* Site Adı:
Hera Psikoloji * Site Adresi:
https://herapsikoloji.com/ * Açıklama:
Eşlerin Birbirine Desteği Çok Önemli Hera Psikoloji uzman ekibinde yer alan Uz. Dr Psikoterapist Emine Kurt Antmen tarafından kaleme alınan bu makalede
Evlilik ve Çift Terapisi üzerine notlar paylaşılıyor. Annemizin bakım ve şefkatiyle gözümüzü açtığımız dünyaya, doğadaki tüm canlılar gibi hayatta kalmak ve neslimizi devam ettirmek arzusuyla dolu olarak geliriz. Annemizle ve babamızla kurduğumuz (bazen de kuramadığımız) destekleyici, güven ve huzur verici ilişkiyi kendi kuracağımız ailemizde ve seçecek olduğumuz eşimizle de yaşamayı hayal ederiz. Doğuştan itibaren bizimle birlikte olan duygularımız vardır. Duygularımız bizi birileriyle yakın olmaya, aşık olmaya, yuva kurmaya ve çocuk sahibi olmaya görünmez, fakat güçlü bir kuvvetle iter. İçimizden gelen bu istekle severek ve heveslenerek ilişkiler kurarız ve onları hayatımızın merkezine alırız. Hayallerin gerçeğe dönüştüğü ilişkimiz aynı zamanda bizim için çok önemli bir virajdır. Hevesle ve merakla eşimizle birlikte bu viraj dönerek yolumuza devam ederiz. Artık en yakınımızda olan kişi anne-babamız değil eşimiz olmuştur.
Eşlerin Birbirine Desteği Çok Önemli
Bebeklik ve çocuklukta ebeveynin sevgi bakım ve desteğinin bizi hayatta tutması gibi yetişkinlikte de eşin destek, sevgi ve yakınlığı hayatın gelgitlerinden ve fırtınalarından başarıyla çıkmamızı sağlar. İçgüdüsel olarak biliriz ki başka hiçbir deneyim hayatımızı, mutluluk ve sağlığımızı; sevdiğimiz ve sevildiğimizi bildiğimiz bir ilişkiden daha iyi hissettiremez. Hayatımızın en zor anlarında hiçbir şeyin, sevdiğimiz kişinin verdiği tesellinin yerini tutmadığını biliriz. Çağırdığımız zaman yanımızda olacağını bildiğimiz bir eşin varlığına karşı duyduğumuzihtiyacı hayatımız boyunca hissederiz. Bu duygusal bağlılık ve ihtiyaç hali çocuksu veya patolojik değil doğal bir ihtiyaçtır. İstikrarlı bir ilişki ihtiyaç duyduğumuz duygusal desteği sağlar, kan basıncımızı düşürür, bağışıklık sistemimizi güçlendirir.
Çiftlerde Duyguların Cümlelere Dönüşmesi
Bazen işler umduğumuz gibi gitmez ve sığındığımız güvenli limanın bizi yeterince korumadığını hissetmeye başlarız. Duygularımız tetiklenir ve bazı cümlelere dönüşür: -Beni hiç anlamıyor! -Sevildiğimi, önemsendiğimi hissetmiyorum! -Benim isteklerimin onun için hiçbir önemi yok! -Beni artık eskisi gibi çekici, seksi bulmuyor, beni beğenmiyor! -Ailesini benden daha çok önemsiyor! -Çocuklarımızı nasıl eğiteceğimiz konusunda anlaşamıyoruz! -Hiçbir ortak yönümüz kalmadı! -Parayı nasıl harcayacağımız konusunda anlaşamıyoruz, kendimi ekonomik olarak güvende hissedemiyorum, söz hakkım yok! Eğer ikinizden biri bunları söylemeye başladıysa lütfen paniğe kapılmadan dikkatinizi vererek dinleyin. Bu çatışmalar, ilişkiye bakım vermek gerektiğinin işaretidir ve duygusal bağın yeniden kurulmasına yönelik içsel taleplerinizin göstergesidir.
Evlilik ve İlişkide Aksayan Yönlerine Ağırlık Verin
Bilinçli bir şekilde ele alınarak bu işaretlerin her biri ilişkinin aksayan yönlerini iyileştirerek eşinizle sağlam bir bağ kurmak için kullanılabilir. İnsanlık tarihiyle birlikte başlamış olan çift olma hali, günümüzde modern psikoterapi anlayışı içerisinde yeniden ele alınmaktadır. Buna göre duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarımızı en iyi şekilde karşılayacak ortam ilişkimizdir. İlişkimize yatırım yapıp onu geliştirdiğimizde çocukluğumuzdaki karşılanmamış ihtiyaçlarımız da dahil olacak biçimde tüm sevgi, güven, ve destek ihtiyaçlarımızın karşılandığı korunaklı limanımızı yeniden inşa edebiliriz.
Emine KURT ANTMEN Uzm. Dr. & Psikoterapist