webvo adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
hocam zaten dediklerinize katılıyorum benim demek istemem uyarı gönderiyorsunuz o talebe göre içerik kaldırılıyor birde üstüne fatura çıkarıyorsunuz mesele eseri çalmak değil
Hocam bu konuda herkes kafasına göre atıp tutuyor. Bide nasıl güveniyorlar kendilerine, aklın hayalin durur. Bir aralar hepsine cevap vermeye çalışıyordum. Daha mantıklı bir uğraş bulup bıraktım.

Kısaca şöyle anlatayım. Eser niteliği olan herhangi bir şeyin; İşleme, Çoğaltma, Yayma, Temsil ve Umuma iletim hakkı eser sahibine aittir. Ve bu kişiden yazılı izin almadan bu eser hakkında bu hakları kullanamazsınız. Amacınız ya da planınız ne olursa olsun. Çalmak ya da eğlencesine.

Eser sahibinin kim olduğunu bulamıyor oluşunuz bu eseri kullanılabilir yapmaz. İnternette var olması başkaları tarafından paylaşılıyor olması bu durumu değiştirmez. Kısaca hakların sahibi değilseniz kullanamazsınız. Nasıl sahibi olmadığınız evin banyosunda kafanıza göre yıkanamazsanız, bu da aynı durum. Çok kolay yapılabiliyor oluşu bu durumu değiştirmez.

Genel hukuk kurallarına göre bir hak size yasalar tarafından tanınmıyorsa bu hakkı kullanamazsınız. ( Üstelik mevcut durumunuzda ihlal edilen bu hakkın bir sahibi de var. ) Kanunlarımıza göre bir hukuk kuralını bilmiyor oluşunuz sizi hiçbir zaman masum yapmaz.

Ülkemizde hem bilinç olarak hem de kanunlar çerçevesinde adil kullanımın ne olduğuna dair gelişme gösterilmesi gerekiyor. Kanunlara göre whatsapp grubunda paylaştığınız karikatürden bile ceza alabilirsiniz. Bu konularda ticari amaçların belirlenmesi ve kişisel kullanımların serbest hale gelmesi gerek. Kişilerin sosyal medyanın ne olduğunu, kapsamını ve içine nelerin dahil olduğunu gerçekten öğrenmesi gerek. Bunun içinde kapsamlı yasal düzenlemeler yapılması gerekli. Bu çerçeveler içinde internet aleminde gelişme gösterebilen bir ülke olabiliriz. O zamana kadar herhangi bir şey paylaşırken çok dikkat etmekte fayda var. Çünkü ne karar verecek kişilerin, ne kamuoyunun, ne eser sahiplerinin, nede avukatların kesin bir çözümü yok.

(Embed muhabbetine hiç girmiyorum çok saçma zaten) Telif konularının neredeyse tamamında çifte standart çok fazla var o nedenle dikkatli olunması gerek. Çünkü bu davranışlar halen suç oluşturuyor.

Dipnot: Başka bir yazıda yazmıştım. Üşengeç milletiz okumaktansa bana sallamak daha cazip gelecek ama ben gene de yazayım.
SORU: Ceza aldıktan sonra neden tazminat davası açılıyor?
CEVAP: Farklı konulara değinen 2 farklı dava açılır.
  • Telif ihlali ceza kanunları kapsamında bir suçtur ve cezası vardır.
  • Tazminat davaları; kişilerin ihlal edilen hakları nedeniyle uğradıkları zararları karşılamak amacıyla açılır.
Bu iki dava aynı olayı temel alsa da ilgi alanları farklıdır. Cezalar suçun işlenmesini önlemek adına verilir. Tazminatlar sebep olunan zararların karşılığıdır. Sizin kaşınızı açan birini savcılığa şikayet edersiniz. Ama bu sizin uğradığınız maddi manevi zararı telafi edecek mi? Zararın tazmini için tazminat davası açarsınız.

Baya kısa oldu. Kötü alışkanlıklarımı pek bırakamamışım galiba.

KAYNAĞIN KÜÇÜK BİR KISMI
(merak eden olursa kalanını da paylaşırım PM atabilirsiniz) İyi forumlar