Kimse beni yanlış anlamasın tartışma yaratmak gibi de bir niyetim yok. Sadece bu konu hakkında basit bir şekilde düşüncelerimi söyleyeceğim. Şimdi bize namaz kılmanın iyi olduğu namaz kılmamamın kötü olduğu öğretildi. Kutsal kitapta da bu şekilde telkinler var. Yıllardır bu şekilde telkinlerle büyüdük. Şimdi bir kişi namaz kıldığı ve dua okuduğu zaman her şeyin iyi olacağını bunun normal olduğu doğru olanı yaptığını düşündüğü için ve dünyevi telaşlardan bir an için uzaklaştığı için kendini rahatlamış ve huzurlu hissediyor olabilir mi ? Çünkü beyinde bunu yapmasının iyi olduğu kendini iyi hissedeceği düşüncesi var. Aynı şekilde dua etmek sen bunu yaparken bunu yapmanın doğru iyi olduğunu düşünüyorsun. Ayrıca bir an için tüm dünyevi olaylardan uzaklaşıyorsun odak noktanı duaya veriyorsun. Bu yüzden diğer tüm sesleri susturmuş ve her şeyden uzaklaşmış oluyorsun. Yani aslında bu gerçekten ilahi bir şey mi ? yoksa beynin bir oyunu mu ? Sonuç olarak yıllardır bu şekilde öğretildi öyle şartlandın. Mesela rahat bir yere oturup gözlerini kapatıp nefes alış verişini takip etsen. Odak noktanı değiştirsen. Sadece nefesine odaklansan. Diğer bütün düşünceleri ve dünyevi olan her şeyi susturmuş olacaksın. Eminim bunu yaptıktan sonra yine rahatlayacaksın. Olay senin buna yüklediğin anlamda benim gibi düşünenler vardır. Veya birilerinin belki bu konuda dikkatini çekmiş olurum. Bakış açısı olarak farklı düşünmesine vesile olurum. Öyle hep düşünürüm bunu konuyu görünce yazmak istedim.
Namazın amacıda zaten bu, bir ayette derki benim huzuruma sarhoş gelmeyin. Ne demek istiyor burada? yani tüm dünyevi şeylere "la ilahe illallah" diyin eli kulağa götürdüğünde böyle dersin, yani derin bir meditatif duruma geçmen gerekir. Bende önceden sizin gibi düşünüyordum kısmen, ancak namaz meditasyondan daha üst bir şey emin ol. meditasyonun amacı çakraları açmak ve huşu bulmak ya namazda öyle işte, yanlış bilgi veriyorsam da daha iyi bilen varsa düzeltsin eyvallah