Bazı insanlar optimizasyon konusunu sadece site hızından ibaret sanıyorlar. Optimizasyon sadece site hızı değildir. Bunun içinde sitenin akıcılığı var, kullanıcı deneyimi var, yazıların rahatça okunabilmesi ve linklerin rahatça tıklanabilmesi var, evet hız da var, görsellerin konumu var, bir sürü şey var.
Örneğin sitenizde bir yazıya girdik diyelim. Buraya girerken yüklenen kaynaklar abartıysa, bu kullanıcı deneyimini kötü etkiler. Zira günümüzde halen 2G ve 3G ile internete giren, kotalı internet kullanan veya interneti yavaş olan insanları da düşünmek lazım. Herkesin büyük ekran telefon kullanmadığını da düşünmek lazım. Bazen bazı sitelere denk geliyorum. Pagespeed ve Lighthouse testi yapıyorum ve şaşıp kalıyorum. Şaştığım şey neredeyse 1MB büyüklüğünde JS ve CSS kaynağı yüklenmesidir. Yanındaki görselleri hiç saymıyorum. Bir de sitenin yapısına bakıyorum, linkler birbiriyle çok yakın. Tıklarken istediğime değil de yanlışlıkla öbürüne tıklıyorum.
Peki ya reklamlar? Her yerden fışkıran reklamlar, paragraf başına eklenen reklamlar, tam yazıyı okuyacakken her paragrafın altında çıkan reklamlar derken bu durum acayip sinir bozucu oluyor ve siteden çıkıyorum. İşte buna "kullanıcı deneyimi" diyoruz. Hani ben çıkıyorum ya, inanın bu şekilde çıkan yüzlerce insan var. Eminim siz de denk geldiğiniz bu tip sinir bozucu sitelerde 1 dakika bile durmuyorsunuzdur. İşte Google bunların hepsini biliyor ve bu durumun düzeltilmesi konusunda uyarıyor.
Jannah teması uzmanı olduğum bir temadır fakat kullananlara bir uyarıda bulunmak isterim. Bu tema evet güzel ama her özelliğini aktif etmek gereksiz. Jannah temasından iyi verim alabilmek için sadeleştirmeniz yani birçok özellikten feragat etmeniz gerekiyor ki, doğru olan da genelde bu zaten.
Unutmadan; Google reklamları konusunda yapabileceğiniz hiçbir şey yok. Birkaç yöntemle hızlandırabilirsiniz ama onlar da bir yere kadar götürür. Yani Google reklamları mecburen gecikmeli yükletmeniz gerekiyor. Neticede dış reklam ve müdahale etme şansı yok.