clogens adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
“Ey Davud! Biz seni ülkede hükümdar yaptık, sen de insanlar arasında adaletle hükmet, keyfine uyma ki seni Allah yolundan saptırmasın. Allah yolundan sapanlara hesap gününü unuttukları için, şiddetli bir azap vardır.” (Sad, 38/26)
Ayette belirttiği gibi bir insan hükümdar kılınıyor ve hüküm yetkisi veriliyor hüküm yalnızca Allah'a aittir dendiği zaman sadece Kur'an diyenler geçmiş dönemde ki haricilerdir hükümün şartları vardır sıralaması vardır Kur'an 1. Kaynak olur her zaman sünnet 2. Kaynak bu şekilde devam eder sonra kaynakların tükendiği noktada insanın vicdanı mantığı devreye girer bugün intihar etmek bedene zarar vermek haramdır bunu diyebiliyoruz değil mi o halde tıbbi olarak kanıtlanmış olan sigaranın bedene zarar verişi de haramdır diyebiliriz hüküm Allah'ın denen yerde kastedilen kâinatın tek hüküm sahibi olan tek gerçeği olan Allah'tır bir çok ayette de yer aldığı gibi insanlar hüküm verebilir fakat verilmiş hükümleri sorgulayamazlar. Hz Muhammed de hüküm verebilir bunun bir çok örneği var ki şayet hüküm vermek bizim anladığımız gibi olsaydı Hudeybiye olayı çıkıyor karşımıza bu sefer. Derin konular hocam bunlar verilmiş hükümleri sorgulamayın ama hüküm vermeniz gereken yerde de susmayın vicdanınız rahat edecek şekilde Allah'ın kitabına peygamberine uygun hüküm verdikten sonra verdiğiniz hüküm Kur'an da geçen 30dan fazla hüküm Allah'ındır sözünü temsil eder yani verdiğiniz hüküm Allah'a aittir. Hayırlı günler dilerim vesselam.
güzel kardeşim o ayet hz davudu hükümdar yapıp altında ki insanları güzelce yönetmesiyle ilgilir allahın buyurdugu gibi hüküm derken din altında hüküm değildir hüküm sadece allahındır nahl süresi 116 ayetinde kendi kafanıza göre şu helaldir şu haramdır demeyin diyor alemlerin rabbi peygamberlerin görevi sadece allahın emirlerini teblig etmektir başka bir görevi yoktur kuranda bir sürü ayet vardır peygamberimize bişey soruldugu zaman kuranda denilir ki onlara de ki ifadesi vardır her zaman asla ve asla peygamber kendi kafasına göre bir yorum yapamaz söyleyemez sadece indirilen ayeti açıklama yapabilir allahın indirmediği bişey de hüküm veremez