Teknolojik gelişmeler olmadan önce bir dolandırıcılıktan haberimizin olması ya çok büyük olması ya da yakından birinin başına gelmesi ile mümkündü. Teknoloji ile dün ilk defa uygulanan yöntem bugün 50 farklı varyasyon oluşturuyor. Olayı okuyan çakalın biri ben bunu şurada yaparım. Oradaki kişiler bunu yer diyor ve sonrası geliyor. Bilen bilmeyen dolandırmak için uğraşıyor. Kolay para herkesi cezbeder. Yalan haber doğru bilgiden hızlı yayılır. Bilgi akışı o kadar hızlı oluyor ki adli makamlar olaya tepki vermeden ************** yöntemleri demode oluyor. Ayrıca önceden fiilen yanınızda olan kişileri dolandırabilirdiniz. Şimdi ise dünyanın öbür ucundan birini dolandırabilirsiniz. Bu insanlara bir şey yapmayayım yüz yüze bakıyoruz vs. muhabbetleri vardı önceden. (Bizim mahallenin tokatçısı ) Teknolojinin, iletişimin gelişmesine etkisi ile ************** ve diğer yasa dışı işlemler arttı. Topluma zarar verebilecek bilgilere ulaşım kolaylaştı.

Dilenme konusunda teknolojinin pek etkisi olmayabilir. Sektörde mevcut olan insan sayısı Suriye den ülkemize gelen göç ile çok arttı. Önceden belirli muhitlerde çok kalan yerlerde nadiren karşılaşılan dilenen insanlar göze batmıyordu. Şuanda oturulabilecek kuytu köşe varsa orada ya dilenci ya da seyyar satıcı bulunuyor. (Bunun ekonomik nedenleri de elbet olabilir.) Ama sayılarının artmış olması nedeniyle çok fazla göze batmaya başladı. Yardım etmek isteyip edememeden tutun sürekli rahatsız edilmeye kadar türlü türlü nedenle insanlar bunalmaya başladı. Bazı yerlerden geçmemek ve muhatap olmamak için yolunu uzatan insanlar var. Bu da haliyle rahatsız ediyor insanları. Ben legal olarak işe vs gidiyorum. O illegal olarak dileniyor. Ben yolumu değiştirmek zorunda kalıyorum diye düşünüyor. Bu da zamanla artarak daha şiddet yanlısı tepkilere sebep oluyor. Süreç bu şekilde devam ederse daha da kötü olaylar duyabiliriz gibi gözüküyor. Çözülemeyecek bir şey değil. Sadece gerçekten istenmesi gerek.