ÖNSÖZ
Merhaba sevgili R10 üyeleri ,
Öncelikle değerli vaktinizi ayırdığınız ve konuma tıkladığınız için hepinize teşekkür ederim. Bu konu içerisinde lütfen rencide edici kırıcı veya rasyonel olmayan düzeyde agresif yazılar yazmanızı istemiyorum. Eğer bu tarzda bir karaktere sahipseniz lütfen yorumlarınızı kendinize saklayın. Sektörle ilgili bilginiz yoksa ve konuya hakim değilseniz aynı şekilde lütfen yorumlarınızı kendinize saklayınız.
GİRİŞ
Neden hosting şirketi kurmak istiyorum? Bundan uzunca yıllar önce ergenlik zamanlarımda bilişime ve hosting'e her zaman ilgi ve merak saldım. Eskilerin en çok popüler olan hosting şirketi olan '
NİTRADO' adlı game server hosting 'inde ürün hizmet satın alarak ilk hosting macerama başlamıştım. Aslında baktığınızda bu işin hosting ile alakası yok sadece sıradan bir oyun kiralayıp içine sunucu startı veriyorduk fakat ben o sistemi hep özendim. Hayalimde bir gün bende böyle bir şirket sahibi olacağım dedim ve bu tarz şirketlerde stajyer amaçlı ücretsiz insanlara yardım etmek için başvurularda bulundum lakin yaşım gereğiyle bir ergen çocuğa kimse müşterilerini emanet etmek istemeyeceği için herkes beni reddetti. Bu içimde kalan hevesi bir kenara attım ve vaz geçtim. Bir kaç yıl sonra sayın
@batihost; sevgili Erkan abimin sitesinde sunucu kiraladım ve hizmetim uzun süre açık kaldı ve bu süreçte samimi olduk ve ona biraz kendi hevesimden bahsettim. Erkan abim bana whmcs de support temel düzeyde bu işi öğretti ve 2 yılda ona yardım ettim. Bu 2 yıl içerisinde farklı yetkiler vererek bana daha çok şey öğretti fakat okulum ve kişisel hayatımdan dolayı daha fazla yardımcı olamayacağımı söyleyip ayrılmıştım çünkü büyük yetki büyük sorumluluk getirir. Ona yardım ettiğim bu süreçte daha çok heves ettim. Her geçen gün hevesim arttı. Çünkü işin parasından çok Erkan abinin bir çok seveni vardı ve bende ideallerim arasına bir gün bende onun gibi olacağım dedim çünkü adam hem seviliyor hem de para kazanıyordu. İşte neden hosting şirketi kurmak istiyorum bu sebepten dolayı hosting şirketi kurmak istiyorum sorusuna cevabım kısaca bir şekilde özetlersek bu olacaktır. Hayatıma hedef koyan ve beni bu işlere heves ettirip sevdiren adam Erkan BABADAĞI sayesindedir. Bu gün burada bu konuyu açıp sizlere soru soruyorsam da onun benim bu siteye kayıt olmama yardımcı olması vesilesiyledir. Her şey için teşekkür ederim Erkan abi seni çok seviyorum babacan adamsın.
GELİŞME
Paran var mı ? Sen kimsin bu işi yapacaksın?
Para biriktirme sürecine girdim. Bu işlerde benim gibi hevesi olan eski lise arkadaşım var ve bu işe onunla girmeyi düşünüyoruz. Şimdilik bütçemiz 20.000-30.000 gibi gözüküyor malum dolar ve artan piyasa işimizi çok zorlaştıracak farkındayız ve bu alanda tecrübemiz yok ama R10.net'in de dediği gibi WE

GOOGLE !
Kuracağınız şirketin amacı ne olacak?
Kurmayı planladığımız şirket oyun vds satın işlemleriyle uğraşıp kişilere game hosting çözümleri sunmayı planlamak. Web alanında pek tecrübemiz yok müşterilerimizi memnun edemeyiz çünkü sektörde çok büyük balıklar var ve bu firmalar gerçekten çok tecrübeli ve bilgili insanları bünyesinde bulunduruyorlar. Biz de bu sebepten dolayı sadece game hosting odaklı olup insanların oyunlarla ilgili sorunlarını çözmeyi ve hizmet sağlamayı düşünüyoruz.
