Bu sektörde kısa da olsa bir deneyimim oldu. Öncelikle sektör çok düzensiz ve vasat bir durumda ama sanırım bu ülkemize özgü bir durum değil. Gelir kaynağı konusu sıfırdan takım kuranlar için fiyasko çünkü turnuva ödülleri çok düşük. Her turnuvada 1. olmanız çok zor 2.-3. ödülleri de çok çok düşük. Oyun belirlemeniz ve buna göre oyuncu bulmanız gerekiyor. Bizim takımımızda daha evvelden GS'de oynamış koç vardı oyuncuları o bulurdu hatta FB akademi takımını alacaktık lakin sonra sektörden çekildik. Oyuncular genelde yıllık hatta sezonluk sözleşme istiyor, öyle 2 yıl birini bağlayım diyemiyorsunuz. Genelde maaşlar 500-1500 TL bandında tabii büyük oyunculara gittikçe maaşlar artıyor. Düşük maaş alıp antreman maçında hwa takımını yok eden takımım da oldu maaş konusuna çok takılmayın yetenekli oyuncu önemli. Genelde oyuncular oyun içi masrafları kulüp tarafından karşılansın istiyorlar bilginiz olsun.
Kulüp kurmak için önce dernek kurmalısınız sonrasında gençlik ve spor bakanlığından kayıt gerekiyor ama ben bunları yapmadan da turnuvalara girebildim.
Bu işin ana gelir kaynağı sponsorlar ve reklamlar turnuvaya bel bağlarsanız sezon sonu zarar ettiğinizle kalırsınız. Yayınlarda kazandırır ama oyuncularınız bu camiada popüler olmalı yoksa bu da kazandırmaz. Bizim kulübümüzde yönetim 3 kişiydi ama sorumluluk bende idi. Beni aşan konularda kulüp sahibine danışırdım. Bu arada ben de kulübün ortağıydım.
Biz 2-3 aylık serüvenin sonunda bu işi devam ettirmedik ki bizim networkümüz hafife alınacak bir network değil. Ülker, Redbull, İBB gibi kurumlarla daha önceden çalışmışlığımız var ve kontak kişiler ile irtibat halindeyiz.
Kısaca bu sektör 3-5 arkadaşı toplayıp hadi espor kulübü kuruyoruz denecek bir sektör değil. Sağlam bir fizibilite, çevre, yol planı çizilmesi gerekli.
Bu deneyimi 2-3 ayda edindim hatalı bilgilerim olabilir daha deneyimli kişiler var ise lütfen düzeltiniz...