Forum piyasası artık ölmüş gerçekten. Kaç gündür forumda geziyorum. Bir seneyi aşkın süredir üyeyim ama son 3-4 aydır iyice battı piyasa.
Forumda 15₺ ye script satanlar mi dersiniz, 10₺ ye 15₺ ye arşiv satan mi dersiniz neler neler...
Bu tür tipleri görünce ( kimse yanlış anlamasın iyi niyetli olanlara lafim yok sözüm piyasayı öldürenlere) insanlar 100-200₺ ye script yaptırma kod yazdırma derdine düşüyor.
Yahu insan emeği bu kadar mı değersiz? Adam gelmiş bana PHP GİYDİRME İSİ ve ADMİN PANEL SIFIRDAN YAZMA İŞİ için 700-800₺ ye 1 GÜNLÜK İŞ İCİN ÇOK PARA ... diyor. 1 gün ben sana emek vereceğim sen buna çok diyeceksin bu kimsenin haddine değil, insanların emeği bu kadar basit değil bu kadar görmezden gelinemez paran yoksa benim bütçemi aşıyor de eyvallah diyelim gerekirse bedava bile yaparız yardımcı olabileceksek, ama sen gelip COK PARA BİR GÜNE dersen orda da biz patlariz. Nerden biliyorsun bir gün süreceğini bu bir, ikincisi bir günlük sıfırdan panel ve kod yazma fiyatını nasıl bu kadar düşünüyorsun madem o kadar kolay konu açıp aglayacagina otur kendin yap paşam.
Bu işte sadece yazılımcı değil, grafiker arkadaşlar ve diğer tüm satış yapanlar da eminim şikayetçi.
Bu işin iki sorumlusu var
1- ÖLDÜ FİYATINA İŞ yapmaya çalışan ama iş beceremeyen, çöp scriptciler, grafikerler her neyse ki en büyük suç bunlarda( mesela 15₺ ye üç script satanlar)
2- Piyasa bilmeyen her şeyi bildiğini sanan hak yiyiciler.
Artık bu iş haddini aştı siz ne düşünüyorsunuz?
Merhaba,
Başka bir şeye değineceğim. Html bir sitenin veritabanı ile giydirilmesi (Haliyle veritabanı oluşturulması ve giydirilmesi) ve admin paneli yazılması PHP ile 1 günde hallediliyormu?
Evet ise şöyle 1 sorum var 1 gün kaç saat?
Eğer siz 20 saatlik işi 1 günlük iş derseniz müşterilerde şöyle bir hesap yapacaktır. Bu adam her gün böyle bir iş yapsa 800 TL * 30 = 24.000 TL
Türkiyede 2021 tam zamanlı yazılımcı maaşları ortalama 10.000 TL. Avrupadaki Türkler ise ortalama 40.000 TL alıyor. (*1) Amerikada ise 80.000 TL civarında. (*2)
Türkiyede çalışma saati haftalık 45 Saat'dir (*3) , Avrupada çalışma saati ortalama 36 saat (*4) , Amerika 35 Saat (*5)
Türkiyede tam zamanlı çalışan yazılımcı saatlik ücret (10,000 TL / (4*45 Saat ) ) = 55 TL
Avrupada tam zamanlı çalışan yazılımcı saatlik ücret (40,000 TL / (4*36 Saat ) ) = 144 TL
Amerikada tam zamanlı çalışan yazılımcı saatlik ücret (80,000 TL / (4*35 Saat ) ) = 571 TL
Bunların yazılımcıların eline düşen net ücretler bunun üzerine %40 vergi ve %50 fazla mesai ücretide eklenirse Türkiye'de bile saatlik ücret 115 TL civarında.
Olması gereken nedir. Proje ücreti vermek. Proje ücreti verilemiyorsa saat bazlı bir ücret söylemen lazım. Örneğin 20 Saat * 115 TL = 2,300 TL
Peki bu doğrumu hayır bu da yanlış freelance çalışan kişilerin sigorta, yıpranma payı vb. hakları olmadığından bu ücretin *2 oranında yapması lazım. Eğer siz şirket olsaydınız bunun %18'i vergi. %22 gelir vergisi. Kalan parayı çektiğiniz zamanda %20 kasa adat/kar dağıtım payı alınacaktı.
Bu ne demek kaba bir hesapla elinde 115 TL kalmasını istiyorsan kdv 234 TL fatura etmelisin.
234 TL Fatura edersen
35.69 TL Kdv
43.63 TL Gelir Vergisi
39.66 TL Kar Dağıtım/Kasa Adat/Stopaj ödersin.
Hiç bir profesyonel saatlik ücretini 230 TL'den az vermemesi lazım. Bundan az ücret veriyorsa ya işi bilmiyordur.
Konudan bağımsız ortalama 1 saatlik javascript eklentisi için hindistanlı bir arkadaşın benden talep ettiği ücret 150 Usd
Codecanyon'dan mobil uygulamaya ortalama 2 saatlik bir eklenti için hindistan veya pakistan uyruklu olduğunu düşündüğüm kişi benden 200 usd istedi. 75 Usd önerdim mailime cevap bile vermedi.
Bu 2 örneği verme sebebim özel projelerde saatlik ücretlerin bile baz alınamayacağı.
Bana çok geldi yaptırmadım yapmaya çalıştım 15 günümü harcadım şimdiki aklım olsa verirdim.
Ben yazılımcı olmama rağmen bu tongaya düştüm bırakın müşteri işi başkasına yaptırsın 2-3 tane 300-400 TL'si çöp olsun ondan sonra yine size gelir.
Kaynaklar:
*1 =
https://oncekiyazilimci.medium.com/y...1-ba4683b61c1f
*2 =
https://burcukis.medium.com/stack-ov...1-b4c46e0a1463
*3 =
https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87...%9Fma_saatleri
*4 =
https://t24.com.tr/haber/oecd-en-uzu...rkiyede,725143
*5 =
https://tr.investing.com/economic-ca...ekly-hours-379