Merhabalar forumda sanal kart satışı bildiğim kadarı ile yasaklandı ancak gerek facebook katagorisinde olsun gerek
Adwords katagorisinde olsun indirimli reklam hizmetleri vardır. Bu indirimli reklamlar da zaten faturalı hesaplar ile yapılıyor yoksa ne facebook ne adwords kimsenin babasının oğlu değil sonuçta .Her sektörde indirimli reklam mantığı ve işlevi budur.
Forumda facebook kurallar gereği indirimli reklam satışı yasaktır ancak moderatörler sektörün ayakta kalması ve ticaret hacminin düşmemesi ve üyeleri düşündüğünden şu an buna müsade etmektedir (facebook katagorisinde ) ancak bu katagoride olan ön gördüğüm eksikleri dile getirmek istiyorum.
İndirimli reklam hizmeti zaten faturalı hesaplar ile yapılmaktadır.O yüzden indirimli reklam hizmeti serbest ise faturalı hesabında yeniden serbest olması gerektiğini düşünüyorum ancak olursa da kimsenin magdur olmaması için alıcı ve satıcı tarafını düşünüp bir alt taban ve bir miktarda olsa müşteriye harcama garantisi verilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Öte yandan bu indirimli reklamlar genelde zaten geçici sanal kartlar ile yapılmaktadır.
Sanal kart satışı yasak ancak bu sanal kartlar zaten kişiye özel olduğundan normalde satılması uygun değil ancak satan kişi her türlü sorumluluğu zaten üstüne aldığı için forumu ve yöneticileri bence bağlayan bir durum yoktur .Sanal kart satışının da dediğim şekilde serbest olması da gerekmektedir bence .En azından bundan para kazanan kişi sayısı da forumda bir hayli fazladır.Bu arada benim şu an ne indirimli reklam hizmetim var ne de sanal kart satışım yani bunları kendim için değil forum genellemesine göre yazıyorum.
Bir de dikkat edilmesi gerektiğini düşündüğüm bir husus var. İndirimli Reklam hizmetleri piyasası heryerde %50 dir . Sektörün ayakta kalması için buna da bir taban fiyat uygulanması gerekmektedir.
Bu üste yazdıklarım face ve adwords katagorisi için düşüncelerimdir.
Ayrıca çözüm desteği adı altında method satışı eğitim vs serbest ancak eğitim yazısı geçerse yasak .Bunun için de bir düzenleme gerekmektedir.
Eğitim serbest olabilir ancak bence en az 50 trader ve 3 aylık üyelik şartı ve eğitimde karşı tarafı mağdur edilmemesi için iki taraf için bir kural olmalıdır .
Her önüne gelen eğitim vermemelidir.
Diğer Gözüme Çarpan ve Önerilerim
1.Forumda Engellenen kişilerin birbirinin konusunu ve başka bir konudaki mesajını alıntı yapamamasını ve cevap verememesi gerektiğini düşünüyorum.
2.Forumda gözüme çarpan son dolandırma olaylarından sonra ve bunun genelde açık artırma konusundan olmaktadır. Açık artırma konularının r10 dışına kapatılması daha iyi olacaktır.
Zaten açık artırma konularının r10 dışındakilere ve üyelere bir artısı yoktur.
3.Forumdaki premium olmayan üyeler için en azından ticari konuşmaların r10 özel mesajlaşmasından olması açısından en azından mesaj limitinin en azından biraz daha artırılması gerektiğini düşünüyorum.
Çünkü üyelik alacak durumu olmayanlar mesaj limitinden dolayı hemen whatsapa geçebiliyor ve teyit olmadan dalgınlıktan da olsa dolandırılabiliyor. Mesaj limiti artması bir parçada olsa bunun önüne belki geçebilir.
4.Adwords katagorisinde reklam hesabı satışı yasaklanmalı çünkü bu hesaplara çoğu garanti vermiyor ve müşterilerin mağdur olma riski yüksek .En azından bir miktar harcama garantili indirimli reklam hizmet verilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Örnek 350 dolarlık bir indirimli reklam hesabı 500 tlye satılıyorsa en azından müşteriye 100 dolar harcama garantisi verilmelidir. Bu katagori de bu şekilde düzenlenebilir.
5.İnstagram katagorisinde örnek 1000 Adet Çekiliş Takipçisi - alta taban 20 TL diye bir kural var ancak sponsorlu konu alan çok daha ucuza verebiliyor. Ücretli Üyelik alacak parası olmayan insanlar veremiyor .En azından ticaret hacmini yükseltmek için de faydası olacağını düşündüğüm bir önerim var .
Sponsorlu konusu olanlar 1k takipçi (çekiliş takipçisi ) 15 tl altı verememelidir.
Sponsorlu konusu
olmayanlara ise alt taban 20 tl .Kısacası arada az bi fark olursa hem ticari hacim artar hem de daha iyi olur düşüncesindeyim.
Daha önce facebook katagorisi içinde katagori moderatörüne benzer öneri vermiştim ve uygun görülmüştü. Bence çok da iyi oldu.
