Siz olaya çok yanlış yerden bakıyorsunuz. Döngüyü de yanlış yerden kurmuşsunuz. Fiyat artışlarındaki en büyük etken Türk Lirasının aşırı değer kaybıdır.
internette kısaca 0 araç fiyatlarına bakmanız yeterli. Örneğin Nissan Qashqai 2016-2017 ve 2021 yılları için model 0 araç fiyatlarını koydum aşağıya.
Türk lirasındaki değer kaybı böyle devam ederse 3-5 seneye asgari ücret 10.000 TL civarlarında olur. Fakat aynı zamanda 1 ekmek 20-25 TL olur. Tofaş araba 200k olur.
Para birimi bu kadar fazla değer kaybeden bir ülkenin vatandaşı olarak, 5 sene önce 80k ya 0 aldığınız aracı bu sene 60k ya satar mısınız gerçekten ? Ülkeye giren herşey döviz ile geliyor. Doğalgazından, bilgisayarına kadar. Bir gaming notebook 20k olmuşken bu paraya gerçekten araba alınabileceğini mi sanıyorsunuz ? Hadi sizin tabirinizle 2. el arabada vatandaş fırsatçılık yapıyor, 0 araçlarındaki artış ne olacak ? Fırsatçılık kaynaklı mı o da ?
Örneğin;
Şirketiniz var. 5 sene önce personel maliyetiniz aylık 20k iken şimdi 60k olmuş ve personel sayınız değişmemiş,
Elektrik faturanız 100TL iken 1000 TL olmuş
İnternet faturanız 30 TL iken 150 TL olmuş
Personele aldığınız bilgisayar 2000 TL iken 7000 TL olmuş
Ofise aldığınız kağıt 20 TL iken 100 TL olmuş,
Ofise sandalye almak isteseniz 300 liradan 900 liraya çıkmış,
Domain yenileme ücreti ile 15 TL den 90 TL ye çıkmış,
Sunucusu ıvırı zıvırı, kira artışı saymıyorum bile. 5 sene önce 1000 TL ye telefon almıştım eskidi artık değiştireyim derseniz aynı telefonu en az 6-7 katına alabilirsiniz mesela. Bu gibi diğer giderleri hiç hesaba katmıyorum farkındaysanız.
Siz bu durumda 5 sene önce 250 TL ye verdiğiniz hizmeti bugün aynı fiyata verebilecek misiniz ? Fiyat artışı yapmayacak mısınız ?