KONU BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR. LÜTFEN SİYASİ YORUMLARDAN KAÇININIZ. SADECE HERKESİN BU KONUDA BİLİNÇLENMESİ İÇİN BU METNİ HAZIRLIYORUM.
İlk ülkemizde bir olayın veya durum şirinleştirilmek istenirse arapça, kötü gösterilmek istenirse Türkçe isim verilir. (Sağ-Din geleneği) Örneğin pkk terör teşkilatı demez kimse. Özellikle zararlı faliyet içeren guruplar için kasıtlı Türkçe örgüt kelimesi kullanılır. Bu konu detaylarıyla delilleriyle anlatılması gereken bambaşka bir konu o yüzden hızlıca kapatıyorum. Mülteci kelimesi ile şirinleştirmek yerine tam anlamıyla durumu anlatan kaçkın kelimesini kullanacağım. Çünkü hem anlam itibari ile hemde dil itibariyle bu insanlar kaçkındır. (Lütfen siyasete çekmeyin kendi görüşümdür.)
İşsizliğe etkileri,
Güncel Türkiye işsizlik oranı %13.9 (TUIK verisi inanmak size kalmış)
Suriyelileri kaçkınların nufusu resmi rakamlara (TUIK) göre 4.5 milyon. Gayri resmi rakamlara göre 6 milyonun üzerinde. (Türkiye doğan kaçkın çocuklar sayıya dahil değildir.)
Çalışmak üzere kamları terk eden suriyeli kaçkın oranı resmi rakamlara göre %85 .
Yukarıdaki bilgilerden hesapla
İşsiz Türkiye nufusu = 11,5 milyon
Kaçak yollarla çalışan kaçkın sayısı : 4.2 Milyon
Resmi rakamlar baz alındığında Kaçkınlar nedeniyle işsiz kalan Türk vatandaşı sayısı 4.2 Milyon. ()
Emek Hakkına Etkileri
Minumun emek hakkını asgari ücret olarak baz almamamız durumunda;
Kaçgınların aldıkları ortamala maaş : 1200 tl (Rakam benim gözlemlerime göredir. Resmi kaynaklar belirtmekten kaçınmışlar.)
Standart emek hakkı olarak belirlenen asgari ücret : 3.577 tl
Bu bilgilere göre :
4.200.000 kaçkın x 1200 tl = 5,040,000,000 tl
4.200.000 kaçkın x 1200 tl = 15,023,400,000 tl (Emek Hakkına Göre)
Emek hakkına direk etkisi %33.5 düşüş.
Emek hakkındaki süşüş nedeniyle emeğinin altında çalışmaya zorlanan Türk vatandaşı sayısını varın siz düşünün.
Ülke Ekonomisine Direkt Maliyetleri
Cumhurbaşkanlığına göre 8.5 yılda 40 milyar dolar harcandı. Bu paranın %8`i Avrupa %92 si Türkiye tarafından karşılandı.
Muhalif kesime göre 8.5 yılda 86 milyar dolar harcandı. Bu paranın %3.8`i Avrupa %95.2 si Türkiye tarafından karşılandı.
Dolar Kuruna Etkileri
Ekonomist bir tanıdığıma bu soruyu sorduğumda. Bu paranın devlet hazinesinde kalmış olması durumunda.
Cumhurbaşkanlığının 40 milyar doları baz alındığında dolar 4.8 tl
Muhalefetin 86 milyar doları baz alındığında 3.6 tl kurlarına yakın seyredecek olduğunu söyledi.
Burada bizlere freelancerlere etkisini, teknoloji alış verine etkisini, kültürümüze , toplum yapımıza etkisini bir çok konu baz alınarak genişletilebilir.
Bu yazıdaki rakamlar net bilgi paylaşımı olmadığı için güncel rakamlardır diyemem. Fakat elimden geldiğince resmi rakamlarıda gayrı resmi rakamlarıda araştırıp eklemeye çalıştım.
Hatalarım varsa affola. Umarım farkındalık yaratmada etkili olur.