Merhaba,
Paypalda bakiyenizin kalmaması için Paypal kurallarına uygun bir hesabınız olması gerekir. Bunun yanı sıra Paypal'ın zaman zaman yaptığı compliance denetimlerinde sorunsuz profil sergilemeniz gerekir.
Örneğin; İngiltere'de bir şirket sahibiniz ve İngiltere Kurumsal Paypal kullanıyorsunuz. Eğer yaptığınız iş modeli ya da ücret alım biçiminizde compliance uyumluluğu ile ilişkili bir sıkıntı yok ise, hesabınız kolay kolay hiçbir şekilde kapanmaz. Ancak, bu uyumluluk kriterleri çok geniş olduğu için, ister istemez hesabınız kapanabiliyor. Sorunsuz bir hesap için;
- Paypal politikalarına uygun iş modelleri ile çalışmalısınız.
- Şirket sahibi internet üzerinde aratıldığında, sosyal medya hesapları ya da gerçek bir kişi olduğunu kanıtlayıcı bir takım hesaplara denk gelinebiliyor olmalı.
- Doğrudan paypal e-postanıza ödeme almamalı, ödemelerinizi entegrasyonu olan ve otomatik fatura kesen bir site ya da sistem üzerinden almalısınız. İnternet siteniz yoksa, ön muhasebe programları aracılığı ile online fatura gönderebilir ve ödemeyi paypal üzerinden butona basarak ödemelerini sağlayacak şekilde sunabilirsiniz.
- Resmi şirketiniz ve yasal adresiniz olmalı. Şahıs hesapları ile ne kadar ödeme alırsanız alın, Paypal'ın sonuna kadar kapatma hakkı vardır. Çünkü aldığınız ödeme, o ülkenin vatandaşı olmadığınız sürece vergiye tabidir. Bu oran genellikle £$€2000 üzeridir.
- Şirketinizin listelendiği ticaret odası veritabanında ikametiniz İngiltere olarak gözükmeli
- Hiçbir şekilde IP değiştirmeye yarayan uygulama kullanmamalı ve olduğunuz doğru IP adresinden bağlanmalısınız
- Paypal, İngiliz Bankası, ön muhasebe programı üçlüsünü birbirine bağlamalı, ödeme geldiği gibi otomatik fatura kesilmesini sağlamalısınız.
- Bankanız uygulamalarında var ise "tax pot" oluşturmalı ve gelen paranın vergisinin otomatik ayrılmasını sağlamalısınız.
- Vergi dönemlerinizi ve devlet ile ilişkili tarihleri yakından takip etmeli ve hiçbir işlemi geciktirmemeye özen göstermelisiniz.
- İlk ödeme, 5. ödeme, 10. ödeme, 20. ödeme gibi ara kontrollerden sorunsuz geçmelisiniz.
- Doğrulanmamış, riskli profillerden ödeme almamalısınız. Gelen ödemeyi iade etmelisiniz.
- Hiç dispute almamalısınız.
- Riskli ülkelerden ödeme alırken dikkatli davranmalısınız. Yaptığınız iş İngiltere merkezli bir şirket işi, siteniz İngiltere için, ancak siz Rus IP adreslerinden sürekli ödeme alıyorsanız, geçmiş olsun.
Buna benzer çok konu var. Compliance uyumluluğu dediğiniz her firmada değişiyor. Ancak;
Paypal bugüne kadar hemen herkesi yeterince mağdur ettiği için, işletmeler tarafından bile temkinli yaklaşılıyor. Ben yıllardır sorunsuz olarak Paypal kullanıyorum. Yine de bir müşterim bile Paypal üzerinden ödeme yapmak istediğinde, olumsuz dönüş yapıyorum. Çünkü dijital ürünlerde 180 güne kadar "sorgusuz sualsiz ücret iadesi" gibi saçma bir politikaya sahipler. Bu durumda ben sağladığım üründen doğan mağduriyetimi hiçbir şekilde karşılama hakkına sahip olmuyorum.
Bir diğer konu, muhattap bulunması konusundaki zorluk. Paypal US hariç, hiçbir konumda doğrudan ve ciddi olarak biri ile muhattap olamayabilirsiniz. Bazen kolay ulaşılabiliyorlar, bazen ise tamamen gizli servis gibiler. Ciddi bir bilgi sağlayan sistemleri ve iki tarafı koruyan bir politikaları yok. Uluslararası piyasada milyonlarca doların üzerine yattıklarının dünya farkındadır. Ancak hiç kimse hiçbir şey yapma yoluna gitmiyor.
Umarım bu metin sizler için açıklayıcı olmuştur.