Şimdi size Karadeniz ile ilgili tecrübelerimi ve yıllardır orada yaşamışlığın verdiği bilgiyi aktarayım.

İmkanı olan Sinop'a uğrasın, şirin ve güzel bir yer. Oradaki Sinop Cezaevi'ni mutlaka ziyaret etmenizi öneririm. Samsun'da gezilecek yerleri çok bilmem, bilirim de önerebilecek kadar değil. Samsun sınırları bitip, Ordu sınırlarına girdiğinizde mutlaka ama mutlaka sahil yolunu kullanın. Ünye'den başlayıp, Fatsa, Bolaman, Yalıköy, Medreseönü, Perşembe, Ordu, Turnasuyu, Gülyalı olarak sahil şeridini bırakmayın. Özellikle Fatsa'nın çıkışından ayrılan Sahil Yolu - Perşembe tabelasını kullanın. Sahil yolu 52 km civarı, otoban 29 km. Ama sahilden gittiğinize değecek, bilmeyenler bu yolu hiç kullanmaz.

Sahilden giderken, Yalıköy'de köfte yiyebilir, Uzun Saçlının Yeri'nde çay içebilirsiniz. özellikle Yason Burnu'nu mutlaka ziyaret edin, Yason Kilisesi ve oranın güzelliği benim için çok ayrıdır, gidenler de çok beğenir. Aşağıya da fotoğrafını bırakıyorum Devam edin, CittaSlow markası bulunan Perşembe'den geçeceksiniz, zaten sakinliğini beğenirsiniz, buralar Ordu'nun balıkçılık konusundaki merkezi yerleridir.

Ordu'ya geldiğinizde teleferikle Boztepe'ye çıkın, yamaç paraşütüyle o manzaraya karşı paraşütle aşağıya kadar inebilirsiniz. Turistlerden 250 TL alsalar da, yaparsanız ulaşın, ücretsiz bu imkanı sağlayabilirim.

İmkanınız varsa Ordu'da görmenizi istediğim yerler, Yoroz, Asarkaya Kent Ormanı (Ünye), Yeşilce Köyü (Mesudiye), Ulugöl (Gölköy), Perşembe Yaylası(Aybastı) bunun gibi daha çok yer sayabilirim. Ulugöl, Trabzon'da bulunan Uzungöl'e tek kalemde silip atar, fotoğraflarına da bakabilirsiniz bütün bu yazdığım yerlerin.

Yolboyu doğuya doğru giderken, Ordu'nun çıkışında Sağra'nın fabrikası var. Tadelle'nin ve Sarelle'nin fabrikası. Buradan dökme sarelle ve fındık ezmesi alabilirsin.

Giresun'da Kümbet Yaylası var, çıkmayalı çok oldu ama 12-13 sene önce doğallığını çok sevmiştim. Betonlaştırdılar mı bilmiyorum. Herkes Mavi Göl de güzel diyor ama gitmedim. Orası da olabilir. Giresun Kalesi'ne çıkabilirsin, çok yüksek olmasa da Giresun'u zirveden görmüş olursun. Eskiden severdim, ta ki Giresun'un sahiline gümrük limanı için devasa iskeleler kurulana kadar. Zaten gidersen üzülerek inersin.

Trabzon'a gidersen, ne olursa olsun bence Uzungöl'e gitmemelisin. Hayal kırıklığı yaşayıp dönersin, heryer beton ve arap turist kaynıyor. Zaten yazın gidersen Trabzon'un çoğu yerinde arap turistleri göreceksin. Trabzon'da önerim Sümela Manastırı'dır. Ben çok sevdim, devasa, ihtişamlı yapısıyla beni hayran bırakmıştı. Oraya mutlaka git ama kesinlikle önceden bilgisini al tadilattaysa kapalıdır.

Rize'ye gittiğinde, Çamlıhemşin'e git, gez, dolaş. Orada çok sevdiğim insanların moyy adında bir işletmesi var dere kenarında. Gidersen konaklamada yardımcı olurum. Yıllarım Çamlıhemşin'de geçti. Eğer bungalovda kalırsan da yardımcı olurum. Ada Bungalov, girip bakabilirsin. Rize'nin yaylalarını gez Ayder hariç. Ayder'in artık yaylalık bir durumu yok, gözümde ticarethane. Ayder'i geçince yukarıda daha güzel yerler var. Ayrıca, diğer bilinen yaylalarına da gidebilirsin. İlla giderim dersen, sana liste atarım. Rize'yi geçince Fındıklı ilçesi var. Orada konaklamanı ücretsiz sağlarım, çok sevdiğim dostlarım var.

Artvin'e yolun düşerse Borçka'daki Karagöl'e kadar git. Karagöl çok güzel bir yer. Ve "her şeye rağmen bu yeryüzünde şarkılar söyledik" diyen Kâzım abinin mezarını da Hopa'da ziyaret et.

Şu yazımı alıp seyahat sitelerinde paylaşsalar özgün makale niyetine gider
Karadeniz yolculuğu yapacaklara selamlar.