Bir dünya emek harcadığımız ve yatırım yaptığımız alan adının, bunca iş güç arasında yalan olmasına mı kızayım yoksa burada gelip "ucuz diye bunları tercih etmeyecektiniz" diyerek, sanki kolay yoldan zengin olmaya çalışan çiftlik bank mağduruymuşuz gibi yorum yazanlara mı kızayım bilmiyorum...

Kendimden örnek verecek olursam, ben bunlara güvenmiyordum zaten. Ucuz diye de tercih etmedim. Burada bir kardeşimiz bu firmadan domain almış, domaini ben satın aldım, transfer işlemi hızlı gerçekleşsin diye bu firmada hesap açıp, bu firmadaki kendi hesabıma transfer ettim. Bu firmaya güvenmediğim için sağlam bir domain firmasındaki hesabıma transfer edecektim fakat 60 gün beklemek zorundaydım. Tam 60 günlük süre doldu, transfer edeyim derken bu olay patladı. Yani 1 ay sonra patlasa, bu sıkıntıyı yaşamayacaktım. Dolayısıyla herkesin mağduriyeti farklı.

Buradan domain alıp, bu mağduriyeti yaşamama neden olan kardeşime de kızmıyorum, çünkü onunda domainleri yalan oldu, o da mağdur ve süreci benimle beraber çözmek için uğraşıyor. Diğer güvenen arkadaşları da yadırgamıyorum. Çünkü 20 yıldır bu sektördeyim. Yaşanan en popüler sorun en fazla hosting çökmesidir. Onu da yedekle kurtarırsın. 100-200 TL 'lik hosting için 1K ücret alan, Türkiye 'nin en popüler ve güvenilir kabul edilen hosting firmalarından birinde hesapların çalındığını da gördüm. Yine Türkiye 'nin en bilindik hosting ve domain firmalarından birinde her ay en az 1-2 gün hosting problemi de yaşadım. 15 yıldır hosting hizmeti veren, dandik sitesi olan, bütün süreci evde yürüten, yıllık 10 TL 'ye hosting satan ve hiçbir sorun yaşanmayan hosting firması da biliyorum. Fakat mesele hosting sorunu olsa, en fazla başka bir hosting firmasından hesap alır, yedekten kurar, yoluna devam edersin. Mesele domain sorunu olunca, elin kolun bağlı oluyor. Yaklaşık 20 yıldır böyle bir olay ne yaşadım, ne gördüm, ne de duydum... O da bize denk geldi, şansımızı seveyim...

Bazı hosting domain firması bu teknoclouds gibi, müşteri çekmek için ilk alımlarda uygun fiyat verip, yenileme bedeli olarak piyasa standartlarında fiyatlar veriyor. Dolayısıyla ortada yadırganacak bir durum da yok. Arka planda bunların hangi yollarla alan adlarını tescil ettirdiğini bilmenin de imkanı yok. Ha, güvenilmemesini sağlayacak bazı emareler var fakat bu da sağlam bir araştırma, gözlem ve tecrübe gerektirebilir.

Netice olarak buradaki mağdurların hepsinin canı burnunda. Mesela ben, bir dünya yatırımımı ve emeğimi kurtarma derdindeyim. Mağdurlar arasında jenerik domainleri olan, belki de on binlerce hatta yüz binlerce TL değerinde alan adı olan arkadaşlar var. Kurduğu siteler üzerinden gelir elde edip, ailesini geçindiren bir dünya insan var. Teknoclouds 'tan alan adı alıp, firmalara web sitesi işi yapan web master arkadaşların halini düşünmek bile istemiyorum, ALLAH en çok onların yardımcısı olsun. Çünkü ara sıra web tasarım işi yapan biri olarak müşterilere yaşanan bu sorunu anlatmanın imkanı yok, biliyorum. Buna bağlı olarak bir sürü sitesi kapanan ve bu siteler üzerinden günlük çok büyük kazançlar sağlayan, belki de binlerce firmanın, belki de milyonları bulan iş kaybı var. Dolayısıyla mesele 100 TL 'lik domain kayıplarından ibaret değil. Hem kişi bazında hem de ülke olarak çok ciddi kayıplar söz konusu.

Tuzu kuru arkadaşların buraya gelip, bunca sıkıntının arasında "güvenmeyecektiniz, ucuzu tercih etmeyecektiniz" diyerek, "...caktınız, ...cuktunuz" şeklinde sözleri zaten bozuk olan sinirleri daha fazla bozmaktan başka bir işe yaramıyor. Varsa çözüm öneriniz buyurun, yoksa şahsen gölge etmemenizi rica ediyorum.