Arkadaşlar hikayenin üst tarafı genel hayat görüşümle ilgili bir bölümdür. Bu yazımdan bir kesit olduğu için başlangıç kısmı garip durdu. Adsense hikayemle bir ilgilisi yok fakat merak eden arkadaşların okuması için spoiler olarak bırakıyorum.
Lisemin değişmesi, efe ve mehmet kaan ile tanışmam sonrası tanrı ve insan ile ilgili düşüncelerimin köklü değişiklikler geçirmesi. Tanrıyı sorgulamanın insan hayatında kendini keşif konusunda çok büyük bir yeri var. Tanrının olmadığını anlamanın verdiği çok büyük sorumluluklar oluyor. Tanrı birçok soruya cevap verebilirken eğer artık tanrının olmadığını biliyorsam bütün sorulara tek tek mantıklı cevaplar bulmak zorundaydım. İnsan yaşamını nasıl anlayabilir, neler yapması gerektiğini nasıl bilebilirdi? Artık ölümsüz ve sonsuz bir hayat yoktu. Sadece vardım ve çok kısa bir zaman sonra yok olacaktım. Peki ya insan nasıl bir canlıydı? Bu kısacık yaşam çizgisinde sürekli bir koşuşturma içerisindeydi. Herkesin derdi kendine en büyük dertti. Temiz içme suyu dahi olmayan insanlarla aynı Dünyada yaşarken yeni çıkan bir telefonun üst modelini alamadığı için mutsuz oluyordu. Fiziksel objeler maddi değerine göre toplum içerisinde statü belirliyordu. Benim için bundan sonrasında insan hayatında problem olabilecek hiçbir şey yoktu. Dermansız dertler, ölüm, parasız kalmak, sokakta yatmak, aile bireylerimi, sevdiklerimi kaybetmek. Bunların hepsi hayatın gerçekleriydi. Saydıklarımı ve saydıklarıma benzer şeyleri yaşamadan ölmeyen insan olmayacaktı. Bunlar için üzülmenin ne kadar anlamı vardı? Evrenin, doğanın kanunu buydu. Tabi en önemlisi her ne kadar korksak/üzülsekte yaşamayı asıl anlamlı kılan şey ölümdü.
Pekiii buraya kadar tamamız. Sonuç olarak önümüzde belki dakikalar, belki yıllar boyu sürecek bir zaman var. Nasıl değerlendirmeliyiz? Bu konuda ikiye ayrılmış bir vaziyetteydim. İlk olarak denediğim şey her şeyi kendimce, gönlüm nasıl istere yaşamaktı. Tabi bunun için bir para gerekliydi. Üniversite zamanımda ailemin bana yolladığı parayı sürekli olarak biriktirdim ve dolara çevirdim. Kendimce ufak teknolojik aletlerin ticaretini yaptım, kenara üç beş kuruş para attım. Sonrasında üniversiteyi bıraktım ve haritadan vizesiz gidebileceğim ülkeleri seçtim. Uçak biletini aldıktan sonra cebimde yaklaşık $600 kadar para kaldı. Rio Karnavalına gidiyordum, sonrasında bütün Güney Amerikayı otostop çekerek gezecektim. Yanıma da gitarımı aldım, karnım acıkırsa paraya ihtiyacım olursa sokak müziği yapacaktım. Karnımı doyurup devam edecektim. Plan gayet güzeldi ve gerçekten de harika tecrübeler edindim. Çok güzel yerler gördüm, çok güzel insanlar tanıdım ve Covid 19 patlayınca ülkeme geri döndüm. Tabi içimde daha hala geri gitme ve Dünyanın geri kalanını da gezme isteği bir kıvılcım olarak duruyor.
