Selamlar r10 ailesi, İngiltereye yeni taşındım henüz 4-5 ay oldu. Bu kısacık sürede size gözlemlerimden söz edeceğim. Sorularınız veya merak ettikleriniz varsa konuya yazın lütfen. Çok uzun bir liste oldu daha eklenecek çok şey var elbette. Gelmeyi düşünen arkadaşlara fikir olması adına güncelleyeceğim konuyu zaman zaman.
Konuya siyaset katmayalım lütfen 😊
Tahmin edeceğiz üzere çoğu konuda epey avantajlı. Ben benim hayatımı fazla etkileyen farklara değineceğim öncelikle. Belki bunlar sizin için önemsiz küçük ayrıntılar olabilir bilemiyorum.

İş avantajları
  • İngiltere’de şirketimi açtım ve hızlıca paypal, stripe gibi global ödeme yöntemlerinde hesaplarımı oluşturdum, hiç sorun yaşamadım. Hal böyle olunca globalde satışlarım büyük oranda arttı ve global olarak ödeme alabilir duruma geldim.
  • SEO ve dijital pazarlama sektöründe hizmet veriyorum. İnsanlar genel olarak bu konularda oldukça bilinçli. İletişim kurduğum insanlar tam olarak ne istediklerini biliyorlar.
  • Paypal gibi aracı ödeme sistemleri alının güvenini arttırıyor ve sizden alışveriş yapma ihtimalleri çok daha yüksek oluyor.
  • Eğer kendi işim gücün olsun demezseniz en kötü ihtimalle herhangi bir yerde çalışsanız bile rahatlıkla geçinebiliyorsunuz.
  • Kadınlar her yerde çalışıyor. Her alanda kadın görmek mümkün.
  • İş geliştirme iş büyütme vs için neredeyse %1-3 arası faiz ile kredi çekebiliyorsunuz.
  • Pandemi vs gibi durumlarda devlet ciddi anlamda geri ödemesiz hibelerde ve desteklerde bulunuyor.
İş dezavantajları
  • Banka hesabı açmak öyle öyle zor ki bunu anlatmaya kelimeler yetmez. Hele birde iş hesabı açmak istiyorsanız dahada zor işler. Ancak imkânsız değil, burada yaşadığınızın kanıtlarını istiyorlar sizden. Ve her banka ayrı karar veriyor. Bunu şöyle düşünün Türkiye’de Enparadan hesap açmak istiyorsunuz başvuru yapıyorsunuz ama banka diyor ki yok size hesap açmıyoruz sebebi ise yok 😊Bu sadece bana özel bir sorun değil, burada köklü bir geçmişi olmayan herkeste durum aynı.
  • Rakipleriniz çuval dolusu sterlin ile reklam çıkıyor, ilk başlarda sterlin ile reklam çıkmak canınızı çok yakıyor ve sıkıyor.
  • Tüm işler çok yavaş ilerliyor. İşe girmek istersin sana 1-2 ay sonrasına randevu verirler. Bir başvuru yaparsın 6 ay sonra geri dönerler. Bankada devlet dairelerinde özel ofislerde öyle öyle ağır çalışırlar ki bir aklınızı kaçırırsınız 😊 Onlar için her iş yarını bekleyebilir, hızlı veya acele diye bir şey yoktur.
  • Çoğu iş mektup ile ilerler. Bankadan şifrenizi güncellemesini istersiniz size bunu mektup ile gönderirler o derece.
Sosyal yaşam avantajları
  • Başkalarına rahatsızlık vermediğiniz sürece özgürsünüz her konuda. İstediğinizi giyebilirsiniz kimse size dönüp bakmaz. Bakışları ile dahi rahatsızlık vermez. Etnik kıyafetleriniz ilede gezebilirsiniz yine kimse sizi bakışları ile rahatsız etmez. Tüm renkleri ve tüm çeşitlilikleri kucaklıyorlar. Devlet kurumlarında çalışırkende kimse sizin görünüşünüz ile ilgilenmez. İster saçlarınızı maviye boyayıp istersenizde örtüp çalışabilirsiniz.
  • Kadın olarak çok rahat ve özgürsünüz.
  • İnsanlarda sosyal mesafe algısı var. Yolda ya da sırada gelip dibinize girmiyorlar.
