Ben bu foruma ilk kayıt olduğumda geliştirdiğim ürünleri yan gelir sağlaması için satarım, veya sıfırdan proje kodlar satarım diye olmuştum. Ama forum piyasasını gördükten sonra elimi ayağımı çektim. Ticaret geçmişime bakarsanız zaten sadece alıcıyımdır, forumda ihtiyacımı gideriyorum.
Bir projeye acil bir paraya ihtiyacım oldugundan 1500 lira teklif vermiştim. " Yahu ne 1500 TL si 4 kişiden teklif aldım 200-300e yapanlar var çok uçtun iyice " dedi.
O gün bıraktım forumda işlere teklif vermeyi.
İşte hocam tam olarak degingidimiz nokta bu gerçekten haklısınız yani ederi 1500-2000 ₺ olan işe işten anlamayan hazirci editci insanlar gelip 50-100₺ ye yapıyor ve bu hikayede yanan biz oluyoruz...
Bu olay son 1 ya da 1,5 yıldır var sanırım. Örnek olarak ben anasayfa döküm işini 350 TLye yapıyorum. Forumda gördüğüm kadarıyla 200 TLye bu işi yapanlar var. Hatta belki daha da altına yapanlar vardır da burada açıkça belli edemiyorlar alt limit şartı var diye. Ben 350 TLnin bile döküm işi için az olduğunu düşünmeye başladım. Herkes fiyat yükseltiyor bizden fiyat düşürmemizi bekliyorlar.
10 sayfa döküm işi için 3000 TL dediğimde sanki küfür etmişim gibi anormal cevaplar alıyorum kendilerinden. Kendi müşterilerim var, onlara sürekli çalıştığım halde bile 350nin altına düşmüyorum.
Yazılım yaptırmak isteyenler var, 7000 - 7500 TL diyorum dönüş olmuyor ya da anormal cevaplar alıyorum. Ben sıfırdan senin için çizimini yapacağım dökümünü yapacağım sonra da yazılımını yapacağım ve sen bu iş için bana kalkacaksın çok diyeceksin.
Örnek birisi Wordpress tema istiyor, 4500 TL diyorum. Bana themeforesttan alırım daha iyi diyor. Millet hala özel tema ile herkese satılan temanın arasındaki farkı anlayamamış gelmiş tuhaf tuhaf mesaj yazıyorlar.
Bu yüzden ben son 1 yılda 1 tane Wordpress işi yaptım forumdan.
3 liraya 5 köfte isteyenler var forumda. Ben bunlardan uzak duruyorum, mümkün olduğu kadar.
O 15 TLye satan arkadaşın da konusuna yazmıştım. O scriptleri inceleyen adam kullanamayacağını bilir. Şu foruma yeni üyeler geldikçe piyasa fiyatları iyice düşmeye başladı. Ondan sonra da gelir buradaki bir kaç kişi serbest piyasa der.
Gidip upwork, ******, envato ve templatemonsterla çalışın şurada kazandığınız paranın 15 katını kazanırsınız.
Hocam kimse kimsenin el emeğine, uğraşına, çabasına çok diyemez işine gelmiyorsa almaz ki gelmeyecek bir yanı da yok yani bu sizin kaç günlük uğraşıniz emeğiniz nasıl insanlar bunu hor görebiliyor anlamış değilim gerçekten ne diyeyim ki...
Yaptığın işi başkası yapabiliyorsa gayet normal biz yazılım hizmeti ve danışmanlık veriyoruz insanları sıra bekletmek zorunda kalıyoruz. Burada aranan kişi olmak önemli benim görüşümdür tabi.
Kesinlikle öyle hocam aranan kişi olduğun sürece böyle diyaloglara da maruz kalmayız aslında...
İnsanların olayları yorumlama ve bakış açıları değişti, usta bir yazılımcının bir projeye verdiği tekliflerin sorgulanmansındaki yegane temel, klasik halk arasi matematiği yahu adam bir gün iş yapacak x fiyat verdi, demekki aylığı sukadar ediyor, bir tarafandanda çaya bisküvisini banarken araştırmaya başlıyor internette aramayı bildikten sonra ne ararsan var hepsi bedava, daha sonrası malum merhaba dünya yazmayı öğrenen piyasaya atılıp rekabet yaratıyor

burada alınabilecek önlem, hitap edeceğiniz hedef kitleyi belirlemek, buda ya ölücüler, yada sayısı az olan elitler. Ben yıllarca kktcde yazılım firmasinda çalıştım, yeteri kadar çevrem ve işim var şuanda, forumdan gelen teklifleri değerlendiriyorum. ilk 3-4 cümlesinden anlaşılıyor durum malum şahıslardan ise yardımcı olamam iyi günler diyorum. Belki bazılarımız bunları yapamiyor ama maalesef gerçekler bunlar an itibari ile. Emeğe saygının tükenmişliği = kolay para derdi 🤔
O kadar güzel bir yorum ki anlatamam MERHABA DÜNYA Yazmayı beceren ben yazilimciyim diye çıkıp internetteki w.rez scriptleri editleyip ya da yarım yamalak yaptığı işle piyasayı böyle böyle öldürüyor gerçekten iş yapsa zaten bu fiyatları da veremez çünkü verdiği emeği görür bir kere içi yanar...