GNU/Linux dağıtımları Windows sürümlerinden neden daha iyidir dersek;
- .EXE gibi dağıtılan virüsler sisteme zarar veremez, eğer katmana saldırmıyorsa Wine varken bile zarar veremez. Windows dağıtımları sadece dışarıdan program çağrılmasıyla değil, portları açıksa dışarıdan bile sızılabilecek ciddi açıklar barındırır ve üst sürümler kullanılmadıkça yamalanmaz(2012 örneği).
- Ağ teknolojileri bakımından sürekli güncelleme alır. Google'ın ve diğer görev güçlerinin oluşturduğu teknolojiler direk deploy edilebilir. BSD'nin ağ yapısını alan Windows işletim sistemlerini bile geçer ama iyi optimize edilmiş BSD dağıtımlarını geçemez ama BSD'lerin bazı önemli eksikleri olduğundan karşılaştırmamıza dahil değildirler.
- Sistem çekirdeği geliştirmeye açıktır ve sisteme göre modifikasyonlarla yüksek performans artışları sağlayabilmektedir.
- Donanıma daha iyi hükmeder, çünkü donanım sürücülerinde Windows gibi hazır bir framework vermediğinden geliştirici ekibi en yeni teknolojileri rahatlıkla kullanabilir.
- Günlükleme yapısı çok daha iyidir, dosya sistemi dahil.
- Windows dağıtımlarından daha hafiftir.(gerek disk, gerek ram, gerek cpu, gerek programlar açısından)
- NSA tarafından bırakılması istenen açıklar konusunda kullanıcıların şüphesi olmadığı gibi yaşansa bile bu tür durumlarda dağıtım yapımcıları ve hatta kullanıcılar sorunlu kısmı yamalayabilirken Windows tarafından bırakılan açıklar, telemetriler vb. şeyler her zaman güvenlik konusunda sorunlu hissettirir.
- Sistem açılışlarında en güncel microcode'lar her açılışta yamalanır ve güncellemelerde microcode'lar da güncellenebilmektedir yani işlemci mimarisiyle alakalı sorunlarda veya özellik aktifleştirme-düzenleme konularında daha esnektir.
- Performansı iyidir, çoğu uygulama Windows muadiline göre daha hızlı çalışır. (.NET Core diyen hocama hitaben özellikle, testlerde %30'a yakın GNU/Linux lehine fark var genelde)
- Açık kaynaktır, sürekli olarak gelişim sağlanabilir ve özgürce değişim-gelişim-dağıtım yapabilirsiniz.
- Ölçeklenebilir.
- Topluluk yararınadır, sizin için.
Windows'un artılarını da yazacağım bir bölüm gelecek elbette ama tahminen akşama yazarım, yazdığım maddelerde hatalı olduğumu/eksik söylediğimi düşünen arkadaşlar varsa özelden düzeltmelerini de elbette yollayabilir; düzeltmelerini bu mesaja ekleyebilirim.
GNU/Linux çok büyük bir proje ve mutlaka eksik-hata vb. olmuş olabilir, nacizane aklıma gelen maddeleri saydım. Okuduğunuz için teşekkürler.
Bunun windows versiyonunu mutlaka bekliyorum hocam mükemmel.