler yazayım
şeklinde değil bir makaleye gerekirse 4 5 saat vakit ayırmalı, ortaya kaliteli şeyler çıkarmalısınız. Backlinkten önce bu geliyor.
Önce sitenizi vitamin ve mineral açısından desteklemelisiniz. Nasıl? Şöyle; Önce insanların okurken zevk alacağı, gerçekten bilgi edineceği içerikler oluşturmalısınız. Siteniz hangi sektörde ise o sektörün en iyisi olmak için gayret göstermelisiniz. Tabi eğer web sitenizi seviyor ondan maddi manevi kazanç sağlamak istiyorsanız. Sitede 5 içerik varsa backlink alımı yapmayın. Adsense başvurusu yapmayın. Ortaklık başvurusu yapmayın. Neden? Çünkü hepsinden olumsuz sonuç alacaksınız.
Peki Kaliteli Backlink Politikası Nasıl Kurgulanır?
Çok kolay. Önce backlink kaynaklarını belirlemeniz gerekiyor. Tabi sektörel kaynaklara öncelik vererek. Daha sonra belirlediğiniz kaynaklara kalite testi yapmanız gerekecek. Bu bir araştırma süreci. Araştırırken aynı zamanda yeni şeyler öğreneceksiniz. Zormu geliyor? Gelmesin. Başarı ancak kaliteli bir çalışmayla gelir. Başarı kaliteli, sağlam, kesintisiz devam eden çalışmaya adeta aşıktır.
Analiz ve SEO Yol Haritası adında iki adet çalışma sunduğumu belirttim. Son derece kapsamlı çalışmalar.
Analiz çalışması ile bir web sitesini A dan Z ye nasıl analiz edeceğinizi öğreneceksiniz. Peki başka? Birde
SEO Yol Haritası çalışması sunuyorum. Yine son derece kapsamlı, madde madde detaylı ve sitenize özel. Sitenizdeki eksikleri nasıl gidereceğinizi, üst düzey SEO çalışmasını nasıl yapacağınızı tüm detayları ile madde madde anlatıyorum.
Buna backlink konusuda dahil. Nasıl kaliteli backlink bulabilirsiniz? Backlink kaynağının gerçek değerini nasıl öğrenirsiniz? Backlinkten üst düzey etki elde etmek için hangi periyodla çalışma yapmalısınız. Hangi kriterleri baz alarak siteniz için alım gerçekleştirebilirsiniz. Ve çok daha fazlası. Hepsini detay detay anlatıyorum.
Neden Sitenizle İlgilenmiyorsunuz?
Evet yukarıda belirttiğim gibi detay detay anlatıyorum. Ancak bazı arkadaşlar siteleri ile gereği gibi ilgilenmiyor. Sunduğum çalışmaları yapan arkadaşlar müstesna. Çoğu şu an iyi konumda. Ara sıra paylaşıyorlar benimle. Ancak bu çalışmaları sunduğum arkadaşlardan bazıları yazdıklarımı hâla yapmamış.
Bir bakıyorum facebook ta bir SEO grubunda şöyle bir mesaj
sitemin hitleri çok düştü. Hala çözüm bulamadım türünden yazmış. Dikkat ediyorum paylaşan arkadaşa. Ama bu benim 7 8 ay önce
Analiz ve SEO Yol Haritası çalışması gönderdiğim arkadaş.
Sonra açıp sitesini inceliyorum. Gönderdiğim çalışmaların hiç birini uygulamamış. Tek bir maddeyi bile yapmamış. Dahası birkaç gün önce onlarca yeni kalitesiz backlink almış. Ciddi anlamda şaşırıyorum. Sonra özel mesaj gönderiyorum facebook tan bu arkadaşa. Konuşma şu şekilde cereyan ediyor;
Ben :
. Ben sana Analiz ve SEO Yol Haritası çalışmaları göndermiştim. Ancak baktım şimdi hiçbir çalışma yapmamışsın. Neden?" O : "Erdal hocam. Evet hatırladım. En kısa zamanda yapıcam hocam. İşlerim çıktı odaklanamadım." Ben : Ama az önce sitenin kötü durumda olduğunu belirttiğin bir paylaşım yapmışsın. O : "Evet hocam sitemin durumu giderek kötüleşiyor. Ne yapacağımı şaşırdım. Adsense tıklamasıda yok. Ben : "İyide değerli kardeşim gönderdiğim çalışmaları yapmaya başlarsan siten bu durumdan kurtulup son derece başarılı bir seviyeye gelecek. Şaşırmana gerek yok ki. Böyle beklersen sitende yükselmez adsenseden tıkta almazsın. Tek yapman gereken başlamak ve devam etmek. Üstelik eğer takıldığın bir nokta olursa whatsapp tan yazabilirsin hemen yardımcı olurum demiştim. O : "Biliyorum hocam. Gönderdiğiniz belgeler çok çok uzun ve detaylı. Göz gezdirdim. Ama dediğim gibi işlerim çıktığından odaklanamadım. Ama yapıcam.İnanın yapacam.