Cebimde kalan az bi parayla tekrar uçak bileti ve diğer harcamaları yapabilmem imkansızdı. Bunun için 2.el laptop ticareti yapmaya başladım. Sürekli laptop alıp satıyordum. Kısa zamanda paramı katladım. O sırada Buenos Airesde tanıştığım bir Türk arkadaşım aradı. Ben bir internet sitesi açıyorum, İspanyolca onedio gibi olacak dedi. Adsense üzerinden falan gelir elde ediliyor, sponsorların falan oluyor demişti. YT üzerinden para kazanmayı biliyordum ama web siteleri üzerinden bunun nasıl yapıldığını bilmiyordum. Ben de biraz araştırdım, bakındım ve olayı az çok anladım. Tabi web sitesi yaptırmak için de bir paraya ihtiyaç vardı. Kendimi önce bionlukda buldum. İstediklerimi yazdım aklımda olan projeye uygun bir site istedim. Laptobumu satıp kendime sermaye yaptım. Sitemi Adan Zye istediğim şekilde yazdırdım fakat 2.500 lira civarında bir param gitmişti. Eee şimdi nasıl para kazanacağım edeceğim derken bir bakındım seo diye bir şey var. Alla alla dedim bu neymiş, eğitimler satın aldım. İzledim, öğrendim, araştırdım. Sonunda çok güzel tamam bilgi sahibiydim fakat eğitimleri izlerken Wordpress ile tanıştım ve verdiğim 2.500 lira paranın tamamının çook gereksiz olduğunu gördüm. Kısaca o 2.500 lira çöp olmuştu, daha başlar başlamaz zarar etmiştim. Daha hala da içimde bir ukte olarak o 2.500 lira duruyor. İşin kötüsü script de bozuldu, şu an verimsiz bir şekilde duruyor.
Şimdi elde bulunan sermaye gitmişti ama aldığım eğitimlerle artık bu konularda gerçekten çok bilgiliydim. Bir web sitesine analiz araçlarını kullanarak tamamen doğru bir şekilde nasıl semantik uyumlu makale yazılacağını biliyordum. Tabi bu kısımda anahtar kelimenin de çok önemli olduğunu öğrendim. O zaman bir anahtar kelime satın alayım bakayım derken 300-350 lira da bir arkadaşa paramızı kaptırdık. Forumda herkes adını biliyor sanırım, izah etmeye gerek yok. Sonrasında o anahtar kelimelerden binlerce kelime makale yazdırdım. Siteye yatırım yaptım. Anahtar kelime dahi 1.500 lira kadar da bu web sitesine gitmişti. Sonrasında arkadaş kendi reklamını yaptırmak için sahte tıklamalarla reklamlarım açılır açılmaz reklamlarıma tıklamış. İlk bir hafta dolmadan ikinci üçüncü günümde sıralama alan makalelerden günde 20-30 hitlenmeye başladım ve bir baktım 10 lira kazanmışım. Tabi sevindim falan havalara uçtum. Aradan iki gün geçti web sitem artık reklam göstermiyordu. Sadece 3-4 gün reklam gösterimi yapabildim. Üzerinden belki 4-5 ay geçti fakat hiçbir şekilde reklam gösterimi yapmıyor. Domainim nasıl ve neden olduğunu anlamadığım bir şekilde banlanmış öylece gitti. Kısaca aldığım eğitimleri hiç uygulayıp kullanamama rağmen zarar olarak saymasam dahi adsense üzerinden en az 4.000 TL puff oldu. Sermaye sıfırlandı eridi gitti.
Sonrasında ulan madem bu kadar şey öğrendim kendi dükkanımız için bir e-ticaret sitesi yapayım dedim. Başladım woodmart temasıyla e-ticaret sitesi yapmaya. Az çok kendim yaptım, dışarıdan yardım aldım falan derken kendi dükkanımız için e-ticaret sitemiz oldu. Sonrasında bu web sitesinden ürün satışı yapabilmek için sosyal medya reklamcılığını öğrenmem gerekti. Facebook, instagram ve web sitem üzerinden ürünlerimin satışını nasıl yapabileceğimi öğrendim. Eğitimler satın aldım, kendim YTdan videolar falan izledim. Günlük 100 TL reklam bütçesiyle günlük 500-2.5K arasında dükkana sabit para sokmayı başardım. Şimdi böyle kendi halinde devam ediyor. Adsense bana göre değilmiş sanırım, gerçekten çok emek ve uğraş isteyen bir muhabbet. Kolay para diye bir şeyin olmadığını hepimiz biliyoruz fakat adsense biraz dahi kolay para gibi gözünüze görünüyorsa gerçekten hiç öyle değil. Tabi önemli olan insanın kendisini sürekli geliştirmesi. İşte benim de adsense hikayem böyle bitti.
Okuduğunuz için çok teşekkür ederim.