digiklan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam senin son söylediğin kısımda da sorun var.
Kişisel kullanım ya da ticari olmayan kullanım da korumaya dahildir.
Bir şarkıyı kişisel dinlemek için de lisanslı bir kopyasını satın almak gerekir.
Ya da bir eseri ticari olmayan bir alanda yayınlamak da lisans almayı gerektirir.
Bir websitesi bir sosyal medya sayfası bir eseri genel erişime açan bir alandır.
Burada yayınlayan kişi para kazanmıyor diye bir eseri bedava genel erişime açma hakkı yoktur.

Mesela ben kimseden para almadan evimin balkonundan digitürk maçları yayınlarsam bu telif ihlalidir.
Ben reklam yayınlamadığım, para kazanmadığım bir blogdan bir karikatür yayınladığımda bu da telif ihlalidir cezaya tabi olmalıdır.
Kazanç sadece ticari ve para ile ölçülen bir fayda değildir.
O karikatürü neden yayınlıyorum? Çünkü websitem daha popüler olsun istiyorum, ziyaretçilerim daha ilginç bir site görsün istiyorum.
Ziyaretçilerim sitemden memnun kalsın ve tekrar gelsin istiyorum.
Yani para kazanmıyorum ama ziyaretçi kazanmaya çalışıyorum yani o karikatür o sayfaya bir değer katmasa bu karikatür o sayfaya eklenmez.
Yani ticari olmayan kullanım da istisna sayılamaz, çünkü başkasına ait eseri kullanmak sadece parasal fayda sağlamaz.
Fayda sağlamak için başkasının eserini kullanmak için lisansını almak gerekir.
Hocam haklısınız dediklerinize katılıyorum onda sorun yok. Yazıda bahsetmek istediğim konu gelişim için bir takım esneklikler yapmamız gerekiyor. Sınırlarını belirleyecek yetkinlikte değilim. Kanunlarımızda hukuki olarak bir eksiklik yok ama olay her zaman hukuk değildir. Başka dinamiklerde vardır. Hukuku uygulamak her zaman en iyi sonucu vermez. Mevcut kanunlarımız ve içtihatlarımız kaş yaparken göz çıkarıyor artık. Telif davası açılanlar masum demiyorum kesinlikle. Bir şeyleri düzenlemezsek ilerde internet sitesi açan gençler kalmayacak. Fikirleri üzerine site yapan, proje gerçekleştiren kalmayacak. Bunun için eser sahiplerinin de elini taşın altına koyması gerek. Kontrollü bir sistem kurulup, belli bir yaşa kadar ya da belli bir kazanca kadar (genç girişimcilik gibi ama daha kullanışlı olanı) bazı imkanlar tanınabilir.

Tabi bunu yapmak zorunda mıyız. Hayır. Sadece birkaç yıl sonra o karikatürler yayınlandığında sadece hesabı ye da siteyi takip edenler görür. Şarkıyı sadece radyo dinleyenler(oda kalırsa) youtube-spotify da kişiyi takip edenler dinler. Bu da tanınmayı zorlaştırır. Halk kendine uygun bir çözüm bulur sorun olmaz. Ama olan eser sahiplerine olur. Sonra herkes videomu beğenip paylaşmayı unutmayın. Arkadaşlarınıza tavsiye edin demeye başlar. Gene başa döneriz. Çok riskli bir konu. Ama çözülmesi şart. Umarım meramımı anlatabilmişimdir. İyi forumlar