Ben Google İrland'a ihraç ederim, o reklam ağlarına satar, reklam ağlarından da reklam veren ithal eder. Burada ithal ettiği hizmetin KDV'sini ödeyecek olan reklam verendir.
Adsense ile reklam ağları arasındaki ticaretle benim ne alakam var? Hele reklam veren ile reklam ağları arasındaki ticaretle hukuki veya mali ne alakam var. Bunlardan hangisi size hangi reklam verenin hangi reklamına tıklandı ne kadar para döndü bilgisini veriyor. Vermezler çünkü sözleşmede belirtildiği gibi aracılık veya ortaklık hizmeti yoktur. Sizin bu ticaretle alakanız yoktur.
Yayıncı adsense kodlarını sitesine ekleyerek hizmeti ifa eder ve hizmet ihracatını gerçekleştirir. Yayıncının mevzu burada biter.
Muhasebeci iseniz tekrar soruyorum: hangi mevzuata göre reklam verenin ithal ettiği hizmetin KDV'sini bana ödeteceksiniz? Benim ne reklam ağları ne reklam verenle herhangi bir ticaretim var. Reklam veren ile reklam ağı arasındaki ticaretin KDV'sini kim ne hakla bana ödetecek? Bu hangi mevzuatta var?
Şimdi hocam, meselenin teknik detayları vs kafanı karıştırmasın. Senin bir web siten var, ve sen orda reklam gösterimi yapıyorsun. Bu reklam gösterimini yaparken teknik olarak sana google yardımcı olmuş, başkası olmuş bu bir şeyi değiştirmez. Sonuçta sana ait bir mülk üzerinden reklam gösterimi yapılmış oluyor, bu da reklam yayıncısı yapıyor seni. Sen doğrudan gidip mahalle bakkalından da reklam alabilirsin, ona da fatura kesebilirsin. Bu reklam ile google reklamının mevzuat açısından, reklamı gören kişi açısından, yada reklam sunum hizmeti açısından bir farkı yok.