Merhaba Mehmet hocam,
Şuan halihazırda inceleme aşamasında olan 2017-2018 ve 2019 yılllarına ait 2 dosyam için müfettiş ile iletişime geçip görüştüm ve matrah arttırımından yararlanmak istediğimi söyledim. Yasal hakkınız tabi istiyorsanız yararlanabilirsiniz, yararlanamazsınız diyemem dedi. İncelemedeki dosyayı 2 Ağustosa kadar vergi dairesine iletip iletmeyeceğini sorduğumda (sonuçta kendi insiyatiflerinde biliyorsunuz). Normalde dosyanızı tamamladım sizi imza için çağıracaktım dedi (Ne imzası diye soramadım. Muhtemelen rapor sonucunun kabulu için imza atıyoruz burda değil mi? Ve sonrasında vergi dairesine iletiliyor dosya).
Benimle aynı ilde ikamet eden Youtuber arkadaşım da müfettişle konuşmuş ona da benzer şeyler söylenmiş. Fakat müfettişi ona net olarak kafadan %50 gider yazdıklarını söylemiş. Benim durumum farklı sonuçta youtuber değilim yazılımcıyım. Zaten müfettişin tamamladım dediği dosyayı görmeye gittiğimde youtuberlar ile aynı tarifeyi uygulayıp sana da %50 gider gösterdik deseydi kesinlikle itiraz eder, karlılığımı max %10-15 yaptırmaya çalışırdım. İncelemeye başlama görüşmesinde youtuber olmadığımı, yazılımcı olduğumu, reklamlarla işim olmadığını google a alan kiraladığımı, üstüne basa basa belirttim. Yurt dışı tıklamalarının kdv'den muaf olma durumunu da kabaca konuştuk ama muhtemelen kdv de ödersiniz üstlerime sormam lazım bu durumu diyip o gün görüşme bitmişti. Bir daha haberleşmemiştik zaten müfettişle. (İfade formu gibi bir form doldurmadım sadece kabaca konuşuldu. Sadece "İncelemeye Başlama Tutanağı" imzaladım. O zamandan bu zamana ses çıkmadı müfettişten
Daha önce hiç mükellefiyet açtırmadım ve dosyam inceleme aşamasında. Bu aşamada ne yapmam gerekir sizce?
1) Dosyalarımın sürünceme aşamasına girmesi için, 2 ağustos sonrasını bekleyip sonrasında ilgili yıllar için minimumdam kdv+gelir vergisi olarak matrah arttırıp dosyalarımı kapatabilir miyim? (Toplam kazancım 1.5M+ tl )
Kazancım müfettişin raporunda yer aldığı için inceleme aşamasında olduğumdan minimumdan matrah arttırabilmem mümkün mü?
2) Müfettiş dosyalarınızı tamamladım imza için çağıracaktım dedi. 2 Ağustosa kadar çağırırsa dosyaya imza atmayıp itiraz etme ve 2 ağustos sonrasına bırakıp yine minimumdam gelir v+kdv olarak matrah arttırıp dosyayı kapatma gibi bir hakkım var mı? Ya da müfettişin benim imzamı almadan, (ifademi de almadan) mevcuttaki bitirdim dediği inceleme dosyasını vergi dairesine iletmesi gibi bir hakkı var mı?
3) Benim durumumda olan kişiler için (1.5M tl civarı gelir) matrah arttırımından yararlanmak her türlü avantajlı olur gibi gözüküyor. Yapılandırmada eminim matrah arttırımına göre çok daha fazla borç çıkacaktır değil mi?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.