Üniversite okumadan ticarete atılabilirsin, bir konuda kendini geliştirip internet üzerinden ders verebilirsin, yazar olabilirsin, senarist olabilirsin, üniversite okuyanlardan çok iyi yerlere de gelebilirsin. Ancak şunu unutmamak gerekir diye düşünüyorum. Her ne kadar üniversiteyi bırakıp facebook'u kurdu, üniversiteyi bırakıp apple'i kurdu diye söylenen sözlerin ve oluşturulan algının aslında tamamen deli saçması olduğunu insanların anlaması gerekiyor. Şuanda iyi bir firmada çalışmak için belli başlı şartları taşımanız gerekiyor. Örneğin üniversite okumadan CEO olamazsınız, İyi bir ekip lideri mühendis olamazsınız, alanında saygın bir profesor olamazsınız. Yani demem o ki eğer dünyayı değiştirebilecek yada çok fazla inovasyon yakalayabilecek bir fikriniz yoksa üniversite okumanız gereklidir. Okuduğunuz okulun Türkiye'de ilk 5 te olması da gerekmiyor. Sadece yaptığınız işin en iyisi olmak için çaba ve özveri göstermeniz gerekiyor. Ayrıca kaliteli üniversite okumak yerine istediğiniz ve severek okuyacağınız bir bölümü tercih etmeniz hayatınızın geri kalanında sizi "keşke" dedirtmeyecektir. Tabi üniversite de kazandığınız hayat tecrübesi de cabası. Örneğin kendimden örnek vermek gerekirse daha önceden c ve c türevi dillerde çalışmalar yapmıştım ancak sadece kendime lazım olduğu ve yaptığım projedeki kısımlarını biliyodum. Üniversiteye başlayınca işin sistemini ve mantığını sıfırdan anladım. Örneğin herhangi bir yazılım yapmadan önce iyi bir matematik bilginiz olması gerekir. Matematik seviyenizin yüksek olması sizi daha hızlı problemi oluşturmaya ve çözmeye götürür. Algoritma derslerinin varlığı sayesinde bir fonksiyonu nasıl yapacağınızı nasıl düzenleyeceğinizi öğrenirsiniz. En son olarak yazılıma geçtiğinizde sadece klavye tuşuna basmanız yeterlidir. Zaten klavyeyi önünüze almadan programı kafanızda bitirmişsinizdir ve diyelim ki hiç bilmediğiniz bir yazılım dili eğer doğru algoritmayı oluşturduysanız hiç bilmeseniz bile yüzlerce dil arasından istediğinizde 1 hafta uğraşla kısa yazılımınızı tamamlayabilirsiniz. Bu yüzden işin önce mektep kısmını doğru ve düzgün halletmek aslında yapacağınız işin %90'ını halletmeniz demektir. Bu sayede sorunları sadece düşünerek her alanda çözüm üretebilirsiniz.