Eğitimci olarak eğitim sistemimizin temel problemi üstüne yorumumu yazmak istiyorum. Öncelikle her sistem, bu eğitim olur savunma olur ekonomi olur bir temel felsefe üzerine inşa olur. Bizim eğitim sistemimizin temel felsefesi, Türk Milli Eğitim Sistemi Temel ve Uzak Amaçları başlıklı yasayla sabittir. Bizim en temelde eğitim sistemimizin bu kadar eksik olmasının ve tamir olamayışının sebebi bu yasanın tamamen siyasi unsurlarla dolu olmasıdır ve eğitim bilimine dair hiçbir unsura yer verilmemesidir. Bu yasa, 1949 yılında yazılmış olup sadece 1980 darbesinde eklemeler yapılmıştır. Bugüne kadar hiçbir hükumet bu yasayı değiştirmeye tenezzül etmemiştir. Bu yasa, tamamen o dönemin hakim ideolojinin, yine tamamen ideolojik ögelerle öngördüğü ideal vatandaş tipini tasvir eder.
İşte bu eğitim biliminden uzak yasanın eksikleri nedeniyle bugün hangi ülkenin eğtiim sistemi model alınırsa alınsın eksik kalıyor, yarım kalıyor.
Koca mecliso bitirip baskanlik getiren otorite bunubmu degistiremedi yani? Egitimsiz insan sayisi mevcut otorite nin isige geliyor. Sorgulamayan insan tipi isteniyor. Basariyorlar da.