Riskleri biliyor musunuz?
Evet piyasayı araştırıyoruz bazı firmalar çok ucuz fiyatlara vds sağlamakta ve bu sektöre yeni atılacak insanlar için büyük bir engel olmakta. Bu sorun değil önemli olan müşterileri mutlu etmek. Buna inanıyoruz destek sağlayabileceğimize inancımız var.
Barındırma ve masraflar nedir?
Ufak çaplı bir araştırma yaptık fakat sadece 1 kasa için aylık +600 tl co-location için para isteniyor en ucuz firmada. Bu durum nedir bu konuyla ilgili bilginiz var mı barındırma işleri nasıl oluyor?
Sanallaştırma ve kiralamadan nasıl kazanç edilir?
Makine fiyatlarını analiz ettim kimisi 24 çekirdek kimisi 8 fakat bu sanallaştırmalar nasıl yapılır ? Çekirdekler nasıl bölünüyor ? Örnekle anlatabilir misiniz?
Saldırı korumalarından nasıl korunabilirim?
Piyasayı araştırdım ve bazı insanların merdiven altı işler yaparak makineleri düşürdükleri ve kendi ürünlerini sattıklarını duydum. Bu durumun başıma gelmesi çok muhtemel bunu engellemek için ne yapabilirim? Ne tür bir barınma servisi kullanmalıyım?
Team Speak satmak istiyorum nasıl yapabilirim?
Team speak reseller yapmak istiyorum fakat bir çoğu yazılım dolar ile satılıyor ve çok pahalı ama bu işi yapan bir sürü merdiven altı firma var bu adamlar bu lisansları nerden buluyor? Nasıl satıyor?
İzlemem gereken yol nedir?
Sektöre atılmadan önce bir muhasebeciyle görüştüm ve bana biraz bilgi verdi şahıs şirketi kurmak ve vergiler ile ilgili bilgiler verdi. Peki ya bundan sonra ne yapmam gerekiyor?
Makineler nasıl yönetilir?
Bir adet makine almak mı düşük seviyede çok makine almak mı ? İzlememiz gereken yol nedir ? Bu sektöre atılırken neler yaptınız?
Parayı veren düdüğü çalar mı ?
Bilindik ve standart yazılımlar dışında benim sürekli bu işe para akıtmam gerekiyor mu ? Kendim bu işte tutunabilir miyim? Zamanımı harcayarak bir konuma gelebilir miyim?
Sektör de yapılan hatalar nelerdir?
Sektörde genelde bir çoğu firma 1 yıl açık kalır veya kalmaz bunun sebebi nedir? Kendi ceplerinden yedikten sonra vaz mı geçiyorlar? Sizce bu işten neden vaz geçilir?
Yapılmaması gereken şeyler ve dikkat edilmesi gereken şeyler nedir?
Bu sektörde en çok nelere dikkat etmeliyim?
Korkularım var nasıl baş edebilirim?
En büyük korkum bir şahıs şirketi olduktan sonra müşterilerimin verilerini saklamak. Müşterilerimin verisini nerde saklamalıyım? Kendi alanında hizmet veren firmalar bilgileri nasıl saklıyor?
SONUÇ
İzlemem gereken adımlar nelerdir?
Sevgili forum üyeleri burada çok bilgili insanlar da var çok tecrübeli insanlar da benim sizlerin bilgisine ihtiyacım var. Batıp çıkan veya hala bu işi yapan birileri varsa bana yol gösterebilir mi? Bu sektörde çalışan birileri bana yardımcı olabilir mi detaylı ve uzun bir şekilde. Her şey için minnettarım sizlere okuduğunuz ve vakit ayırdığınız için. Bu gün burda bu konuyu yazmama vesile olan ve bana üyelik davet kodu atan Erkan abime çok teşekkür ediyorum. Burdan saygı ve sevgilerimi iletiyorum.