Ezbere bildiğim TC numarası muhtemelen 1'dir. Çünkü günlük yaşantıda başka birinin TC'sine hiç ihtiyaç duymam. Ancak, 15'den fazla pasaport numarası ezberimde var. Zaten 4 tanesi kendi pasaportum.

Ancak, ezbere bildiğim telefon numarası 300'den fazla olabilir. Arayacağım çoğu yeri genellikle yazıp ararım. Rehbere kaydetmediğim çok fazla numara ile irtibatım var. Birde çok uzun süreli bir alışkanlık bu. Yani, 1-2 yıldır yapıyor olsam, muhtemelen ortalama 50 numara biliyor olabilirdim. Ancak, çok uzun yıllardır bu şekilde yaşıyorum. Çevirmeli telefon kullandığım dönemlerden bile telefonlar var. İş, iş ortakları, arkadaşlar, şirketler, ürün siparişi verdiğim yerler, konsolosluk numaraları.. Çok fazla numara var. Bu 300 numaranın en fazla 5'te birini haftalık kullanıyorumdur. 6 aylık rutinde kullanmadığım çok azdır. Ancak, hiç kullanmadığım numaralar da var. Örneğin; Donanma Komutanlığı. Zamanında yaşadığım yerle ilişkilidir ve sık çevirmişimdir numarasını. Sonra istesem de o hafızamdan çıkmıyor.

Bu 300 numaranın dışında, ezbere bilmediğim ancak görsel olarak anımsadığım numara sayısı da çok fazla. Onları gördüğümde de "bu reklam" diyip hiç açmadan geçiyorum. Ancak, çevirip arayabileceğim numaralar değil.

Hafızam güçlü diyemeyeceğim. Çünkü isimlerde böyle değilim. Ancak, sayılara kendim isim koyarsam, anında hatırlarım. Örneğin, 555 123 1234 diye bir numara var ve bu numaraya "Osaka" adını koyduysam, ikisi eşleşiyor ve ikisi de unutulmuyor.

Önerim, ezberlemeye çalışmayın. Ancak, benim gibi istemsiz ezberliyorsanız, bu kötü bir şey değil.