Network1453 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Türkiye'nin en büyük 100 firmasından bir tanesine iş başvurusu gerçekleştirdim. İstediğim bölüm için uygun bir aday olduğumu düşünüyorum, ön görüşmeyi müthiş bir şekilde gerçekleştirdik sonra "hrpeak" üzerinden "Online Değerlendirme Süreci" adlı altında bir sınava girdim sınav çok kolaydı 40 soru 50 dakika vaktiniz oluyor 5 soru paragraf çıktı 5 soru grafik hepsinin içinden geçtim kolay bir sınavdı bu gün görüştüğüm tatlı ve müthiş bir ses tonu olan kadın bana biz sizi arayacağız tarzında bir yanıt verdi. Şimdi aklımda 3 soru var.

1: Olumlu veyahut olumsuz da olsa beni ararlar mı ?
2: Ben sınav sonucumu çok merak ediyorum utandığım için "Kaç aldım" diye soramıyorum sizce sorsam ayıp olur mu ?
3: Aramaz iseler ben arasam sizce bana kızarlar mı ?
Türkiye'nin ilk 100 de olan yaklaşık 3-4 firmasında çalıştım görüşmeye davet edildiğinizde;

* İş bilginiz kağıt üstünde uygun demektir.
* Referanslarınız ve kişisel bilgileriniz kağıt üzerinde uygun demektir.
* CV'niz firmanın istediği pozisyonu karşılıyor demektir.

Görüşmeye davet edildiğinizde;

* Fiziksel görüşünüze bakılır.
* Hitabet, oturma, kalkma, konuşma, dinleme vb. gibi dışarıdan görünüşünüze bakılır.
* İstekliliğinize bakılır ve heyecan durumunuza şöyle bir göz atarlar.

Görüşme Sonrası Sınav vs. Değerlendirme Yapılıyorsa (Dil olabilir, şirkete hr danışmanlığı yapan bir firmanın hazırlamış olduğu test olabilir, iş ile ilgili bilgi gerektiren bir test olabilir, mantıksal bir test olabilir vb.):

* Sınavı bitirdiğiniz süreye bakılır.
* Sınavın türüne göre doğru yanlış kısımlara bakılır.
* Mantık soruları varsa ve şıkların hepsi doğruysa, bu soruya en uygun cevabı verip vermediğinize bakılır.

Bunların hepsi tamamsa 3 aşamadan da güzelce geçtiyseniz, 1 faktör kalır buda maaş faktörü. Sizin gibi bu 3 aşamayı geçen rakiplerinizle aynı tabloya alınır ve en düşük maaşı kim talep ettiyse veya en düşük maaş teklifini kim kabul edecekse o aday seçilir, ardından yedek adaylar belirlenir.

Bu anlattıklarım tecrübesiz, basic veya aşırı tecrübe gerektirmeyen, şirkete çok değer ve maddi kazanım sağlamayacak pozisyonlar içindir (Daha doğrusu aslında çok önemli değerli ama patron veya yönetim tarafından öyle görünmeyen pozisyonlar diyelim, mesela IT, temizlik, depoda 2-3 den fazla depo memuru vb.)

Fakat satış, satın alma, kredi risk, finans (muhasebeden ayrı olarak değerlendirin ikisi farklı şeyler) şirketi ilk elden maddi olarak etkileyecek konularda bunların hepsi geçersiz kalır. Yanlış anlaşılma olmasın bu söyleyeceğim, 2018 yılında çalıştığım sektörün Avrupa'da 14. ülkemizde ilk 3 de olan bir firmada satışa bir ablamız alındı, hem ciddi kiloluydu, dişlerinin hemen hemen hepsi yoktu (tamamen üşengeçlikten para ile alakalı değil), dış görünümü cidden özensiz ve kötüydü, firmayı temsil eden temizlikçi bile gömlek, pantolon ayakkabı ile şık giyinmek zorundaydı ... vs... Bu ablamız kendi alanının satış müdürü olarak işe alındı, inanılmaz bir satış grafiği ve mükemmel ciroları vardı, sonradan öğrendiğim bilgide kendi aktif iş arayışında olmamasına ve başka firmada çalışmasına rağmen bizden el altından teklif verilmiş, ciddi bir maaş, sosyal imkanlar vs.. orada kalan tazminatına kadar fazlası ile karşılamış bizim şirket.

Yani bunlar hayatın gerçekleri bu yazdıklarımı baz alarak hareket edebilirsin direk, büyük firmalar (Kurumsal olsun olmasın) bu çerçevede hareket ederler her zaman.

Eklemeyi unuttum; Olumsuz olduğunda Eczacıbaşı, Koç, Sabancı, Anadolu, Doğuş vs. fark etmez. %95 oranında olumsuz olan kimseye dönüş yapılmaz, vakit değerlidir bunun için zaman ayırmaz kimse.
Çünkü aday çoktur, firma büyüktür sen pek önem arz eden biri olmazsın onlar için, bazı firmalar ise otomatik mail atar "Çalışma şansı bulamadık ancak CV nizi saklayıp uygun pozisyon olduğunda değerlendireceğiz" şeklinde.
Sen (kendinin alınacağına %100 eminsen eğer) mutlaka verilen süreyi bekle, muhtemelen demişlerdir 1 haftaya kadar sonuçlandırılacak vs. şeklinde, bu süre dolunca ara kendini tanıt, hal hatır sor ardından "2 Teklif var bekletiyorum, çünkü sizin parçanız olmayı, X firmasında çalışmayı çok istiyorum ancak olumlu ise diğer tarafı oyalamış bekletmiş gibi olmak istemiyorum durum nedir?" şeklinde insani bir şekilde biraz daha yumuşatarak sorabilirsin.
Fakat sınav olayına kesinlikle girme asla.