Pardon, ne gunah hocam anlayamadim ☺️
İş yapmak için ödenen bir para kazanılıyorken, işi yapmayıp aylaklık etmek, kendi helaline haram bulaştırmaktır.
Şöyle örneklendireyim daha net olsun;
Benim işim sadece yazılım ve sunucular. Sabah 08:00 de açıyorum bilgisayarı dalıyorum sunucularla uğraşmaya, yazılımda güncellemeler ve testlere akşam18:00 de sadece ekranı kapatıp gidiyorum.
Sabit teslim edilebilir bir iş olmadığından, kendi kendimi yönetebildiğimden ötürü sabah gelip 08:00 de Need For Speed oynamaya başlasam akşam 18:00 de çıksam oyunu hiç bırakmadan yine kimse anlamaz ve fark etmez.
İşimi de yürütürüm bir şekilde öyle veya böyle, telafisini hallederim ve fark ettirmem.
Ben ise gün içinde çalışmamı yapıyorum, gerçekten yoğun ve yorucu şekilde oluyor bu çalışma, yaklaşık her 45dk-1 saatlik çalışma sonrası debug çalıştırıyorum kodlar kendini test ediyor, 20-25 dk kadar süren bir işlem.
Bu sürede r10 da gezebiliyor, bir sigara içebiliyor, sahibindene bakabiliyor, başka bir şeylere kanalize olup aklımı boşaltabiliyorum.
Fakat cidden ölçülebilir bir işim yok, ben günde 2 saat çalışıp tüm kalan süremi kendime değerlendirsem bunu anlayabilecek bir mekanizma yok, işte kast ettiğim haram olayı bu hocam.
Yani o haram günah kısmı biraz mecazi ve şaka maksatlı ancak iş yapılacakken yapmayıp başka şeylerle uğraştığımızda aldığımız paranın hakkını veremiyor ve haram olarak kesemize koymuş oluyoruz.