13 ay İngiltere'de kaldım. 5,5 ay dil kursu sonra restaurantta çalıştım. Okula giderken 2 hafta ingiliz bir kadının yanında kaldım sadece kahvaltı ve yatak için 210 pound haftalık veriyordum. Gloucester Road'ta Frances King School Of English'te eğitim aldım. Hemen 1 durak sonrasında Earls Courtta kaldım.
Bilmeyenler, benim gibi oraları görmeden bol keseden atanlar için az anlatayıım. Bende gitmeden önce bu ülkeden , yollarından, çarsısından bilmem neyinden nefret ediyorum, az gelişmiş falan filan , oysa avrupa öyle mi naraları atıyordum. İnsan demekki görmediğinin özlemini duyuyor, görünce hayal kırıklığına uğradığımı söyleyebilirim.
2 hafta Earls Courtta ingiliz kadının yanında kaldıktan sonra kendime kalacak yer aradım çünkü haftalık 210 pound sadece yatak ve kahvaltı için benim gibi bes parasız üstelik orada çalışır okurum hayaliyle gidenlere çalışma saati haftalık yanılmıyorsam 10-15 saat olması nedeniyle imkansız. Günlük 2 yada 3 saat max. Yani hem çalışırım hem okurum ayağı .... ayağı. Paran yoksa zengin değilsen ingiltere'de ölürsün. Araba yıkamakla, çöp toplamakla , mezarlık temizlemekle, vasıfsız aklınıza gelen tüm işleri yapmakla buradan zengin olamazsınız. Bırak zengin olmayı, eğer ingiliz vatandaşı değilseniz devletten yardım alma, ev talep etme hakkınız bile yok. Eğer ingiliz vatandaşı iseniz council ( belediye ) evim yok ya bana ev verin ya yardım edin derseniz kendi evleri doldu olduğu için siz evi bulun kirasını ödeyelim diyorlar.
Yani İngiliz vatandaşı değilseniz şu yol izleniyor. Yazılı olmayan kurallardan bir tanesi, haftalık 180 pounda ev tutmak için oda tanıdık bir Türk'ün belediyeden yardım olarak aldığı evi size gayri resmi kiralama yöntemi.
Bir odalı ev tutarım derseniz benim gibi Manor House underground (Zone 5) ordan da otobüsle 15 dakika Clapton'a ordan da 10 dakika yine yürüyerek St. Michaels Church kilisesinin olduğu sokağa ağırlıklı olarak zencilerin kaldığı bir bölge. Bu arada Manor house ile South Kensington yani okulumun arası da 45 dakika sürüyordu.
Kalan 5 ayı bu tanıdığın evinde kendi yemeklerimi evde yaparak bir şekilde geçirdim. Akabinde bir Türk restaurantında garson olarak çalışmaya başladım, restauranta gidenler bilir, o kadar çalışmaktan öküz oluyorsun ki, sosyal hayat filan hikaye, haftanın 6 günü sabah 11 gece 1 arası iş. Haftada 1 gün izin oda herkes farklı zamanlarda izine çıkar, aynı anda iki kişi izin alamaz.
Burada da geçen 6 aydan sonra çalışma ve oturum iznine başvurdum Ankara Anlaşması ile 1000 pound masraf ettim ama 1 ay sonra oturum ve çalışma izni aldım. Çalışma iznini aldıktan 2 hafta sonra Türkiye'de bir otomotiv firmasından iş görüşmesine aradılar hemen bastım geldim. Ve şükür 11 yıldır buradayım.
İngiltere için konusuyorum ; devletten yardım almıyorsan geçinemezsin bile, inanmayan arkadaşlar araştırabilir, okuduğum kurs ingilterenin en iyi kursu ve en iyi hocaları var. Mancini Manchesterden haftada 3 gün bizim kursa geliyordu, o zaman Manchester City'nin teknik direktörü idi. Buna rağmen dil hocalarının tamamı bisikletle işe geliyordu, sağlık filan değil nedeni bulunduğumuz bölge Zone 1 yani arabayla o bölgeye giriş için 50 pound veriyorsun. Sonra park sorunu var parkın saati 15-25 pound idi o zamanlar şuan bilemiyorum. Hocalar diyordu ki günlük 200-250 pound araba ile gelsek masraf olur, bu şekilde geçinemeyiz. Glouchester Road, Knightsbridge , Hyde Park Corner buralar Chelsea ismi ile anılır. Yani eğlence ve barlar sokağı.İngiltere elitlerinin olduğu bölge.
Şimdi diyeceksiniz bu kadar şeyi neden anlattın, bende gitmeden önce çok hariçten gazel okudum, Türkiye'ye çok veryansın ettim ama sonra bu ülkeye çok haksızlık ettiğimi anladım. Öyle anlatıldığı gibi yada hayal ettiğimiz gibi değil.
Eğitim amaçlı Almanya'dada bulundum asgari ücret şuan 1600€ yanlış bilmiyorsam. Eğer bir evden enaz 2 kişi çalışmazsa geçinemezsiniz. 800-1000€ arası ev kiraları arkadaşlar. üstüne yeme içme gaz tuz vs derken kimse ultra lüks yaşamıyor. Gerçekten insanlar zor geçiniyor, dünyanında tamamında alt ve orta kesim için bu durum maalesef böyle.
Burayı beğenmeyip sürekli gideceğim mesajı yazan arkadaşlar için şunu söylerim zengin insan için her yer cennet, Türkiye'dede milyonlarca zengin ve çocukları var, onlar yurtdışına yerleşelim planı yapmıyor, yapanda vardır elbet ama ağırlık burada genede. Eknomik durumdan bunalıp şikayet eden arkadaşlara bir örnekle yazıma son vereceğim.
3 genç mühendis arkadaş bir firma kurup otonom araç tasarlayıp, tanıtımını yapıp firmamıza sattılar. Tanesi 50k€'dan toplamda 15 kadar aldık. Önümüzdeki dönem için de daha baska tasarımlar ve siparişlerini geçtik.Yabancı birçok firmayada ürün satmaya başlamışlar.
Allah yollarını açık etsin..
Otonom araçlar teknolojisi üstüne yoğunlaşırsanız, şikayet ettiğiniz ne varsa elde edersiniz. Bunun içinde azim,çalışma ve bilgi, birikim gerekiyor. 15-20 yaş arası gençlerin yaptığı gibi aciz aciz konuşmak değil. Buraya yazma nedenlerimden bir tanesi de bu tip hergün mesajlarından hakikaten bıktım.
Herkese iyi günler dilerim.