Bir arkadaşım anlattı Almanya'da Makine Mühendisliği bölümüne 400 kişi başlayıp 3.sınıfta 75 kişi ile tamamlamışlar. Eğitim o kadar zor ki bunun üstüne üniversite bittikten sonra TUS sınavı gibi bir her bölüm için genel bir uzmanlık sınavı uygulanıyor. Eğer bu sınavdan kalırsanız 3 yıllık eğitiminiz yanıyor ve mühendis olamıyorsunuz. Bu yüzden Almanya'da ki gençlerin çoğu üniversiteye gitmek yerine mesleki eğitimleri seçiyor. Mesleki eğitimlerde bizdeki gibi 2 yıllık meslek okulu gibi değil. En kötü meslekte bile en az 3 yıllık bir staj dönemi oluyor.
Bizde nasılsa 10 tane soruyu doğru yapan barajı geçip dersaneden bozma binalarda boş slaytlarla 5 yıl beynini dolduruyor. Epi topu 2 ay staj yapıyor o stajlarda da ne öğrenebilirse artık. Sonra Üniversite mezunlarının %40'ı işsiz kalıyor
Kendim çok iyi bir eğitim aldım demiyorum fakat biz üniversiteye hazırlık yıllarında kafamız 5 karış havada geziyorduk. Haliyle doğru seçimlerde yapamadık.
Bu memleketin Profesörü, yöneticisi, eğitim bakanı da mı aklı 5 karış havada geziyordu. Onlarca içi boş üniversite açtılar, içini torpille tanıdıklarıyla doldurdular. Liyakatsız öğretim görevlisi egosunu üstümüzde tatmin etti. Bize iş hayatımızda işe yarayacak 1 tane tavsiyesi olan insan hatırlamıyorum.
Maalesef ne desek boş 8 yılım yalan oldu. Hakkımı helal etmiyorum bizi bu yola sürükleyenlere