Merhaba, ismim Eray YILDIRIM. Back end yazılımcıyım. Mesleğime haricî olarak, tamamıyla gelir hedefli blog sitesi açıyorum. Amacım gelir kaynaklarımın sayısını arttırmak. Elimde olan seçeneklerden biri olan blog sitesi açmayı tercih ettim. Zaten yazılım sektörü içerisindeyim. Bu yüzden blog sitesi için ihtiyacım olan konulara, bilgilere rahatlıkla ulaşabiliyorum. Aynı zamanda blog sitelerini de şirketim için kiraladığım sunucularda sunduğum için bana ekstradan bir maddi yük olmuyor. Sadece alan adı parası ödüyorum. Basit bir site için gerekli olan SSL sertifikası ücretsiz olarak alabiliyorum. Bunlar ve benzeri sebeplerden dolayı blog işine girmeye karar verdim. 2019'dan beri benim için başarılı ama genel olarak başarısız olan blog sitesi denemelerim oldu. Amacım sektörü öğrenmek ve yapabileceklerimi keşfedip kendimi tanımaktı. Bu konuda başarılı oldum diyebilirim. Süreç içerisinde yaptığım hataların, hamlelerin veya bana yapılmış, benden harici olan hamlelerin üzerimdeki etkisini gördüm. Mesela ne gördüm, ne öğrendim ?- Asla aceleci olmamalıyım.
- Başka siteleri küçümsememeliyim.
- Mutlaka benden daha zeki insanlar var.
- Piyasa çok büyük ve sadece içerik üreticilerden ibaret değil.
- Analiz çok önemli. Mutlaka kendi sitemi ve rakip siteleri analiz etmeliyim.
- Ve başarı hemen gelmiyor. Emek ve vakit harcamak gerekiyor.
Zaman içinde bunları öğrenmek ve daha bir çok konuda tecrübe edindiğimi fark etmek, giden yılların acısını büyük ölçüde azalttı. Çünkü 2019'daki projelerime devam etmiş olsaydım, belki bu gün yüz binlerce trafiğe sahip olacaktım. Peki ya bu tecrübeleri kazanmak için neler feda etmek zorunda kalacaktım ? Neyse ki hiç bir zaman bilemeyeceğiz.
Sene 2021 oldu. Hali hazırda piyasada blog sitelerim var ve ileriye dönük yeni bir projem var. Bir blog - içerik sitesi. Aşırı spesifik bir konuya hitap eden bir site değil. Bu durumun avantajları olduğu kadar dezavantajları da var. Önemli olan farkında olabilmek. Site yapmak için bir kaç amacım ve hedefim var. Bu hedeflerime ve amaçlarıma giderken edindiğim tecrübeleri sizinle paylaşmak istiyorum. Hem paylaşmak hoşuma gittiği için, hem de bu işe ilk başlarken "Başkaları ne yapmış ?" sorusunu çok sorduğum için sizinle paylaşıyorum. Konuyu sürekli güncel tutmak istiyorum. Önemli bir gelişme olmazsa, her ay yaptıklarımı, yaptıklarımın getirilerini, genel site performansını ve bence en merak edileni Adsense raporlarımı paylaşmayı düşünüyorum. (Kuralları ihlal etmeyecek şekilde)
Amaçlarım & Hedeflerim:- Adsense gösterim BGBM'sini 60₺ ve üzeri tutmak istiyorum. Bu istatistiğin diğer kazanç istatistiklerini de yükselttiğini düşünüyorum. Bu yüzden ilk hedeflerimden biri budur.
- Birden fazla ülkeden trafik edinmek istiyorum.
- Sosyal medya veya backlink üzerinden değil de organik trafik elde etmek istiyorum. Bunun nedeni, sitemde insanların anlık takip edebileceği içerikler yerine ihtiyacı olduğunda okuyacağı içerikler paylaşıyorum.
- Adsense gelirlerinde, en az o ayın asgari ücretini net bir şekilde kazanmayı hedefliyorum.
Gerekli Bilgiler- Domain yaşı: 0 (2 Haziran 2021)
- Yasak durumu: Facebook yasağı var. ( Trafik arttıkça kaldırırlar.)