6..Bazı websitelerinde mesela dolandırcı listesi vardır. Diyelim ki birisi forumda birini veya bir kaç kişiyi dolandırdı yani bu kişinin dolandıcı olduğu belli .
Bu tarz dolandıcıların belli olması için genel dolandırıcıların kullandıgı numaralar xxx numara gibi eklenebilir ve insanlar ona göre işlem yapabilir ( bazı yerlerde gördügümden öneriyim dedim. Kısacası bunun için bir katagori oluşturulabilir.
7.Foruma maddi kazanç düşündügüm bir sistem ;
3 aylık kurumsal üyelik alınabilsin mesela. Alan sayısı çok daha artacaktır. Nasıl ki platin üyelik de bir aylık alım var kurumsal üyelikde de en azından 3 aylık olabilir düşüncesindeyim ve tabiki arada parasal olarak biraz fazla olmak şartı ile .
Bir diger husus mesela 1 Günlük Sponsorlu Konu alınsa ve ücreti 50 tl olsa parça parça şekilde üyelerden gelen bir ayda 1500 tl yapar
1 aylık alan üye şuan 600 tl veriyor ancak bu şekilde günlük alan sayısı çok çok artacaktır
30 gün *50 :1500 tl .otomatik 2-3 katı kazanç demektir.
10. Bazı kişiler sırf post kasmak için peşpeşe konular açabiliyor.
Mesela birisi bir konu açtı sonraki konusunu en az 1 saat sonra açabilsin .Bu sisteme entegre edilirse forumdaki spam çok azalır ve diger üyeler için de daha iyi olur..
11.Şikayet konularında görmekteyim .Diyelim ki biri konu açıyor ama şikayetci olunanı sevmeyenler hemen beğeni atıyor .
Bu da yanlış bana göre .Taraflaşma sistemi olur. Polemikler (sen niye begendin bu şikayet yorumunu falan ) bunun için
şikayet konularından beğeni sistemi kaldırılabilir bence.
12.Forumda sanal numara kullanımın yasaklanması taraftayım sebebi ise legal değil ayrıca dolandıcılar genelde bu sanal numaraları kullanır.
Rahatsız edilmemek için de sanal numara kullananlar var ancak bu numaralar normalde zaten gerçek insanlara aittir ve yasal değildir. Rahatsız edilmek istemeyen mesela telegram adresi koyabilir .Hem genelde bildirim gelmiyor hem de numara vermemiş oluyorsunuz. İstenildiği zaman bakılabilir. Şahsen ben genelde önceden böyle yapardım. Hem de zaten sanal numara olunca bir güvensizlik teşkil eder.
13.Bazı insanlar diyelim ki konu açıyor ama fiyat koymuyor herkesi pmye veya wpa yönlendiriyor. Bu da konuyu okuyanlara zaman kaybettiriyor. Bir de başka yönü var .
Bunu yapan kişi herkese ayrı fiyat söyleyebilir vs . basit gibi görünse de bence satış konusu olan herkes konusunda fiyat belirtmek ve konusuna yazmak zorunda olmalı .
14.Bazı insanlar gündemdeki konular veya of topice konu açıyor ancak bazıları haber kaynağına kendi sitesini yazıyor ve backlink alıyor aklınca. Hem de gündemdeki konu diyerek siyasi konular açılıyor hem bunun için bir yaptırım olabilir hem de mesela akp-chp-hdp-mhp- vs gibi siyasi partilerin ismi yasaklanmalı ve kullanılmamalıdır. Bunun da bir çözümü vardır ve sisteme entegre edilebilir diye düşünüyorum .
15.Her katagoride belli başlı katagoriler var ancak bazı yeni üyeler buna dikkat etmiyor veya dalgınlığına geliyor okumadan konu açıyor. Sonra report ediliyor vs konuya işlem yapılıyor. Bunu eski üyelerde yapabilir tabi. İnsanız sonuçta dalgınlıga da gelebiliriz.
Bunun için katagorilerdeki kurallar bir sisteme entegre edilebilirse daha iyi olur .Örnek vermek gerekirse mesela kişi 10 günlük üye ve platin vs üyeliği de yok .Kuralları okumuyor konu açıyor .Konu açmaya kalkarken sistem hata verse bence süper olur. Böylelikle hem de moderatörlerin de yükü azalmış olabilir.
16.Davetiye sisteminde telefonsuz sms onaysız üye olunmasın (tr numara ).Yurtdışında yaşayanlara farklı bir sistem düşünülebilir. Tr de dediğim önerinin sebebi ise örnek bir kişi mesela multi üyelik açıyor kendine davetiye atabilir ancak sms doğrulama olmadan üye olamazsa eğer bir miktarda olsa multi üyelik azalabilir belki. Aynı numara iki kez üye olamasın .
Şimdilik aklıma gelen bunlar .Forum için genel gördüğüm eksikleri ve önerilerimi sunmak istedim.
@Coşkun Çetin; size çoğunu pm ile yazmışımdır gerçi ama belki yoğunluktan silinmiştir diye bir de burdan önerilerimi sizlere sunmak istedim.
Saygılarımla.