Fahrettin adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam haklısınız dediklerinize katılıyorum onda sorun yok. Yazıda bahsetmek istediğim konu gelişim için bir takım esneklikler yapmamız gerekiyor. Sınırlarını belirleyecek yetkinlikte değilim. Kanunlarımızda hukuki olarak bir eksiklik yok ama olay her zaman hukuk değildir. Başka dinamiklerde vardır. Hukuku uygulamak her zaman en iyi sonucu vermez. Mevcut kanunlarımız ve içtihatlarımız kaş yaparken göz çıkarıyor artık. Telif davası açılanlar masum demiyorum kesinlikle. Bir şeyleri düzenlemezsek ilerde internet sitesi açan gençler kalmayacak. Fikirleri üzerine site yapan, proje gerçekleştiren kalmayacak. Bunun için eser sahiplerinin de elini taşın altına koyması gerek. Kontrollü bir sistem kurulup, belli bir yaşa kadar ya da belli bir kazanca kadar (genç girişimcilik gibi ama daha kullanışlı olanı) bazı imkanlar tanınabilir.

Tabi bunu yapmak zorunda mıyız. Hayır. Sadece birkaç yıl sonra o karikatürler yayınlandığında sadece hesabı ye da siteyi takip edenler görür. Şarkıyı sadece radyo dinleyenler(oda kalırsa) youtube-spotify da kişiyi takip edenler dinler. Bu da tanınmayı zorlaştırır. Halk kendine uygun bir çözüm bulur sorun olmaz. Ama olan eser sahiplerine olur. Sonra herkes videomu beğenip paylaşmayı unutmayın. Arkadaşlarınıza tavsiye edin demeye başlar. Gene başa döneriz. Çok riskli bir konu. Ama çözülmesi şart. Umarım meramımı anlatabilmişimdir. İyi forumlar
Hocam copy paste yapanlar websitesi açmasınlar zaten.
Bir yerlerden bulduğu yazıyı, resmi, şiiri, videoyu yayınlayacak gençler websitesi açmasınlar kendilerine doğru düzgün bir hobi bulsunlar.
Bir websitesi açan da buraya kendi metnini, kendi şiirini, kendi çektiği fotoğrafı koymalı.
Kendi fotoğrafını, kendi metnini, kendi bilgini kendi hikayeni yazdığında haftada 1-2 sayfa yazabilirsin.
Copy paste yaptığında başkasının fikrini, bilgisini, fotoğrafını kullanım 5 dakikada 1 sayfa çıkarıyorsun.

Adil kullanım hakkı diye bir şey vardır.
Bu eseri bilimsel, eğitim ya da haber amaçlı inceleme izni veren bir haktır.
Burada da eserin tamamını paylaşamazsın.
Mesela 10 farklı karikatürcüden 10 karikatür alıp bu karikatürlerin kısıtlı bölümünü gösterip 2000 li yıllarda karikatür karakterlerinin değişimini anlatabilirsin.
Türkiye'nin eurovisiona katıldığı şarkıların küçük bölümlerini ekleyip Türkiye'nin eurovision daki başarıları diye bir inceleme yazabilirsin.
Ama şarkının tümünü, karikatürün tümünü halka açık dağıtamazsın.
Para kazanmasan da yapamazsın, belirli bir gelirin altında para kazansan da yapamazsın.

Sen belirli bir gelirin altındakilere hırsızlık hakkı verilmesini ister misin?
Mesela ayda 1000 liradan az geliri olanlar cüzdan çalabilsinler mi?
Bahsettiğin tam da budur. Belli bir yaşın altındakilerin ya da gelirin altındakilerin fikri mülkiyeti bedelini ödemeden izin almadan kullanabilmesi.
Başkasının eseri üzerinden fikir beyan edecek adam fikir beyan etmesin.
Alsın eline kalemi uğraşıp çizmeye çalışsın benzer bir karikatürü.
Copy paste ile fikir beyanı olmaz.
Kendi içerik üretemeyecek adamların websitesi olmasın zaten.