Sedasyon eşliğinde lokal anestezi de uygulanabilir mi operasyon bölgesine?
bazı operasyonlar için uygun bazıları için uygun olmayabilir
örnek olarak bir diş hekimi genellikle uygular ( hem daha az kanama olması için adrenalin miktarı arttırılmış lokal anestezikler kullanılır hemde hastanın daha az hareket etmesi için )
jinekolojide kullanılır sıklıkla, kullanılmayan alanlar ise derin biyopsiler ve benzeri batın girişimleri.
Şunu da ekleyeyim sedasyon kullanılıyor ise, hastaya yapılan işlem aşırı ağrılı değildir. Aşırı ağrılı işlemlerde hastanın entübe edilerek gaz ile uyutulması şarttır. sedasyon ağrıyı engellemediği için, ağrı şoku ölümcül olabilir, bu nedenle batın operasyonları, genel anestezi ile yapılır. Bu bir tercih değil mecburiyettir.
tabiki ufak bir hatırlatma yapmadan geçemeyeceğim, hastanın sedasyon alacak da olsa mutlaka hastane şartlarında operasyona girmesi gerekir, muayenehanelerde sedasyon yasaktır ( ama sıklıkla yaparlar ) bunun nedeni gerektiği durumda çok düşük ihtimal de olsa hastaya acil yaşam desteğinin verilebilmesi gereksinimidir.