üstadım eksik bilginiz var.
ponzi bir şemadır ve kurucusu olan zikrettiğiniz şahsın soy isminden bu ismi almıştır.
ponzi sistemi değil, ponzi şeması diye adlandırılır.
ve ters piramit şeklidir.
saadet zinciri ile ülkemizde adından bahsettiren sistemin "ilk tr" girişi bursa balıkesir bölgesinde emlak sektöründedir.
sonra saadet zinciri ve ardından marketing sistem adı verilen düzenlerdir.
1. kişi üye oldu diyelim
getirdiği kişinin sattığı yada onu üye ettiği için (referans başka, bu referans değil karışık bir konu girmeyelim) herhangi bir gelir elde ediyor ise:
bu ponzi şemasıdır.
2. kişide bir kişi getirir sistemde 3 kişi olurlar.
1. yani sisteme ilk üye olan kişi
2 ve 3 numaralı üyeden veya üyenin sattığı şeylerden kar elde etmesine ponzi sistemi denir. (ponzi şemasıda bunun kağıda dökülmüş halidir.
tosuncuğun ki melek yatırımcıyı dolandırma, lütfen iyi araştırın.
tosuncuga sis uye oldunuz benide uye ettiniz diye benim kazancımdan yada uyeliğimden sreklilik arz eden herhangi bir kar elde etmiyordunuz.
dolayısı ile bu ponziden cıkıyor.
ayrıca ponzi hukuken tüm dünyada yasak.
bir diğer bilgi = ponzi 7 alt basamaktan oluşur. 8. basamakta dünya nufusunun 2 katı insana ihtiyaç vardır.
buna rağmen çoğu dünyada gerçekleştirilmiş sistemleri 7 basamak yada 8 basamak olarak kurmuşlardır.
oysa ki batmayacak tek basamak 4. basamaktır.
basamaktan sonra alt uye olayında sistem çökmeye mahkumdur.
Dip not:
benimde bir projem var, bu yüzden en ince ayrıntısına kadar kombinasyonlar dahil hesapladım.
ponzide kitap yazabilirim.
iyi geceler
.d
iyi geceler de hocam ponziden başka sistem var mı bu şekilde bu tarz sistemler kafa açıyor zaten uyku tutmadı