Trendyol ile çalışmış ve Trendyol'a borçlanmış birisi olarak basitçe anlatayım.
Sistem çok garip. Düşük bütçe ile başlayabileceğiniz bir ticaret alanı değil. Komisyonlar ve rakip firmalar vs. vs.
1) Ürün fiyatlandırmasını kar oranınıza göre yaparken bir taraftan piyasanın üstüne çıktığınızı farkediyorsunuz, e o zaman fiyat düşürelim diyorsunuz bu sefer sizin kar marjınızdan çok trendyol komisyon alıyor, bir de kargo ücreti var tabii.
2) Kargo ücreti düşündüğünüz gibi düşük bütçelerle olmuyor. Minimum 10 küsür ödüyordum kargo başına, ufak poşet içerisinde kolyeler gönderiyorduk, desi mesi olayı hikaye yani ki trendyol ile anlaşmalı bu kargolar.
3) Yanlış hatırlamıyorsam 30 TL altı ürün satacaksınız mesela ve bunu ücretli kargo yapacaksınız. Ücretli kargo yaptığınız taktirde kargo parası vermem diye düşünüyorsunuz fakat karşı tarafın kargo ücretinin bir kısmını (3-5 TL arası) sizden yine kesinti sağlıyorlar. (Ekipten bir arkadaş 1 TL'ye 100 tane ürün almıştı, trendyola 3 TL'ye koymuştu. Sözde xx kuruş kar ediyorduk, alıcı ödemeli olmasına rağmen 3,75 TL kargo ücreti bizden kesilmişti her sipariş başına, baya zarar etmiştik o üründen)
4) Ürün tedarik edemediniz, ürün gönderimi yapamadınız, siparişi iptal ettiniz, bilgisayarınız bozuldu, telefonu hiç söylemiyorum anında cezayı yiyorsunuz. Neymiş efendim ürünü göndermemişsin, arkadaş ben tedarik edemediğim ürün için niye ceza ödüyorum, ürünün bana gelişi 10 TL, 30'a ücretsiz kargoyla satıyorum, tedarik edemedim diye 15-20 TL ceza ödüyorum. Lan ürünün maaliyeti 10 TL diyor insan içten içe.
Not: Bu arada 1000 TL'lik ürünü 100 TL'ye görüp forumda konu açan arkadaşlara sesleniyorum. O hatayı yapan eleman muhtemelen kovulmuştur. Yapmayın etmeyin, bir 0 elemanın kovulmasa bile psikolojisini bozar. Her siparişe ceza yiyecek mecbur.
5) Hemen hemen her sektörde çok fazla rakip var, fiyat kısayım derken kazanç olmuyor, fiyat yükselteyim dediğinde satış olmuyor, iki türlü de kazanamıyorsunuz. Ha sürümden kazanayım damlasın diyorsanız ayrı.
6) Fikrimce trendyola komisyon vermek yerine, sadece trendyol değil x bir sanal mağaza. Açın kendi web sitenizi, sosyal medya hesaplarınızı, komisyon kesintisi kadar reklam verin ürünlere.
Temiz.