Dostum, Astra ile Generatepress hemen hemen hız bakımından benzer temalardır. Aynı sıfır kurulumu generatepress üzerinde de yapıyorum. Bir çok temada da yapıyorum. Astra da bomboş bir sayfa olsa bile bu sorunu ortaya çıkarıyor. Ben bunun nedenini arıyorum. Senin anlatımına göre bütün temalarda CLS kırmızı olması gerekiyor, ama öyle değil.
Alan yapısı olan tüm temalarda cls yüksek çıkar. Ana sayfada çıkmıyorsa bile diğer yüksek div tarzı alan içeren sayfalarınızı kontrol ettiğinizde yüksek çıkmaması imkansız gnpress üzerinde zaten cls arttıracak bir şey olmadığı için hız eklentileri bir şey yapmaz. Bana cls iyi olduğunu düşündüğünüz slider gibi alanları olan bir tema atın kanıtlarım. Burada tema geliştiricisiyle iletişime geçmeniz son derece doğru bir yaklaşım ama eklenti yapısını değiştirmeden veya mobil için ayrı bir yapı yazmadan sorunu çözebileceklerini sanmıyorum. Zaten Astra nın kendi sitesine bakarsanız lab verileriyle gerçek kullanıcı verileri arasındaki farktan anlarsınız
Son olarak size tavsiyem lazyload ve js erteleme gibi özellikler kullanıyorsanız kapatmayı ve cls değerine tekrar bakmayı deneyin. Bu özellikler cpu yükseltir ve yanlış yapılandırılırsa soruna neden olur. Temanızın içinde lazyload varsa onu açın bir eklenti yardımıyla açmayın