Merhaba arkadaşım üniversite başlayana kadar ailesine destek olmak için bu ayın 3 ünde bir yere garson olarak işe girdi.İşe girdiği günden beri 3 hafta olmasına rağmen sadece bir kez izin kullandırttılar.Hep hakaret edici şekilde yaklaşıyorlar çocuğa."Salak mısın şunu bile beceremiyor musun" babası ile telefonda görüşüyor laf sokuyorlar, ben bazen müşteri olarak gidiyorum yediğimi içtiğimi ödüyorum "arkadaşların buraya gelemez" yani bunlar az şeyler her gün bir laf sokmalar en ufak şeye hakaret etmeler hatta hırsız muamelesi bile görmüş.Bir keresinde 22.5TL tutmuş hesap,25 vermiş
müşteri bahşiş vermiş 2.5TL yi.Kasaya 25 i koymuş 2.5 almış neler söylemişler bir daha kasaya yaklaşma gibi çocuk sinirden ağladı.
Neyse bende dün dedim çık yani iş bulursun başka adamlarda öyle bir ego var ki iki adet dükkanları var diye tüm dünya kendilerininmiş gibi davranıyorlar ben bile sinir oldum.Bugün
telefonda dedi ben gelmeyeceğim.Adam öyle bişey yok geleceksin yeni garson bulana kadar çalışmak zorundasın paranı vermem yoksa dedi.Arkadaşta sıkıldım abi en ufak hareketimde hakaret yemekten,adamda bişey olmaz yersin diyor

Yok dedi gelmeyeceğim ben o zaman.Hiç gelme paranı da vermeyeceğim dedi adam.
Şimdi akşam gidicez konuşmaya.Adam zaten sigortasız çalıştırıyor ayrıca asgari ücretin altında para veriyor aylık 2400TL.Günlük 10 saat çalıştırıyor.Bunları SSK ya vs. şikayet etsek ne olur dava açma şansı var mıdır?
Alo 170'i arayarak ".... kadar süredir .... adreste bulunan ..... unvanlı işyerinde çalışmakta olduğunuzu. Bu sürede sigortanızın yatırılmadığını, İş kanununda belirtilen izin haklarınızın kullandırılmadığını ve söz konusu iş yeri hakkında şikayetinizin olduğunu belirtin. Sizden isim bilgilerinizi talep edecekler bu konuda güvenebilirsiniz. Yoğunluktan dolayı SGK denetmenleri geç gelebilir ancak mutlaka gelerek sigortasız çalışanın olup olmadığı, çalışanların elden ücret alıp almadıklarını inceler.
1 sigortasız işçi çalıştırmanın cezası 2 brüt asgari ücrettir. 2021 yılı için yaklaşık 7.155 TL'dir. Denetim elemanları geldiğinde 2021 ağustos ayının ilk haftası işe başladığınızı söylerseniz o günden itibaren geçmişe dönük sigortanız da yapılır.