Arkadaşlar hesabı ben satın aldım. bizim şirketimize gelmesi gereken 9k tutar konu sahibi arkadaşın hesabına gelmiş.
öncelikle şunu belirteyim, bizim şirket menfaatini bir kenara bırakıp konu sahibi arkadaşa emtapi ile düşündüğümde en mantıklı hareket bu tarz durumlarda ödeme nereden geldiyse oraya iade etmektir.
sıkıntı şu ki: google'a iade giden ödemenin geri alınabildiğini görmedik duymadık. bilen varsa yönlendirsin bu yöntemi öncelikli değerlendirelim.
biz bu durumu mali müşavirimizle istişare ettik. hesabına para yatan kişi, ödemeyi olduğu gibi bizim limited şirket kurumsal hesabına aktarsın açıklama kısmına "yanlış yatan" yazsın dedi.
biz zaten şirket hesabına giren her tutar için fatura kesiyoruz, o faturanın bir nüshasını arkadaşa göndeririz arşivinde saklar dedi.
devlet vergisini almışsa bu olayı kaşımaz.
vergiyi kesip kalanı gönder şeklinde tavsiye veren arkadaşlar, verilebilecek en kötü tavsiyeyi vermişler.
ücreti olduğu gibi iade etmezse (google'a ya da bize) bir kısmını kendine saklarsa, olası bir inceleme halinde olmamasına rağmen aramızda ticari ilişki varmış gibi (komisyon vb) ispat bırakmış olur.
şirket kurmadan önce farklı şahsi hesaplara yüklü ödemeler alıp 3 farklı inceleme atlatmış birisi olarak belirteyim.
devlet incelemeleri yıllık olarak yapar. atıyorum 2018 yılında google'dan toplam 500bin TL üzerinde hesabına para girmiş olanları bir toplayın der.
peşine 300-500bin tl almış olanları, peşine 100-300 arasını toplayın gibi büyük balıklardan aşağı doğru iner.
sinekten yağ çıkarma husunda ne kadar ileri giderse bu alt tabanı o kadar aşağı çeker. ama hiçbir zaman 10-15bin tl gibi tutarlara düşmediler.
2017 yılında babamın hesabına parça parça gelen toplamda 148bin tl tutar için inceleme atlattık. vergi müfettişi şaşkınlığını dile getirmişti: "bize bu tarz ufak tutarlar için dosya gelmez, ne uğraşıyorlar 3-5 kuruş için" demişti.
antalya23 arkadaşın 2021 yılında hesabına google'dan gelen başka tutarlar yoksa, hesabın incelemeye alınma ihtimali sıfır gibi.
incelemeye alındı diyelim, "gelen para bana ait değildi, olduğu gibi sahibine iade ettim, sahibinin kestiği faturayı da arşivledim buyrun burada" dediği zaman, devlet bu ödemenin faturası kesilmiş mi ona bakar kendisine cezai bir yaptırım olmaz.
oldu diyelim, arkadaşın bu tutar sebepli tüm zararını karşılayacağıma dair umuma açık söz veririm.
konu sahibi arkadaşa daha önceki senelerde google'dan ödemeler gelmiş, ama dediğim gibi devlet incelemeyi yıl yıl yapar. bunları birbiri ile birleştirmez. bir takvim yılı içerisinde toplam gelen tutar yüksek rakamlara ulaşıyorsa, o sene için incelemeye alınma ihtimali, üzerinden 5 yıl geçmediği sürece mevcut.
antalya23 2021 yılı içerisinde google'dan başka ödemeler almışsa, ve bunlar yüklü ise, 9k'yı almak için arkadaşın 2021 yılı gelirlerinin incelemeye tabi olması halinde uğrayacağı zararı tazmin sözü veremem. çünkü inceleme bizimle alakalı olmayacak, ve gelirin çokluğuna göre vergisel cezası yükselecek.
neticede hata bizim, konu sahibine baskı yapmak gibi bir durumumuz söz konusu olamaz.
kalkıp google'a iade etse parayı tekrar alamayacağımızı bilmeme rağmen neden ettin demem. kendisini herhangi bir sıkıntıya sokmak istemem.
ama 2021 yılında başka bir google ödemesi almamışsa, 9k'yı kurumsal şirket hesabımıza "yanlış yatan" açıklaması ile göndermesini, ve bizim kestiğimiz fatura nüshasını saklamasını rica ederim.
neticede başına bir iş gelmeyeceğini, gelirse de zararını karşılayacağımı taahhüt ederim.
sevgiler.
aynen katılıyorum senede 1 kez 9k gıbı bır rakam için peşien düşeceklerini sanmam çünkü kazanç 1 keereye mahsus gelmiş oluor arizi kazanç olarak geçer tekrari yok