Technique adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhabalar, forumda çok fazla gördüğüm bir durum var. Bazı kişiler şu kadar param olsa atarım faize keyfime bakarım şeklinde düşünüyor. Bu tarz faiz geliriyle hayatını yaşayacağını düşünen kişileri çok gördüğüm için burada kısa ve basit matematiksel işlemlerle kanıtlama gereği duydum. Gelin hep birlikte faizin neden mantıklı olmadığını (uzun vadede) kanıtlayalım.

Ana Para : 100.000TL olduğu varsayalım. Mevcut sitelerden son 5 senelik faiz ortalamasına baktığınız zaman %15 olduğunu görüyoruz, bazı sitelerde daha da düşük olduğunu görebilirsiniz ama en yüksek alalım ki her türlü fazladan hesaplamış olalım.

100.000TL'nin %15 faiz getirisi yaklaşık 1200TL, 1200*12(ay)*5(sene)= 72.000TL yapar, yani biz 5 sene sonunda 72.000TL kazanacağız(!!) ve paramız 172.000TL olacak. Ancak bu parayı dolara veya mantıklı bir ev yatırımına yatırdığımızı varsayalım.

DOLAR
Eğer 5 sene önce dolar alsaydınız tahminen yaklaşık 3TL civarından alabilecektiniz. Yani 100.000TL ile 33 bin dolar alabilecektiniz. O doları bu sene bozdursaydınız (8.5) yaklaşık 280.000TL paranız olacaktı. Yani size faizi uzun vade bir yatırım aracı olarak görerek aslında 100 bin TL'ye yakın alım gücü kaybetmiş oluyorsunuz.

MANTIKLI BİR EV YATIRIMI
Verilere bakmadan direkt olarak kendi gördüğüm senaryodan örnek vereyim. 5 sene önce beylikdüzünde 1+1 evler yaklaşık 120.000TL'ye satılıyordu. O evlerin şuanki değeri 250.000TL ila 300.000TL arası değişiyor. Kendiniz de emlak endeksinden araştırarak çok rahat bir şekilde görebilirsiniz.

Herkesin anlayacağı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Faiz kısa vade için değerlendirilebilir ancak uzun vadede kesinlikle size alım gücü kaybettirir. Umarım artık forumda faizin uzun vade gelir için iyi bir yatırım aracı olduğunu düşünen arkadaşlar çıkmaz, eğer çıkarsa bu basit hesabı gönderebilirsiniz. Dipnot olarak geçeyim, değerler ortalama olarak alınmıştır ve sizin baktığınız sitede bulunan verilere göre farklılık gösterebilir. Ancak hiç farketmez, kaba taslak yine böyle bir hesap çıkacaktır.

EKLEME: Beyler bu iki yatırımı sadece örnek olarak verdim, evet benim gibi kripto para alsaydınız milyoner olurdunuz...

Faiz 15 değil eğer bir kaç işlem yaptığınız bir bankadan en az 18 en fazla 19 oran alırsınız ve faiz hesabınız yanlış.Bileşik faiz olarak hesaplamanız gerekir.100.000 5 sene içinde 220 ile 240 bin arası çıkabilir.