Kesinlikle yanılıyorsunuz. siz yanlış tercihler yapmışsınız. Türkiye'de asgari ücret ile 2800 TL * 12 = 33.600 TL yapar bunu bi yazayım şuraya bu dursun.
Arkadaşım geçen yıl Bulgaristan vatandaşı İngiltere'ye gitti. Çalışma izni vardı o halde orda türk bir markette çalışmaya başladı. Şehir Bournemouth bu arada bilgisini vereyim. 360 pound haftalık anlaşmış 6 gün 10 ar saat. 360*4=1440 pound para yapar oda kiraladı 1 türk kuzeni ve ordan 1 türk arkadaş bulmuş 1 oda 3 yatak, zaten evde durmuyor çalışıyor veya oraları geziyor. Oda kirası 280 Pound, 1440-280=1160 pound evde sabah ve akşam yemeği dahil. İş yeri yemek vermiyor 2 öğün yiyorum dedi ama para harcasa rahat rahat onuda yerdi. Neyse hepsini geçtim çocuk 7 ay kaldı geldi. 77.000 TL biriktirdi her ay 11.000 TL attım dedi. Şimdi burda askerliğini yapacak 1 aylık bedelli parası biriktirmiş, nişan yapıp tekrar gideceğim dedi.
Bu çocuk Türkiye'de Üniversite bitirdi İşletme ve 1 yıl işsiz kaldı sonunda eniştesinin mobilyacısında işçi gibi çalıştı 3 ay sonra bu söylediklerimi yaptı yukardaki. Sence o mobilyacıda 11.000 TL kazanabiliyor muydu aylık?
İngiltere Türkiye'ye göre cennet.
Şimdi bir örnek daha vereyim, facebook ingiltere grubundayım, şuan red list sebebiyle Londralı kebapçılar çalışcak eleman bulamıyor bu söylediğim vakalar 1 ay evvel 5.000 kendi. Neden bulamıyor red list olduğu için yeni vizeler sonuçlanmıyor. Neyse kebapçılar peki ne veriyor? Londra'da kebapçı vasıfsıza 350 pound-450 pound arası veriyor. Vasıflı daha önce kebapçıda çalışmışa 450-600 pound arası veriyor. Ve bazı kebapçılar kalma yeri dahil diyor yani İngiltere'de en büyük pahalılık olan konaklamayı çözüyor...
Sen ne yaşadın ne yaptın bilmiyorum kardeş okduum yazını ama İngiltere'de bekarsan, Türksen vasıfsızsan bile eğer koşturursan bir iş bulursun ha ne var. Senin söylediğin gibi hayatın yok haftada 60 saat en az çalışma.
Ancak ben İzmir Türkiye'de çalışıyorum bizim dükkanımızda babam bile 51 yaşında haftada 60 saat çalışıyor kendi iş yeri.
Sence İngiltere'de sıkıp para biriktirme şansı varken kim bol keseden atıyor? Bak yukarda hep vasıfsız örnek verdim dikkatini çekerim. Vasıfsız insanlar dahi ingilterede aylık 10.000 atar, pound tutarsan Tl 1 yılda %5-15 arası değer kaybetse 120.000TL'en yıl sonu 130-135.000 TL olur en az. Çünkü TL değil bu Pound insanlar parasını koruyor, değer kaybetmesini önlemek için çalışan bir MB var.
İngiltere'de sana daha örnek verirdim ama bilmiyorum gerek var mı? Bi tanıdığımın Londra'da Erkek Berberi var, 2.yi açıyor şuan hatta. Eşi çalışmıyor bu arada. Krallar gibi yaşıyor yanlış anlamada hemde orda. Berberler deli gibi para kırıyormuş.
Bu adam vasıflı çünkü orda dükkan açıp zanaatıyla barınabilmiş.
Kusra bakma ama bu alıntıyı yapmak zorundayım. Türkiye diğer ülkelerle insanlara eşit şartlar sunmuyor. Bunu kabul etmelisin, Türkiye'de vasıfsız çalışana emeğinin karşılığı verilmiyor sebebi paranın alım gücü yok, patron çalışan üzerinde baskılı ne olsa nüfusun %60'ı asgari ücretli o gider biri gelir diye. Fabrikalarda sendikalaşma bile yok, sendikaya gidersen işten çıkartmaya gidiyorlar. Arkadaşım Makine mühendisi okulu 2+3 olarak bitirdi, ortalaması 3,4 sınıfında derece yaptı. Çocuk derste gerçekten başarılıymış. İstanbul'da 3.500 TL maaş verdiler geçen sene, 1 ay kaldı mobbing yapmışlar ayrılıp askere gitti. Askerde hiç bir şey yapmadan 6.500 TL alıyorum diyor. Adam gibi çalışırken özel sektör 3.500 TL veriyor yeni mezun mühendise, ancak askerlikte hiç bir şey yapmadan 6.500 TL alıyor. Adalet bu değil.
Senin gibiler çok yanlış düşünüyor. Bu ülke büyük kaybetcek iyi takip et, kovid biraz sönerse ülkede vasıflı kaybı oluşacak. Kovid ortasında hemşire alımı niye yaptı bizim hükümet? Hemşireler, sağlık çalışanları Almanya gibi avantaj sağlayan ülkelere fırladı. Yavaş yavaş tüm vasıflı çalışanlar azalacak...
Artık ucuz iş gücü yüzünden fabrika tercihleri Çin değil, Türkiye'ye kayacak ulaşım avantajıyla birlikte ne olsa ucuz iş gücü koy gelsin. Bu söylediklerim ülkenin 5 yılı izle umarım görürsün.
Umarım insanları kendin yapamadın diye şartları kendin oluşturarak yanıltıcı yorum yapmazsın...
Asker konusu geçti. Bende asgari ücretle veya başka bir şekilde yaşayacağımı düşünmediğimden. Sözleşmeli askerliğe başvurdum ve kazandım 1 haziranda. Nasip olursa 1 ay bilemedin 1.5aya eğitime gidicem. Direk doğu yada , suriyeye yolluyorlar sözleşmeliyi. Doğuda 8 bin suriyede 11.5 12 bin kazanabilirim. Ama karşılığında hayatımı ortaya koyarak. Ama durup başkası benim hayatımı tehlikeye atarak kazandığım, dağda taşta soğukta karda kazandığım parayı. Garsonluk veya kebapçıda kazanabiliyor diye düşünmedim değil. İnsanlar umudunu yitirdi. Geçen gün 1 assubay ve 1 sözleşmeli er şehit oldu. 1 kurşun ya 1 kurşunda tüm hayalleri gitti geride bıraktığı annesi babası karısı çocuğu ne perişandır? Umudumuzu elimizden aldılar kısaca.