Yorumların tümünü okumadım yazıldı mı bilmiyorum ancak Biontech öncesi onam formu imzalatma saçmalığı tüm ülkelerde uygulanan standart prosedür değil. Ülkemizdeki yetkili kişililer genelde dürtüsel kararlar aldıkları ve bir kaç adım sonrasını hesaplamadan iş yaptıkları için, Biontech hakkında nispeten az şey bilindiği sıralarda, akıllarına böyle bir uygulama yapmak geldi ve düşünmeden yaptılar. Maalesef aşı güvensizliği oluşturdular toplumda. Biontech'in olası yan etkilerinin daha ağır olduğu doğru ancak hemen hepsi kontrol altında tutulabilecek yan etkiler. Aşılar da bazı arkadaşların iddia ettiği gibi, 3 ayda gökyüzünden inmedi. Uzun zamandır üstünde çalışılan mRNA teknolojisi, olağanüstü durum sebebiyle, standart evrak işlemleri aşamalarının bazıları kısa tutularak hızlıca piyasaya sürüldü. Ancak 3 ayda bulunduğu ve hakkında hiç bir şey bilinmediğiyle ilgili iddialar doğru değil. Ayrıca Biontech sanıyorum ki bugünlerde bir gün acil durum kullanım onayından, tam ruhsata geçiyor.

İlaveten çalışmaların çok büyük çoğunluğu gösteriyor ki Biontech'in çalışma mekanizması sebebiyle, uzun vadeli bir yan etki yapması neredeyse olasılık dışı. Kısa vadede, özellikle gençlerde, çok yüksek oranda olmamakla birlikte dikkate almaya değecek sayılarsa kalp kası iltihabına ve daha hafif ve orta derecede yan etkilere yol açabiliyor ama her biri tedavisi mümkün ve kolayca kontrol altına alınabilecek yan etkiler.

Koruma oranı da virüsün varyantlarına rağmen, Sinovac'dan kat be kat daha fazla. Hiç aşı olmamaktansa Sinovac tabi ki olun illa ki içinize sinmiyorsa ama ben mutlaka Biontech öneririm.

Ayrıca sosyal medyada, Biontech sonrası kalp krizi geçirdi öldü benzeri haberlere de pek itibar etmeyin. Çok düşük bir ihtimal ve oranda birileri aşı kaynaklı kalp krizi geçirmiş olabilir ama Covid kaynaklı kalple ilgili bir komplikasyondan ölme riski çok çok daha fazla.

Ayrıca her gün dünyada bir sürü kişi kalp krizi, beyin kanaması gibi rahatsızlıklardan vefat ediyor ve günlük olarak milyonlarca doz tatbik ediliyor. Birilerine denk gelme olasılığı tabi ki yüksek. Hakkınızda hayırlısı olsun