Hocam sizden benim yaptığım işi kendi paşa gönlünüze göre sınıflandırmanızı istemedim. Madem10 yıllık muhasebecisiniz bununla ilgili sizden teknik mevzuat istedim.
Ben İrlanda'ya hizmet ihracatı yapıyorum. Benim İrlanda'ya ihraç ettiğim hizmeti Amerika'da başka bir firma alıyor ondan da bir Türk alıyor siz bana o Türk'ün KDV'sini öde diyorsunuz. Teknik olarak o hizmetin KDV'sini ihraç eden değil ithal eden öder.
Örneğin ben İspanya'ya kazak ihraç ediyorum, İspanya'da benim sattığım kazağı ithal edenden ise Belçikalı'nın biri beğenip kazakları satın alıyor ve Belçika'ya götürüyor. Belçika'da ise Türkün biri kazakları görüp satın alıp Türkiye ye getiriyor. Sonra sizin mantığınıza göre maliye gelip bana diyor ki sen İspanya'ya kazakları satmıştın ya, onları bir Belçikalı satın almış, Belçika'dan da bir Türk alıp tıra doldurdu Türkiye'ye getirdi mallar gümrükte bekliyor öde bu kazakları Türkiye'ye getiren adamın KDV'sini!!!
Hocam teknik olarak ben Hizmeti İrlanda'ya ihraç etmişim. Bunu ithal edecek KDV'sini öder, eğer işine gelmezse ödemez, kullanmaz. Ben başkasının ticaretinin niye KDV'sini ödeyim? Yerli reklam verenin işine KDV ödemek gelmiyorsa onun yerine örneğin yabancı bir hosting firması satın alır Türkiye'de onun reklamı yayınlar. Bu devletin de işine gelir ekstradan daha fazla yurtdışından ülke ekonomisine para getirmiş olurum. Uluslararası muhasebede işin tekniği böyledir.
Hocam teknik bir mevzu konuşuyoruz. Lütfen hiçbir yasal mevzuata ve uluslararası muhasebe tekniğine dayanmayan şahsi görüşlerinizle böyle hassas bir konuyu manüpüle etmeyin. Ben hizmeti İrlanda'ya satmışım. İrlandalı firmadan Amerikalı firma satın almış, Amerikalı'dan da bir Türk. Hizmeti Amerikadaki benim hiç bir alacak verecek ilişkimin olmadığı bir firmadan ithal edenin ticaretinin KDV'sini benim ödemem ne demek? Bu dünyanın hangi ülkesinin, hangi mevzuatında var?
Özel olarak senin yaptığın işle alakalı yazmadım hocam, misal verdim onu. Faturanı istediğin gibi kesmekte özgürsün elbette. Ama ben de sana mevzuatı anlatıyorum, hala aynı yere takılıp kalmışsın. Mal/hizmet ihracı için gereken şartlardan biri mal/hizmet üzerinden yurtdışında faydalanılması. Sen eğer reklamı Türkiye'de gösteriyorsan Türkiye'de faydalanılmış oluyor. Öyle İrlandaya hizmet ihraç ettim vs diyerek işin içinden çıkılmıyor. Kazak örneğini de yanlış yorumluyorsun. kazak somut bir mal, sen yurtdışında mukim birine "ihraç kaydı" ile kazak satarsan ona KDV ödemezsin. Çünkü kazak yurtdışına gidiyor. Reklam meselesinde sen reklamı TR'deki kişilere göstermiş oluyorsun. Mal/hizmet teslimi, mal/hizmetten faydalanma Türkiye'de gerçekleşiyor. O nedenle KDV hesaplamak zorundasın. Diğer türlü, eğer ihraç kaydı ile satış sayılsa zaten sen o mal/hizmet üretimi için ödediğin KDV'yi iade alma hakkına sahipsin. İstiyorsan git vergi dairesine bir sor, ben adsense üzerinden gelir elde ediyorum, trafiğim yurt içinden, KDVsiz fatura düzenledim, bunun yüklenilen kdv'sini istiyorum de. Kazandığın paranın 2 katı ceza yer çıkarsın.
KDV konusunda, ihraç kayıtlı işlemler konusunda, gelir stopajı konusunda, kdv tevkifatı konusunda, fatura düzenleme konusunda, e arşiv fatura düzenleme konusunda yüzlerce tebliğ, genelge, özelge, kanun maddesi var, ben sana hangi birini getirip buraya yazayım

Öyle kolay olsa herkes zaten buralarda bu konuyu tartışıyor olmazdı.