Bir ülkenin sınırları, o ülkenin namusudur. Sınırına hakim olamayan ülkenin yakın gelecekte yaşayacağı iç savaş kaçınılmazdır. Sorunuza cevaben;

- Sınırlarımı hiç kimseye hiçbir gerekçe ile açmazdım. Sınır güvenliğimi maksimuma çıkarırdım. Özellikle kendi vatandaşlarım ile söz konusu ülkenin vatandaşları arasında ciddi kültür farkı var ise, bu duruma verdiğim hassasiyet maksimum olurdu.
- Uluslararası alanda görev yapan kurum ve organizasyonlara durumu iletir, hükümetlerarası görüşmeler talep ederdim. Hiçbir şekilde bir ülke olarak kendi başıma hareket etmez, hiçbir şekilde ülkemin diğer ülkelerden daha kötü bir durumda bu durumu ele almasına izin vermezdim. Haliyle, hükümetlerarası çözüm sağlanması gereken konuya, kişisel savaşım gibi müdahale etmezdim.
- Eğer hükümetlerarası çözüm bulunamıyorsa, hiçbir şekilde kahramanlık yapmaz, kendi vatandaşlarımın ve milletimin çıkarlarını daima birinci planda tutar, yardım elini "insani yardımdan daha fazla" yapmazdım. Yani, gıda ihtiyaçları varsa gönderilebilir, ancak "ülkeme gel" anlayışı kabul edilemez.

Afganistan gibi bir ülkeye çözüm bulmak; para vermek, silah vermek ve mühimmat vermekle, askeri eğitim vermekle mümkün değildir. Nesiller süren eğitimler vererek düzeltebileceğiniz bir coğrafyada, 50 yıl bile geçirseniz, Afganistan gözle görülemeyecek şekilde yavaş ilerleme gösterir. Haliyle, bu halka ne yatırırsanız yatırın, boşa yatırım yapmış olursunuz. Doğumundan itibaren kültür aşılamadığınız bir nesilden ne bekliyorsunuz ki? Bu ülkenin insanları kendi bayrağını bile tanımayabilirler. Millet duyguları yoktur. Çok düşük moralleri vardır ve Taliban gibi bir gruba karşı hemen teslim olmayı bu düşük moral yüzünden seçerler. Biz savaşmayalım, birileri savaşıp bizi kurtarsın anlayışının sonucudur bu. Haliyle, bilinçsizlikleri ve cehaletleri, çaresizlik ile karşılaşmalarına yol açar.

Taliban'ın ülke halini alıp, diğer terör grupları ile birlik olma ihtimali oldukça yüksek olduğu için, terör merkezi olma ihtimali yüksek olduğu için, eğer hükümetlerarası çözüm sunulmuyor, hep birlikte adım atılmıyor ise, Türkiye'nin "kendi sınır güvenliği hariç", hiçbir şey yapmaması gerekir. Türkiye'nin yardım etmeye değil, iç temizliğe ihtiyacı var. Yardım etme gibi bir adım atarsak, bu ülkede iç savaşın fitilini çekeriz.