  • Birine dokunmak büyük sorun. Öyle pardon demek için ya da kazayla temas ettiğinizde büyük gürültü kopabilir. Herkes eline koluna çantasına sahip sağa sola vura çarpa ilerlemiyorlar. Bu beni Türkiye’de çok rahatsız ederdi ve sürekli insanlarla aramda bir mesafe yaratmak için büyük çaba harcardım.
  • Genel olarak bireysellik ön planda.
  • Sıra konusunda mükemmeller. Her zaman sakin ve acelesiz şikayetsiz bir şekilde sıralarını bekliyorlar. Sıra konusunda ayrıca çok hassaslar. Kimse kimsenin önüne geçmez geçmeye dahi yeltenmez.
  • Anlatıldığı gibi buz gibi insanlar değiller, ben İngilizlerin yoğunlukta olduğu bir bölgede yaşıyorum. Komşularım çok yardım sever ve sıcak kanlı. İnsanlar yolda yürürken selamlaşıyor birbirine gülümsüyor. Aynı binada veya sitede iseniz ikinci görüşünde güler yüzlü bir şekilde nasılsın diye soruyorlar.
  • Normal bir işte çalışıyorsanız tiyatro ve konserlere gitmek lüks değildir buna bütçeniz yetiyor rahatlıkla.
  • Dünyanın en iyi müzeleri burada ücretsiz. Ücretsiz yapabileceğiniz çok fazla kaliteli etkinlik var.
  • Kurallara uyuyorlar.
  • Yollarda yaya geçitleri var ve gerçekten yaya geçiyor arabalarda yol veriyor
  • Çoğu yerde sigara içmek yasak. Temiz hava alanı çok fazla.
  • Nerede olursanız olun bir parka erişmeniz maksimum 10 dakika yürüme mesafesinde.
  • Evimden yürüyerek gittiğim parkta geyikler ve 30 çeşit hayvan var tam bir cennet. (richmond park ve bushy park).
Sosyal yaşam avantajları
  1. Ben henüz kötü bir şey görmedim açıkçası. Ne bir kavgaya nede bir kötü olaya şahit olmadım 5 aydır. Ama tabi henüz çok yeniyim.
Hastane işleri avantajları
  • Hastane ücretsiz ancak henüz hastaneye gitmedim. Bir iki kontrol için mail attım ve sağlık danışmanım ile rahatlıkla mailleşebiliyorum. Ulaşması zor değil.
  • Doktorlar sizi sürekli ilaçlara yönlendirmiyor. Öncelikle ilaçsız nasıl iyi olabilirsiniz bu konuda yardımcı oluyor.
Hastane işleri dezavantajları
  • Benim hastaneye yolum düşmedi ama düşenlerden biliyorum, hastane işleri çok yavaş ilerliyor. Randevuları çok ileri tarihlere veriyorlar. Zaten önce GP yani bizdeki aile sağlık merkezi gibi bir yere gidiyorsunuz orası sonra sizi yönlendiriyor.
  • Özele gitmek isterseniz de rakamlar çok uçuk.
Alışveriş-Seyahat-Para işleri avantajları
  • Araba oldukça uygun. Bir iki ay çalışıp bir araba alabilirsiniz. Gelecek aylar alacağız buradan paylaşırım yine.
  • Çok ucuz uçak biletleri oluyor.
  • Parise tek tren ile 2 saatte ulaşabiliyorsunuz misal. Ulaşım ağı çok geniş.
  • Market alışverişimiz iki kişi için aylık 200-300 birim kadar tutuyor. Etinden sütüne kadar yemediğimiz şey yok. Alkol vs her şey içinde.
Alışveriş-Seyahat-Para işleri avantajları
  • Ulaşım epey pahalı kalıyor. 4-5 birim trenle 1 saatlik merkeze doğru giden tek yön tren biletleri örneğin. Trenlerin biletleri yüksek ancak seyahatinize bağlı olarak aylık kartlar alabiliyorsunuz.
  • Ev kiraları çok yüksek. Güzel, temiz, güvenli, tren ve ulaşım istasyonlarına yakın, merkeze 30-40 dakika uzaklıkta ve nehire yakın bir semtte 1+1 daire için faturalar vs her şey içinde 1300 birim ödüyoruz ortalama. Ama standartlarınızı bir tık daha düşürürseniz çok daha uyguna bulmak mümkün.