- Sunucu firma: Hostinger paylaşımlı sunucu. ( Eski müşteri olduğum için şu anda satın alacağınız paylaşımlı sunucu paketlerinden farklı bir pakete sahibim. )
- Altyapı: Özel ( Wordpress vs kullanmıyorum. Kendim yazdım.)
- Tema: Magnews Bootstrap temasının CSS ve Js dosyalarını kullanıyorum. Bu sitil dosyalarını kullanarak ve özelleştirerek kendi istediklerime göre bir tema oluşturdum.
- Alan adının önceki sahipleri: 2018'de benden farklı birisi satın almış ve Facebook yasağı almış. Aynı zamanda arşivlerde de kayıtları silinmiş.
- İndex'e açılış tarihi: 8 Haziran 2021
Alıntı
9 Temmuz 2021 Bu Tarihe Kadar Yapılanlar- Sitenin back end ve front end işleri yapıldı.
- Kullanım için harici bir panel oluşturuldu. Sitemi buradan yönetiyorum.
- Kendi bilgim ve tecrübelerimle A'dan Z'ye fakat üzerinde çok durmadan ön bir site içi SEO Çalışması yaptım.
- Başlangıçtaki yavaş indexlenme sorunumu çözmeye destek olması için, bir Twitter bir Pinterest hesabı açtım ve yayınladığım makalelerin linklerini oralardan da paylaştım.
- Sitemdeki sorunları analiz edip, şimdilik yetecek şekilde çözüm getirdim.
- Paylaşımlarla artabilecek şekilde, kaliteli 500 adet backlink satın aldım. (9 Temmuz 2021 tarihinde teslim edildi)
- Site içi SEO'mu yapmaları için, referanslarını beğendiğim fakat daha önce çalışmadığım firmadan hizmet satın aldım. Teslim edilmesini bekliyorum.
- Adsense başvurdum fakat değersiz içerik nedeniyle ret edildim. Adsense hesabımda şu anda aktif olarak kazanç sağlıyorum. Bu yüzden kolay kabul edileceğini düşündüm ve erkenden başvuruya gönderdim. Fakat hesabın kaderi midir ? Bilmiyorum ama bu hesaba eklediğim her site için en az 3 defa başvuru yapmam gerekiyor. Site trafiği isterse 10 bin olsun. Fark etmiyor.
- Tekrardan Adsense başvurusu yaptım. Şu anda incelenme aşamasında.
Site Durumu- Makale sayısı: 26 (Ort. 900 kelime)
- Günlük ort. arama görünürlüğü: 40-60 (15 bot)
- Günlük ort. trafik: 6-7
- 0. veya 1. olunan sorgular: Yaklaşık 10 sorgu. Aylık trafikleri ort. 100-1000 arası (Google Ads Tools)
Not
Bu aşamaları pek sevmiyorum. İstatistikler tam oturmamış oluyor ve Google botları siteyi pek ziyaret etmiyor. İstatistikler düzene oturduğu zaman, daha ayrıntılı istatistikler de paylaşacağım.
Yavaş indexlenme sorunu her yeni açılmış site gibi bende de mevcut. Şu anda yaklaşık 40 dakikada indexleniyorum.
Alıntı
16 Temmuz 2021- Adsense Başvurum değersiz içerik nedeniyle rededildi. Yeniden başvuru yapmadım. Trafiğin artmasını bekleyeceğim.
- Site içi SEO'm tamamlandı. Google sıralamalarımın artık daha da yükseleceğini düşünüyorum.
Bu konuyu sürekli güncel tutacağım. Bir aksilikten dolayı gecikme yaşanmazsa ve önemli bir gelişme olmazsa, her ayın 9'unda sitenin o anki durumunu ve neler yaptıklarımı anlatacağım.
Eğer tavsiyeleriniz, düşünceleriniz, eleştirileriniz veya söylemek istediğiniz her hangi bir şey olursa, konu altına veya özelse, özelden çekinmeden her şeyi yazabilirsiniz. Kırılmam, gücenmem veya üzülmem.
Alıntı
24 Mayıs 2022
Siteyle ilgili gelişmelere, çok farklı sebeplerle ara vermek durumunda kaldım. Site Halen aktif. En son düzenlediğim tarihten sonra siteye bir ekleme yapmadım. Şu anda bu halde.