Konuşma daha uzun ancak kısaca böyle. İşte bizde genel olarak eksik nokta bu. Çalışmamak. Bakın yurt dışındaki web site sahiplerine harıl harıl çalışıyorlar. Google kriterlerini sitelerine uygulamak için son derece dikkatli davranıyorlar. Bizde çalışma eksikliği var. Yolu biliyoruz. Ne yapmamız gerektiğinin farkındayız. Bu konuda destekte sunuluyor. Ancak hâla bekliyoruz. Bir adım bile atmak zor geliyor. Neden?
Web Siteniz Varsa Ona Değer Verin
Değer vermediğiniz hiçbir şey size fayda sağlamaz. Bunu asla unutmayın. Web sitenizi seviyorsanız ona çocuğunuz gibi davranmalısınız. Çocuğunuzu okula yazdırmak istedinizi düşünelim. Yazdıracağınız okulu, okulun çevresini, öğretmenlerini, müdürü, eğitim politikasını ve tüm detaylarını araştırırsınız değilmi? Üstelik bu araştırma sırasında adeta bir dedektif gibi olursunuz. Olmadık şeyler çıkarırsınız ortaya. Tabiki araştıracaksınız. Zira söz konusu gözbebeğiniz olan çocuğunuz.
Peki aynı değeri para kazanmak istediğiniz web siteniz için neden vermiyorsunuz? İşte bunu anlamak zor. Ancak sorunu biliyoruz. Çalışmamak. Ben
SEO Yol Haritası çalışmasında
Kaliteli Backlink Politikası 'nın nasıl uygulanacağını detaylı olarak anlatmışım. Ancak arkadaşımız okumamış, yapmamış gidip tekrar tekrar zararlı backlinkleri sitesine yönlendirmiş. Kendi yapmış yada başkasına yaptırmış. Önemli olan sonuç.
Oysa SEO Yol Haritası çalışmasını dikkat ve sabırla, disiplinli bir şekilde uygulasa site değer kazanacak, hiti artacak, otoriter siteler konumuna yükselecek. Tabi bu durumda adsense kazancıda artacak. Varsa satış ortaklığı gelirleri yada diğer kazançları. Ancak yok. Çalışma yok. Demek ki nasip değil.
Sonuç
Son olarak şunu tekrar belirteyim. Eğer bir web siteniz varsa. Onu sevmeli,eksiklerine dikkat edip gidermelisiniz. Güncel kriterlere uygun seviyeye getirmelisiniz. Onun bakımına her açıdan dikkat etmeli ihtiyaçlarını sağlamalısınız.
Zira amacınız bir şekilde ondan kazanç elde etmek. Bunda hemfikiriz. Ancak bu kazancı elde etmek için web sitenizin başta google olmak üzere arama motorları SERP sonuçlarında listelenmesi gerekiyor. Yani organik trafik alabilmelisiniz.
Bu trafiği elde etmek için sitenizde kaliteli, özgün ve SEO uyumlu içerikler olmalı. Sitenizin hızı, iç SEO ayarları, site içi link inşaası yapılmış olmalı. Yeterli içerik oranını sağlayınca kaliteli backlink kaynaklarına yönelmelisiniz. Backlink çalışmasına önce sosyal medya hesaplarınızı eksiksiz oluşturmakla başlamalısınız.
Ancak bu arada backlink alımı ile eş zamanlı olarak güncel içerik eklemeyede devam etmelisiniz. Bu çok önemli. Backlink ile içerik aynı seviyede kaliteli olarak ilerlemeli. Ve daha fazlası.
Bütün bunlar için sürdürülebilir disiplinli bir çalışma gerekiyor. İşte sorun burada başlıyor. Disiplinli çalışma süreci bir türlü başlatılmıyor. Bir site açtınız. Tamam. Bir yerlerden 3 5 alıntı yapıp onu kendinizce özgünleştirerek sitenize eklediniz. Ooo 5 tane makaleniz var. Tamam şimdi adsense başvurusu zamanı. Hadi bakalım. Başvuralım. Başvurduk. Sonuç ne olur sizce?
Sonucu hepimiz biliyoruz. Üzülecek sonuçlarla karşılaşmamak için web yayıncılığı konusunda kalite neyi gerektiriyorsa onu mutlaka adım adım yapmalısınız. Çok değil en az 6 ay bu disiplinli çalışma politikasını kesintisiz olarak devam ettirin. Ortaya çıkacak gelişmeler karşısından hem şaşıracak hem çok sevineceksiniz.
Evet sürekli olarak disiplinli çalışmak esas olandır. Ancak dediğim gibi en az 6 aylık kaliteli bir çalışma sürecini uygulayın neler olacak görün. Zaten ondan sonrasında severek sitenizle daha çok ilgilenmeye başlayacaksınız. Zira artık ciddi bir kazanç vesilesi olmaya başlamıştır siteniz.
Yaptığım çalışmaları uygulayan arkadaşlar müstesna. Onları ciddi anlamda tebrik ediyorum. Ancak çalışmaları sunduğum halde tek bir maddesini dahi uygulamayan arkadaşlara şunu altını çizerek tekrar belirteyim;
Size sunduğum Analiz ve SEO Yol Haritası çalışmalarında anlattıklarımı yapın ve 6 ay boyunca kesintisiz devam edin. Sadece 6 ay. Çalışın. Süreç sonunda ortaya çıkan sonuç sizi hiç olmadığı kadar şaşırtacak. Bu sevinçle sitenize daha çok önem veriyor olacaksınız. Buna emin olabilirsiniz.