Öncelikle herkese merhaba, yaklaşık 6 yıldır gerek r10 gerek r10 dışı yaptığım içerik üretimi çalışmalarımla, hem müşterileri hem de içerik yazarlarını ( yeni başlayan) az da olsa bilgilendirebileceğimi umarak bu satırları yazıyorum.
İçerik Müşterileri İçin
1- Ekibi olan ve içerik üretim hizmeti verenleri mutlaka iyi araştırın. Aralarında kesinlikle çok iyi ekipler de var mutlaka çalışmanızı tavsiye ederim, fakat bazı ekipler 1,5 TL'ye forum dışından makale yazdırıp burada 2,5- 3 TL'den hizmet verebiliyorlar. Siz 3 TL'lik hizmet bekliyorsunuz fakat içeriği yazan 1,5 TL aldığı için 1,5 TL değerinde hizmet verecek. Bunu aklınızdan çıkarmayın, iyi olanları tenzih ediyorum lütfen kimse üstüne alınmasın.
2- Yüksek fiyattan içerik sipariş ediyorsanız, ( kelime bazlı) içerik yazarının bu ücretin bir kısmını saat ücretini yükseltmek için şarj edeceğini unutmamalısınız. Yani 2,5 TL yerine 5 TL veriyorsanız, muhtemelen iki katı iyi iş alamazsınız. Çünkü yazar iki katı ücret veriyor diye, iki katı zaman harcamaz. Böyle olursa kazancı artmamış oluyor haliyle saatlik ücreti 15 TL ise, bunu 20 TL yapacaktır, bu payı unutmayın.
3- Deneme yanılma yolu ile iyi bir içerik yazarını bulun ve onu tutun. Emin olun aylardır çalışılan müşteri, yeni bir müşteri ile aynı muameleyi görmez. İçerik kalitesi olarak aynı hizmeti verebilir fakat ödeme kolaylığı, ekstra ücretsiz hizmetler sunabilirler.
4- Pazarlık yapmayın. Taban fiyat altı teklif verdiğiniz zaman otomatik olarak risk altına girersiniz, üstelik yasaktır da. Taban fiyat altı ücret ödeyip de iyi bir hizmet alanı şuana kadar görmedim. Bu forumda pek görmesem de başka forumlarda taban altı iş yapan ve bu sayede kötü hizmete karşılık eksi trade almaktan kurtulan birçok yazar var.
5- Alanına hakim ama içerik tecrübesi olmayan biri, içerik tecrübesi olan ama alana hakim olmayan birinden iyi yazar bunu sakın unutmayın. Mesela damacana su bayisi ile ilgili bir yazı yazdıracaksanız, bu yazıyı daha önce hiç yazmamış olan damacana su bayisi arkadaş daha iyi yazar. Tabi bu biraz spesifik bir örnek, fakat anladığınızı umuyorum.
İçerik Yazarları İçin
1- Bilmediğin alana asla girme. Yarın acil para lazım olacak olsa bile, bilmediğin bir alanda asla içerik üretme. Hem seni mental olarak yorar hem de müşterine yazık olur.
2- Ben uzunca bir süre, şu kadar kelime yazsam şu kadar kazanırım hesapları yaptım. O hesabı unut, hiçbir işe yaramaz, yazar arkadaşlarımda aynı fikirdeler
3- Düzenli gelir elde etmeyi unut. Bu işi her gün yüksek tempoda sürdüremezsin, düzenli çalıştığında zamanla ciddi bilek ağırları yaşar ve işi uzunca bir süre yapamazsın.
4- Müşterine her zaman kafandaki teslim süresinden daha uzun bir süre ver. İşi 5 günde bitirebileceğine inanıyorsan 6 gün ya da 7 gün ver. İşi alamasan bile hem karşındakini mağdur etmezsin hem de sen eksi trade yemezsin, çünkü sen sadece yaptığın işten değil, o işi x sürede teslim etmek karşılığında o parayı alıyorsun. Geç teslim edersen işin yarısı eksik demektir.
5- Birkaç sene önce bende bu bahanelere sahiptim. Eğer bilgisayarın arızalandıysa, internet kafeye gidip çalış. Eğer çevrende böyle bir yer yoksa, önlemini alarak zamanlı olarak çalış. Yani 7 günlük işin mutlaka yedekte olsun.
6- Uzun süre çalıştığın müşterilerine taviz ver. Kendisine kafadan bir kredi limiti aç, ve ödeme yapmasa dahi borçlu bir şekilde çalışmaya devam etsin. Bu hem seninle çalışma süresini uzatacak hem de diğer yazarlardan farkın olacak.
7- Çakallık yapma: Yeni başlayan webmasterlar belki anlamaz ama aranma hacmi 20 olan bir kelimede birinci sıraya çıkman marifet değil, bunun için yüksek ücret isteme veya müşterine önemli bir şeymiş gibi anlatma. Unutma, sen seo uzmanı değilsin, amacın okunaklı ve kaliteli bir içerik yazmak ve bu yazıyı seo çalışmaları için hazır hale getirmek.