Merhaba,
Eğer ciddi bir rahatsızlığınız yoksa, yaşınız gençse ve özellikle 25-35 aralığındaysanız, Biontech tercih edilebilir. Ancak, mRNA olduğu için ve insanların alışık olmadığı yeni nesil bir aşılama biçimi olduğu için, aldığınız riskin ne kadar ağır olduğunu "basındaki yazılarla ya da devletlerin yaptığı bildirimlerle" kestiremezsiniz. mRNA'ın mucidi bile devletleri "risklerin şeffaf bir şekilde paylaşılmadığı" gerekçesi ile hedef haline getiriyor. Ne gibi yan etkileri olabileceği kısmında hiçbir fikriniz olamaz ve birilerinin de fikrinin olmasına olanak yoktur. Yan etkilerden kastım, kısa zamanlı ya da birkaç gün, birkaç ay içerisinde ortaya çıkan etkiler değildir. Özellikle ciddi nörolojik rahatsızlıkları olanların asla Biontech olmaması önerilir. Biontech, çok fazla antikor üretilmesine neden olur ve bu kadar fazla olmasının gerekliliği uluslararası alanda soru işaretidir.

Sinovac ise inactive aşı olarak geçer ve bu aşı tipi bugüne kadar olduğumuz tüm aşı mantığı ile aynıdır. Yani, yeni bir şey değil, bilinen yollarla yapılmış aşı diyebilirsiniz. Bu nedenle, bir takım rahatsızlıkları olanların kesinlikle Sinovac'ı tercih etmesi önerilir. Sinovac, Biontech gibi antikor delisi yapmaz sizi. Bu nedenle 2. dozdan belli bir süre sonra duruma göre 3. doz olmanız da önerilebilir.

Bana fikrimi sorarsanız, çok kaygılı biriyseniz Sinovac tercih edin. Kaygım yok, ciddi rahatsızlıklarım da yok diyorsanız, Biontech tercih edin. Her iki aşıdan önce ve sonra 6 saat uyumayı unutmayın. Çünkü uyumazsanız, aşıların etkilerini ciddi oranda düşürmelerine neden olursunuz.

Referans veremeyeceğim çünkü çok fazla kaynak var. Hepsini tek tek okuyup, kendiniz sonuç çıkarmalısınız. Bu gibi konularda hiçbir devletin şeffaf bilgi paylaşacağını da sanmıyorum. Aradan yıllar geçer, ondan sonra belki bilim, eskiden evet dediği şeylere hayır demeye başlar, o evrede gerçeği görebilirsiniz.

Bence herkes aşı vurulma hakkına ve seçimine sahip olmalı ve kararını kendisi vermeli.
Umarım bu bilgi işinize yarar